Anna N pisze:Nie jestem pewna na 100% ale:
2. Rdest ostrogorzki (Polygonum hydropiper)
Nie jestem pewny, ale wydaje mi się, że do rozstrzygnięcia przydadzą się dwie informacje: plamki na liściach i smak.
Tak, nie bójmy się badać świata rdestów organoleptycznie!
![;:36](./images/smiles/smile001.gif)
Nie są jakoś wyjątkowo trujące. Zakładam, że nikt z nas nie ma apetytu na miarę dużego przeżuwacza, więc przygryziona końcówka liścia rdestu nikogo z nas nie zabije.
Jeśli plamki na liściach są, a z tego, co widać na zdjęciu - są, to mamy dużą szansę na
rdest plamisty Polygonum persicaria.
Jeśli liście w smaku są palące (coś na miarę pieprzu, albo chrzanu, albo mocnej rzodkiewki, albo nasturcji), to wtedy niezaprzeczalnie jest to
rdest ostrogorzki Polygonum hydropiper, co cicho podpowiadają nam obie nazwy, polska i naukowa.
Obstawiam plamisty.
Pozdrawiam!