Fikus sprężysty (Ficus elastica) - pielęgnacja i problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Labeofish
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 kwie 2015, o 23:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fikus spreżysty - szkodniki

Post »

Czy plamy na moim fikusie to też rezultat zbyt częstego podlewania i choroby grzybowej? :roll:
Plamy pojawiły się też na "pnączu" (nie pamiętam nazwy tej rośliny ;:131 ), które rośnie w tej samej donicy i pnie się po fikusie. Wszystkie moje fikusy sprężyste, stojące w różnych pomieszczeniach cierpią na to samo ;:145 ;:145
Obrazek Obrazek
(wybaczcie, zdjęcia zrobiłem akurat przed przemyciem liści)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Fikus spreżysty - szkodniki

Post »

Tak, to efekt przelania. Fikusy sprężyste podlewamy dopiero wtedy, gdy wierzchnia warstwa nieco przeschnie. Szczególnie zimą jest to istotne.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Labeofish
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Re: Fikus spreżysty - choroby i szkodniki

Post »

norbert76, Dzięki za szybką diagnozę ;:136
Myślisz, że zmniejszenie częstotliwości podlewania wszystko załatwi? Czy np. pozbyć się tych zasychających liści?
PS. Jak się nazywa ta roślina pnąca się po fikusie? ;:224
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, zmniejszyć podlewanie. Całych liści na razie nie usuwaj, bo nadal biorą udział w fotosyntezie. Powycinaj tylko te zarażone fragmenty zostawiając z 1 - 2 mm obżerzenia oraz popryskaj preparatem grzybobójczym całą roślinę. Powtórz oprysk po tygodniu. To powinno pomóc i plamy nie powinny się już pojawiać.
Ps. Ta roślina to Epipremnum i też trzeba uważać z podlewaniem. Tutaj z kolei powycinaj całe liście i też zrób oprysk jak fikusa.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Labeofish
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję bardzo za informacje ;:180 Spróbuję je wykurować według Twoich porad ;:333
Mariolcia30
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lip 2009, o 12:04

fikus choruje-proszę o rade

Post »

Witam, proszę o pomoc. Mój fikus choruje, zmieniłam ziemię, doniczkę, miejsce, a także "ścięłam go". Odrasta, ale nadal choruje.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
preussak
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 sty 2016, o 21:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzień dobry. Dostałem od znajomych, którzy zmieniali mieszkanie takiego fikusa. Widać, że jest trochę zmaltretowany. Mam pytani czy da się coś zrobić, aby odżył, Chodzi mi np. o te malutkie liście, co zrobić, żeby rosły większej wielkości.

http://images76.fotosik.pl/779/bb643626060458e9med.jpg

http://images77.fotosik.pl/778/583a3ead7ca719c1med.jpg

http://images76.fotosik.pl/779/13754ea39cc57297med.jpg
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapewnić dużo światła, najlepiej wybrać stanowisko tuż przy oknie. Nawozić regularnie (jeśli był tylko co przesadzany, poczekać parę tygodni).
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Preussak, oglądałeś dokładnie liście od spodu? Mam wrażenie, że niektóre są podwinięte, a to może świadczyć o żerowaniu przędziorków.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
verri90
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 wrz 2016, o 12:25

Re: Ficus elastica - liście składają się na pół...

Post »

Dzień dobry!
Jestem tu nowa, nazywam się Weronika i mam problem ze swoim nowym fikusem elastica.
Mam go od kilku dni. Pierwszego dnia zauważyłam, że rosnący listek od dawna choruje. Jego końcówka jest wysuszona a reszta brązowieje...
Reszta liści wygląda zdrowo, niektóre mają miejscami malutkie żółte kropeczki - czy to normalne?

Bardzo prosiłabym Was o pomoc: obciąć rosnący na szczycie chory listek? Czy poczekać aż roślina sama się go pozbędzie?
Serdecznie dziękuje za odpowiedzi!
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przydałoby się zdjęcia. Młody liść mógł zostać uszkodzony mechanicznie, natomiast kropki to albo szkodniki albo naturalna cecha.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
verri90
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 wrz 2016, o 12:25

Post »

Dzień dobry! ;:7
Okazało się wczoraj, że młody listek chował się w tej wysuszonej brązowej skorupce :) Trafiłam gdzieś na forum nawet na info, że to normalne u fikusów... Także z listkiem wszystko ok. ;:138
Jeśli chodzi o zdjęcia, to mam problem z ich udostępnieniem... Mogę podać linka do dropboxa? Tam mam zdjęcie.
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2016, o 01:04

Post »

To i ja zapytam. Wczoraj, w porywach współczucia dla roślinki, kupiłam małą sadzonkę fikusa sprężystego. Taki "ryzyk-fizyk", może się uda. Torf, czy co tam dali producenci, był suchy i twardy jak kamień. :twisted:, ale maluch ogólnie wyglądał nieźle. Po wyjęciu z "doniczki" okazało się, że korzenie żyją :D . Z braku innych możliwości (pora późno wieczorna) przesadziłam do ziemi Substral osmocote dla roślin zielonych i dodałam perlitu, tak 2:1. Na dno doniczki (o rozmiar większej) wsypałam kermzyt. Nie podlałam, bo nowe podłoże było wręcz mokre - świeżo otwarte opakowanie. I tak:
1. Czy mogę zostawić w takim podłożu?
2. Czy z podlewaniem wstrzymać się aż ziemia lekko przeschnie?
No i oczywiście później wstawię fotkę z prośbą o ocenę kondycji fikusa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”