Wszystko o pomidorach cz. 12
Re: Wszystko o pomidorach cz. 12
A co z zasoleniem gleby przy dwóch siarczanach?
-
- 50p
- Od: 13 kwie 2015, o 17:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jednym podlaniem nie doprowadzisz do zasolenia zagrażającego roślinom.
pozdrawiam. Ania
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Mamena
To zrób oprysk siarczanem magnezu i saletrą potasową 5 gr + 5 gr/ 1 litr wody. Przy oprysku dodatek nawozu azotowego zwiększa przepuszczalność komórek i nie wpływa na zasolenie gleby.
I jeszcze jedno jeśli używasz CW ( lub innego nawozu jak MW, OW lub PW ) to uzupełniasz wapń w ten sposób.
A to gwoli przypomnienia:
To zrób oprysk siarczanem magnezu i saletrą potasową 5 gr + 5 gr/ 1 litr wody. Przy oprysku dodatek nawozu azotowego zwiększa przepuszczalność komórek i nie wpływa na zasolenie gleby.
I jeszcze jedno jeśli używasz CW ( lub innego nawozu jak MW, OW lub PW ) to uzupełniasz wapń w ten sposób.
A to gwoli przypomnienia:
Nie należy łączyć nawozów wapniowych z magnezowymi, ponieważ magnez jest antagonistą wapnia i utrudnia jego wchłanianie. Dodatkowo, magnez stymuluje szybszy wzrost roślin, co z kolei zwiększa zapotrzebowanie rośliny na wapń. Opryski powinny być wykonane osobno, przy czym - z uwagi na duże różnice w tempie wchłaniania tych pierwiastków - w pierwszej kolejności lepiej wykonać oprysk nawozem wapniowym. Magnez po 3-4 dniach.
W dobrych warunkach pogodowych (ciepło i brak ulewnych deszczy) magnez dość szybko wchłania się również poprzez system korzeniowy, można więc wówczas jednocześnie podlać roztworem siarczanu magnezu i wykonać oprysk dolistny saletrą wapniową.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mamena , szacun. Jak na takie warunki, to pomidory trzymają się dzielnie. Co prawda mogły być takie,
ale ogólnie nie jest źle .
Pisząc "warunki" mam głównie na myśli pH=5. Pobieranie jonów wapnia jest poważnie osłabione przy pH poniżej 5,8 , potas natomiast nie jest wiązany w glebie i ulega wymyciu. Poza tym w takich warunkach zaczynają być dostępne jony metali ciężkich, co nie jest zdrowe. Jeżeli masz kredę ,to nie zawahaj się jej użyć. Nie mieszaj z wodą ,tylko posyp, to wystarczy.W Twoim przypadku jednak lepiej by zrobiło użycie popiołu drzewnego, doskonale odkwasza, dostarcza dużo wapnia i potasu,troszkę fosforu i magnezu, ponadto poprawia strukturę gleby.
Mam pewne wątpliwości co do nadmiaru azotu, bo skąd miałby się wziąć ? Na pewno nie z pokrzywy, bo jest go tam 100x mniej niz potasu. Obornik pewnie już przejadły. Czemu one są takie powyciągane? Mają mało światła ?
ale ogólnie nie jest źle .
Pisząc "warunki" mam głównie na myśli pH=5. Pobieranie jonów wapnia jest poważnie osłabione przy pH poniżej 5,8 , potas natomiast nie jest wiązany w glebie i ulega wymyciu. Poza tym w takich warunkach zaczynają być dostępne jony metali ciężkich, co nie jest zdrowe. Jeżeli masz kredę ,to nie zawahaj się jej użyć. Nie mieszaj z wodą ,tylko posyp, to wystarczy.W Twoim przypadku jednak lepiej by zrobiło użycie popiołu drzewnego, doskonale odkwasza, dostarcza dużo wapnia i potasu,troszkę fosforu i magnezu, ponadto poprawia strukturę gleby.
Mam pewne wątpliwości co do nadmiaru azotu, bo skąd miałby się wziąć ? Na pewno nie z pokrzywy, bo jest go tam 100x mniej niz potasu. Obornik pewnie już przejadły. Czemu one są takie powyciągane? Mają mało światła ?
Dziękuję wszystkim za cenne informacje.
KaLo one rosną na łące, która kiedyś była mokrym pastwiskiem więc ziemia jest dość bogata w próchnice. Oczyścili rowy i zrobiło się sucho.
Światła mają aż za dużo, cały dzień.
Metali ciężkich raczej nie ma, bo las i łąki do okoła.
Ziemia słaba to tylko choinki na dotacje sadzą a do dróg daleko.
Ile dać popiołu pod krzak?
No i czy mogę jeszcze zrobić dodatkowo oprysk CW? Ze względu na wolne przemieszczanie.
KaLo one rosną na łące, która kiedyś była mokrym pastwiskiem więc ziemia jest dość bogata w próchnice. Oczyścili rowy i zrobiło się sucho.
Światła mają aż za dużo, cały dzień.
Metali ciężkich raczej nie ma, bo las i łąki do okoła.
Ziemia słaba to tylko choinki na dotacje sadzą a do dróg daleko.
Ile dać popiołu pod krzak?
No i czy mogę jeszcze zrobić dodatkowo oprysk CW? Ze względu na wolne przemieszczanie.
A skąd masz polyversum , u mnie od roku nie mogę kupić,bo jak
twierdzą w sklepach ogrodniczych, został wycofany.
twierdzą w sklepach ogrodniczych, został wycofany.
pozdrawiam
Kazik
Kazik
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Witam! Wziąłem się dzisiaj za obniżanie krzaków pomidorów w tunelu foliowym. Saint pierre sięgnęły już sufitu. Łodygi bardzo prosto da się obniżyć. Po odwiązaniu od palików same się ładnie powyginały od ciężaru owoców. Mam jednak obawy czy tak mocne, jak widoczne na zdjęciu powyginanie krzaka nie wpłynie negatywnie na dalszy jego rozwój, o ile się nie połamie. Czy wykonałem to poprawnie. Teraz już na niższych piętrach zostały mniejsze owoce, bo już pierwsze zbiory były Krzaki mają po 5 zawiązanych gron, a niektóre owoce są całkiem spore, mam więc obawy czy krzaki mi się nie połamią. Czy wy też tak traktujecie swoje pomidory. Czy może wystarczy wam 6 gron i je ogławiacie?
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- beti_h
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 10:37
Dziękuje KaLokaLo pisze:Przyczyn może być wiele. Szara pleśń, warunki pogodowe i związane z tym trudności w zapylaniu, braki mikroelementów, błędy w nawożeniu itp.Trzeba eliminować po kolei i zobaczyć co zostanie. Innej rady nie ma.
Przyczyn rzeczywiście moze byc wiele! Mam 6 kl gleby, jest mocno przepuszczalna, wiec niedobory pewnie występują...
Magnez - uzupełniłam z miesiąc temu ale znow widać braki...
Wapń - na jednym z krzaków mam SZW... Dziś opryskalam CW
Kupiłam amistar... chyba dziś prysnę...
Nie wiem tylko czy całe krzaki razem z gronami? Czy moze tylko liscie? Na ulotce nie ma wzmianki..
Ps. Mam tez początki alternariozy, stąd też zdecydowałam się na amistar.
-
Działa również na szarą. Alternarioza atakuje też owoce, więc chyba nie masz wyboru co pryskać.
- beti_h
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 10:37
Dzięki.
Może jeszcze mi podpowiesz, kiedy po oprysku amistarem mogę zrobic oprysk siarczanem magnezu?
I czy powtarzać oprysk CW i kiedy?
Może jeszcze mi podpowiesz, kiedy po oprysku amistarem mogę zrobic oprysk siarczanem magnezu?
I czy powtarzać oprysk CW i kiedy?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Zapraszam do zapoznania się z Regulaminem Forumnanaska pisze: Edit: Nie wiem, czemu mi zmienia nazwę serwisu, wiadomo, o co chodzi ;-)
Tytuł czerwonym drukiem, nie sposób przeoczyć:
http://www.forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=1
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękna riposta! Dobrze, że nie muszę pokazywać swoich, dopiero by KaLo miał się nad czym znęcać!Mamena pisze:KaLo to może ja pokaże moje "biedne pomidorki".
Czy te biedne pomidorki uprawiasz na sprzedaż?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
Jakbym tak nie napisał, to pewnie nigdy by nie pokazała zdjęć. Czasem trzeba troszkę zaczepić, żeby się niektórzy otworzyli. Nie jestem tutaj od znęcania się, ale czasem mnie ponosi, za co z góry nie przepraszam i nie mam zamiaru tego robić. .Wracając do "biednych" pomidorków. Bogate też nie są.