Fikus sprężysty (Ficus elastica) - pielęgnacja i problemy
Re: Fikus spreżysty - szkodniki
Czy plamy na moim fikusie to też rezultat zbyt częstego podlewania i choroby grzybowej?
Plamy pojawiły się też na "pnączu" (nie pamiętam nazwy tej rośliny ), które rośnie w tej samej donicy i pnie się po fikusie. Wszystkie moje fikusy sprężyste, stojące w różnych pomieszczeniach cierpią na to samo
(wybaczcie, zdjęcia zrobiłem akurat przed przemyciem liści)
Plamy pojawiły się też na "pnączu" (nie pamiętam nazwy tej rośliny ), które rośnie w tej samej donicy i pnie się po fikusie. Wszystkie moje fikusy sprężyste, stojące w różnych pomieszczeniach cierpią na to samo
(wybaczcie, zdjęcia zrobiłem akurat przed przemyciem liści)
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Fikus spreżysty - szkodniki
Tak, to efekt przelania. Fikusy sprężyste podlewamy dopiero wtedy, gdy wierzchnia warstwa nieco przeschnie. Szczególnie zimą jest to istotne.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Re: Fikus spreżysty - choroby i szkodniki
norbert76, Dzięki za szybką diagnozę
Myślisz, że zmniejszenie częstotliwości podlewania wszystko załatwi? Czy np. pozbyć się tych zasychających liści?
PS. Jak się nazywa ta roślina pnąca się po fikusie?
Myślisz, że zmniejszenie częstotliwości podlewania wszystko załatwi? Czy np. pozbyć się tych zasychających liści?
PS. Jak się nazywa ta roślina pnąca się po fikusie?
- norbert76
Tak, zmniejszyć podlewanie. Całych liści na razie nie usuwaj, bo nadal biorą udział w fotosyntezie. Powycinaj tylko te zarażone fragmenty zostawiając z 1 - 2 mm obżerzenia oraz popryskaj preparatem grzybobójczym całą roślinę. Powtórz oprysk po tygodniu. To powinno pomóc i plamy nie powinny się już pojawiać.
Ps. Ta roślina to Epipremnum i też trzeba uważać z podlewaniem. Tutaj z kolei powycinaj całe liście i też zrób oprysk jak fikusa.
Ps. Ta roślina to Epipremnum i też trzeba uważać z podlewaniem. Tutaj z kolei powycinaj całe liście i też zrób oprysk jak fikusa.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję bardzo za informacje Spróbuję je wykurować według Twoich porad
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 lip 2009, o 12:04
Dzień dobry. Dostałem od znajomych, którzy zmieniali mieszkanie takiego fikusa. Widać, że jest trochę zmaltretowany. Mam pytani czy da się coś zrobić, aby odżył, Chodzi mi np. o te malutkie liście, co zrobić, żeby rosły większej wielkości.
http://images76.fotosik.pl/779/bb643626060458e9med.jpg
http://images77.fotosik.pl/778/583a3ead7ca719c1med.jpg
http://images76.fotosik.pl/779/13754ea39cc57297med.jpg
http://images76.fotosik.pl/779/bb643626060458e9med.jpg
http://images77.fotosik.pl/778/583a3ead7ca719c1med.jpg
http://images76.fotosik.pl/779/13754ea39cc57297med.jpg
- norbert76
Zapewnić dużo światła, najlepiej wybrać stanowisko tuż przy oknie. Nawozić regularnie (jeśli był tylko co przesadzany, poczekać parę tygodni).
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Preussak, oglądałeś dokładnie liście od spodu? Mam wrażenie, że niektóre są podwinięte, a to może świadczyć o żerowaniu przędziorków.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 wrz 2016, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ficus elastica - liście składają się na pół...
Dzień dobry!
Jestem tu nowa, nazywam się Weronika i mam problem ze swoim nowym fikusem elastica.
Mam go od kilku dni. Pierwszego dnia zauważyłam, że rosnący listek od dawna choruje. Jego końcówka jest wysuszona a reszta brązowieje...
Reszta liści wygląda zdrowo, niektóre mają miejscami malutkie żółte kropeczki - czy to normalne?
Bardzo prosiłabym Was o pomoc: obciąć rosnący na szczycie chory listek? Czy poczekać aż roślina sama się go pozbędzie?
Serdecznie dziękuje za odpowiedzi!
Jestem tu nowa, nazywam się Weronika i mam problem ze swoim nowym fikusem elastica.
Mam go od kilku dni. Pierwszego dnia zauważyłam, że rosnący listek od dawna choruje. Jego końcówka jest wysuszona a reszta brązowieje...
Reszta liści wygląda zdrowo, niektóre mają miejscami malutkie żółte kropeczki - czy to normalne?
Bardzo prosiłabym Was o pomoc: obciąć rosnący na szczycie chory listek? Czy poczekać aż roślina sama się go pozbędzie?
Serdecznie dziękuje za odpowiedzi!
- norbert76
Przydałoby się zdjęcia. Młody liść mógł zostać uszkodzony mechanicznie, natomiast kropki to albo szkodniki albo naturalna cecha.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 wrz 2016, o 12:25
Dzień dobry!
Okazało się wczoraj, że młody listek chował się w tej wysuszonej brązowej skorupce Trafiłam gdzieś na forum nawet na info, że to normalne u fikusów... Także z listkiem wszystko ok.
Jeśli chodzi o zdjęcia, to mam problem z ich udostępnieniem... Mogę podać linka do dropboxa? Tam mam zdjęcie.
Okazało się wczoraj, że młody listek chował się w tej wysuszonej brązowej skorupce Trafiłam gdzieś na forum nawet na info, że to normalne u fikusów... Także z listkiem wszystko ok.
Jeśli chodzi o zdjęcia, to mam problem z ich udostępnieniem... Mogę podać linka do dropboxa? Tam mam zdjęcie.
- ivonar
- Od: 25 lut 2016, o 01:04
To i ja zapytam. Wczoraj, w porywach współczucia dla roślinki, kupiłam małą sadzonkę fikusa sprężystego. Taki "ryzyk-fizyk", może się uda. Torf, czy co tam dali producenci, był suchy i twardy jak kamień. , ale maluch ogólnie wyglądał nieźle. Po wyjęciu z "doniczki" okazało się, że korzenie żyją . Z braku innych możliwości (pora późno wieczorna) przesadziłam do ziemi Substral osmocote dla roślin zielonych i dodałam perlitu, tak 2:1. Na dno doniczki (o rozmiar większej) wsypałam kermzyt. Nie podlałam, bo nowe podłoże było wręcz mokre - świeżo otwarte opakowanie. I tak:
1. Czy mogę zostawić w takim podłożu?
2. Czy z podlewaniem wstrzymać się aż ziemia lekko przeschnie?
No i oczywiście później wstawię fotkę z prośbą o ocenę kondycji fikusa.
1. Czy mogę zostawić w takim podłożu?
2. Czy z podlewaniem wstrzymać się aż ziemia lekko przeschnie?
No i oczywiście później wstawię fotkę z prośbą o ocenę kondycji fikusa.
Per aspera ad astra
Zakręcona na zielono - zapraszam
Zakręcona na zielono - zapraszam