Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu Twoje pomidorki już się czerwienią,a nasze jeszcze zielone,a już mam taką chęć na nie ;:108
U mnie wczoraj przeszła burza około 16 i dobrą godzinę dość mocno padało ;:215

Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alu Rigida może rosnąć tam, gdzie patagońska za wysoka. Przy niskich różach, albo młodych hortensjach świetnie wygląda. Perowskii raczej nie przesadzaj, chyba że wciśnięta mocno między inne rośliny. Musi mieć przestrzeń, bo nie będzie kwitła od dołu, tylko wypuści wysokie pędy z kwiatami na końcach. Różowa jeżówka zwykła, z samosiejki. :) Pomidory to szczęście nowicjusza, :D rosną w gruncie. W donicach mam koktajlowe. Klip Dagga będzie kwitła. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu pomidory pierwszy raz posadziłam, to się starają, żebym się nie zniechęciła. ;:306 Hibiskusy nie przycięte wiosną, mają mniej kwiatów. Hortensji wyszukanych nie mam. W ubiegłym roku przybyły dwie Polar Bear, dwie Bobo i Magical Monlight. Zapach lilii wieczorem jest niesamowity.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aneczko w ubiegłym roku poczułam zapach i smak swoich pomidorów, to posadziłam całą plantację, dziewięć sztuk. :;230 Już przemyślam, gdzie kolejne hortensje posadzić. ;:108 Twój zakątek hortensjowo- miskantowy wyjątkowo piękny, moje za duże krzaczory. Te mniejsze lubię. ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sabinko hibiskusy maja po dwa metry i trochę mnie denerwują, bo nie przycięłam wiosną. ;:223 Są za gęsto posadzone więc mam żywopłot, jest tłem dla lilii. :wink: Twoje już w przyszłym roku ładnie powinny zakwitnąć, lekko przytnij wiosną, żeby się rozkrzewiły.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Anitko zaglądaj, ;:196 tylko pokazuj swoje rabaty, bo muszę podglądać. Młodzież jest bardziej kreatywna. :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu Annes 77 smak pomidorów z gruntu jest wspaniały. Tylko słońca trochę i będziesz zajadać swoje.Obrazek Codziennie zaglądam na różne prognozy, ale deszcz dopiero jutro jakiś zapowiadają. Hortensje kwitną, a nawadnianie kropelkowe przy takich upałach nie wystarcza. Brakuje mi czasu na podlewanie. ;:222

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Upał niemożliwy, od szóstej podlewanie włączone, a dodatkowo włączyłam zraszacze na trawnik, bo trochę pozieleniał i szkoda mi go. Wieczorem ręczne podlewanie hortensji, bo już zwieszają liście. ;:145Wycięłam wszystkie kwiaty Anabelek, bo mnie denerwowały leżące na ziemi. Definitywnie żegnam się z kłosowcami. Nie mogę wyplenić siewek, są wszędzie, najwięcej między kostką. ;:202

Obrazek

Obrazek

Młode róże na skarpie nie czują się najlepiej, szybko przekwitają.

Obrazek

Starsze doskonale się mają.

Obrazek

Obrazek

Tylko Zebrinus przy tarasie ładnie odbił. Ubiegłoroczne dwumetrowe Gracimillusy są tylko wspomnieniem, mają po kilka pędów.

Obrazek

Cynie z własnych nasion bordowej, wielokolorowe.

Obrazek

Dobrego dnia, ;:4 muszę trochę popracować na chleb. :)
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co to za hortensja na 7 zdjęciu od góry ta najbardziej biała po lewej?
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Soniu nawet w pomidorach masz kore?? :lol:
Moje jeszcze zielone.
Kwiaty piękne, jak ja już bym chciała mieć taki busz ;:65
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu Ty żegnasz się kłosowcami a mi po zimie dwa wypadły. Dziś zamówiłam,bo nie mam żądnego. Zostaw parę siewek. ;:7 Ty to masz dobrze wszystko samo ci się wysiewa . Jednak lekka ziemia temu sprzyja. Kochana jak na nowicjuszkę to pomidory Ci się udały. To w przyszłym roku powiększysz ich ilość o czarne też? :;230 Wiem,że nie. ;:7
Moja Klipp Daga podrosła ale jeszcze malutka. I kto tu ma lepszą rękę. ;:138 ;:138
Czekam na pokaz Twoich cudnych Hortensji. :wit
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

I ja czytam, że Sonia żegna się z kłosowcami a ja niedawno posadziłam pierwszego ...miałam kiedyś niską odmianę pomarańczową , po którejś zimie przepadł...Ja z nadmiernym rozsiewaniem roślin nie mam problemu ;:oj choć pedantycznie o rabaty chyba nie dbam... :?
Pomidorki Soniu ;:333 moje póki co słabo dojrzewają za wyjątkiem koktailowych i jeszcze jakąś inną odmianę drobno owocową ale nie koralik mam..Balkonową koktailową musiałam wyrzucić bo ją niesamowicie obsiadły mączliki...Ze względu na remont musiałam je wziąć do mieszkania i stało się...Szkoda bo były oblepione owocami.miałabym pod ręką...

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majka intensywnie biała hortensja, to Vanilla Fraise. Już różowieje, upały jej nie służą. ;:174 Zaczyna najwcześniej kwitnienie, na początku lipca. Dwie pozostałe to Limelight.

Kasiu po lewej stronie pomidorów mam czarną porzeczkę, ona podsypana korą, bo tam wyjątkowo wysycha gleba. Rosną też borówki amerykańskie, też w korze. Ja wszędzie, gdzie nie przewiduję wielkich rewolucji sypię korę, nie trzeba pielić. ;:215

Alu jeszcze masę siewek jest pod świerkami, na pewno przetrwają, to wyjątkowe terminatory. ;:108 Pomidory dojrzewają szybko w tym upale.

Maryniu zapraszam w maju zrozumiesz niektóre moje wybory. :wink: Szałwię omszoną wyrzuciłam w ubiegłym roku wiosną, a nasiona pewnie będą kiełkować jeszcze ze dwa lata. ;:223 Podobnie żeniszki, ale je się łatwo pieli. Miałam kłosowca różowego, ale jednorocznego, podobał mi się, ale się nie wysiał. :;230 Pomidory ogrzewa biała ściana garażu. Koktajlowe są w donicach, bo nie miałam miejsca, a sadzonkami zostałam obdarowana. Pomidorów w domu jeszcze nie widziałam, szkoda, że zachorowały. ;:174

Deszcz pokropił, zmył kurz, więc podlewanie nadal z kranu.
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Ja też gdzie się da sypię korę, chociaż na łączeniach wychodzą i tak chwasty ;:124
Ale zawsze szybciej wyrwać kilka niż pielić cały dzień.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu chwasty w korze się wyciągają do światła, więc wyrywa się łatwo. Na rabacie z cisami przy wejściu mam korę od początku, tam właściwie chwasty już nie kiełkują. ;:108 Poza skarpą, już ponad połowa ogrodu wysypana korą. Jak coś sadzę, to odgarniam i nic się nie dzieje, deszcz zmyje ziemię i nadal czysto.
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

Soniu, ale masz przecudne te klomby ;:138 ;:215 ;:167 .
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57

Post »

Widzę, że podobnie jak ja lubisz 'Limelighty". To hortensje niezawodne, których nie trzeba podpierać i, w każdym razie u mnie, kwitną niezawodnie i obficie :). Mam też dwie Fraise, ale jak do tej pory nie byłam z nich zadowolona. U mnie jeszcze w tym sezonie nie zakwitły. Ciekawe, co pokażą?

Śliczny ogród stworzyłaś. Pomidorki wyglądają niezwykle apetycznie :). Ten przegorzać ślicznie komponuje się z perwvskią. Chyba muszę na nowo dosadzić więcej bylin do swojej kolekcji, no i zaopatrzyć się w hibiskusy :). Dzisiaj u nas rośliny odpoczywają po upałach. Jest trochę chłodniej.
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Soniu mam nadzieję, że moja jedyna hortensja bukietowa kiedys dorówna twoim, póki co jeszcze mała, ale też już ładnie kwitnie :uszy Cudnie wygląda połaczenie bieli z niebieskim ;:333 Hibiscusy też masz śliczne. Nie szkoda ci kłosowców? Może wystarczy obciąć je przy przekwitaniu?
A cóż to za pięknota?
Obrazek
Pomidory masz pod gołym niebem?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, młodziutkie róże i u mnie w tym roku pojedyncze kwiaty pokazują, a od co najmniej miesiąca wody z nieba im nie brakuje. ;:174
Natomiast od tych deszczy w tym roku wszystkie mi chorują. ;:131 Już się powoli decyduję na chemię, bo może być tak, że róże stracą wszystkie listki. ;:108

Bardzo ładnie wszystko Ci kwitnie ;:333 , a pomidorki - jak u początkującej - fantastycznie owocują. ;:215
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Dotarłam i ja... Normalnie za wami nie nadążam ;:185 U mnie tylko jeden pomidorek pomarańczowy, a reszta "buszu" zielona. Hortensje cudne - u mnie po zimie zostały tylko dwie maciupkie ogrodówki i Anabelka, więc chwilowo jestem na nie obrażona i zaczynam się do bukietówek przekonywać. Ale kiedy mi tak urosną jak Twoje... ;:224
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Soniu, to ja się zapisuję na nasionka werbeny ;:180
A komu przeszkadza, że hortensje kwitną późno? Zresztą czy lipiec, to późno? Nie wszystko może kwitnąć od maja ;:224 teraz już by było po nich, a tak jeszcze długo będziemy cieszyć się kwiatami :tan
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”