Czy wysiewacie już nasionka warzyw?Zdjęcia siewek i rozsad. Cz. 1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 9
Nie, nie próbowałam, chociaż padł taki pomysł. Może w następnym sezonie. Ogródek za mały by arbuzy rosły, wszędobylskie sarny obgryzają wszystko co tylko przerośnie siatkę. Mam dynie ozdobne (synowa się uparła), dwa pędy się przedostały, rosły tylko 2 dni, na trzeci dzień już ich nie było. Potrafią nawet wsadzić łeb pod siatkę wokół jabłonek, wygiąć ją i obgryźć liście dokąd tylko sięgną.
W ub. roku próbowałam posiać II rzut buraczków, to był niewypał, plon był marniutki i dopadł je chwościk.
W ub. roku próbowałam posiać II rzut buraczków, to był niewypał, plon był marniutki i dopadł je chwościk.
Pozdrawiam! Gienia.
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No to nie mam na co czekać, szczególnie że nie mam co robić bo pogoda paskudna, idę do piwnicy po trochę ziemi i pudełka i posieję trochę
.
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Chciałabym posiać wprost do gruntu kapustę pekińską, roszponkę, szpinak, i robi mi się na balkonie rozsada kalafiora i brokuła. Mam miejsce po brokułach wiosennych które mi nie wyszły, na co mogę je przeznaczyć. No i jak się zwolni miejsce po pomidorach i papryce a mam go sporo chciałam tam właśnie szpinak posiać, ale nie wiem kiedy się takie pomidorki zazwyczaj kończą i czy nie będzie za późno? czy np. po pomidorach i papryce może pojsc rozsada kalafiora i brokuła jak już dorośnie a po brokułach wiosennych posiać szpinak? mam jeszcze nasiona szinaku nowozelandzkiego. No i na rozsadniku mnóstwo jarmużu który zaraz trzeba rozsadzać a miejsca brak ![wystraszony ;:202](./images/smiles/scared.gif)
-- 2 sie 2016, o 08:18 --
aaaa zapomniałam zapytać: posiałam fenkuła i ładnie wzeszedł i niektóre są za blisko siebie czy to można rozsadzać?
![wystraszony ;:202](./images/smiles/scared.gif)
-- 2 sie 2016, o 08:18 --
aaaa zapomniałam zapytać: posiałam fenkuła i ładnie wzeszedł i niektóre są za blisko siebie czy to można rozsadzać?
Jak może być jeszcze lepiej??? ![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
- Ginka
Jeśli masz w miarę widne miejsce i nie za gęsto posadzone te pomidory to spokojnie możesz szpinak wysiać, będą już sobie maluchy rosnąć a jak przyjdzie czas na pomidory to je tylko przy samej ziemi wytniesz sekatorem coby szpinaku nie ruszać, nie raz się sadzi sałatę między pomidorami to czemu nie można szpinaku
.
Wysiałam wczoraj namoczone przez noc ogóreczki do doniczek z ziemią ze sklepu na połowę pojemniczka i własnym wermikompostem do pełna, już zaczynają korzonki puszczać bo się wygrzewają na słoneczku
.
Dzisiaj jadę do ogrodniczego to kupię jeszcze ostatnie fasolki i jarmuż bo mi brakło nasion a też może uda mi się zrobić szybką rozsadę, bo mam tylko kilka lichych sadzoneczek a kurom się przyda w zimie na świeże zielone
.
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Wysiałam wczoraj namoczone przez noc ogóreczki do doniczek z ziemią ze sklepu na połowę pojemniczka i własnym wermikompostem do pełna, już zaczynają korzonki puszczać bo się wygrzewają na słoneczku
Dzisiaj jadę do ogrodniczego to kupię jeszcze ostatnie fasolki i jarmuż bo mi brakło nasion a też może uda mi się zrobić szybką rozsadę, bo mam tylko kilka lichych sadzoneczek a kurom się przyda w zimie na świeże zielone
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Witajcie
Tak piszecie o tych ogórkach, których rozsadę teraz sadzicie, a ja się zastanawiam jak zagospodarować kawałek ziemi, który pozostał mi goły po szpinaku i groszku
Co byście posiali w takie miejsce? Ja szczerze mówiąc to klasycznie - jak wrócę do domu to zrobię chyba rozsadę sałaty
Ale dobra, co byście zaproponowali? ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
![;:306 ;:306](./images/smiles/2smiech.gif)
- Ginka
To już zależy od gustu konsumentów, jakie warzywa i smaki lubią, czy lubią zieleninę czy coś konkretniejszego, możesz nawet jeszcze wysiać jarmuż który będzie sobie stał przez zimę, taka alternatywa dla kapusty/sałaty i szpinaku.
Wysiewa się czarną rzepę jeśli lubicie, a jak nie lubią ostrego to jakieś inne bulwiaste które nie mają ostrości
.
Wysiewa się czarną rzepę jeśli lubicie, a jak nie lubią ostrego to jakieś inne bulwiaste które nie mają ostrości
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Jeżeli lubisz fasole to śmiało możesz wysiać
Szpinak, rukola, sałata, kapusta pekińska - tą osobiście polecam na poplon ![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Posiałam fasolkę szparagową, rukolę, siedmiolatkę, buraki, koper, rzepę, fenkuł, pietruszkę naciową i sałatę na grządkach po czosnku, rozsada ogórków już się przyjęła i rośnie ![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
- Ginka
Moje ogóraski zaczynają kiełkować, fasola pęcznieje, wysiałam rzutowo koperku na zielone i sporo jarmużu na poplon dla kur, wysieję dzisiaj jeszcze nową partię rzodkiewki.
- Skoanna
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2016, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja też się zastanawiam coby tu jeszcze dosiać, tyle miejsca się zwolniło w skrzynkach. Skłaniam się ku jeszcze jednej partii fasolki maskotki bo jest niebywale błyskawiczna, jarmużu mam chyba dość, pekinka jest - jeszcze - bo, bielinki już ją obczaiły. Mam rozsadę pora zimowego, ale coś nie chce rosnąć. A rukola to dobry pomysł? Aaa był ten temat poruszany widzę, czyli ok, jeszcze szpinak faktycznie. A brukiew? Chyba zbyt długi okres wegetacji ma?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
O, Aniu przypomniałaś mi o porze zimowym, biedaczek w doniczce się męczy (rozsada ) ![wybij to sobie ;:14](./images/smiles/martelo.gif)
![wybij to sobie ;:14](./images/smiles/martelo.gif)
Pozdrawiam! Gienia.
- Dalmore
- 100p
- Od: 25 mar 2013, o 07:27
Natchneliście mnie, chyba jutro ogórki posieje tyle się miejsca po truskawkami zwolniło, aż żal puste na zimę zostawiać.
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Ja też jutro wysiewam ogórki. Dzisiaj wyrwałem z tunelu stare krzaki, mam mnóstwo miejsca. Jeżeli od siewu do zbioru jest 8 tygodni to dopiero będę zbierał w październiku ? ![wystraszony ;:202](./images/smiles/scared.gif)
![wystraszony ;:202](./images/smiles/scared.gif)
- Ginka
Mam nadzieję że upalna pogoda i sowite zakarmianie doda im kopa i szybko wyrosną dorodne sadzoneczki
, moje jutro powinny opuścić łupinki i zacząć się opalać, cały czas stoją w miniszklarence.
Fasolka dzisiaj zaczęła pokazywać korzonki, pieczałowicie pilnuję aby stale miały mokro bo stoją w pełnym słońcu aby je podpędzić
(będą kilka dni później niż ostatnie wysiane do gruntu, tamte mają już liście właściwe).
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Fasolka dzisiaj zaczęła pokazywać korzonki, pieczałowicie pilnuję aby stale miały mokro bo stoją w pełnym słońcu aby je podpędzić
Zwolni mi się miejsce po fasolce, co polecacie zasiać teraz (chciałbym rukole, jarmurz lub jakieś zioła)
Ziemia nawieziona obornikiem i lekki cień.
Ziemia nawieziona obornikiem i lekki cień.