Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki część 1
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki
Szczerze to dziurkowatość w takim nasileniu w żaden sposób nie zaszkodzi drzewku. Nawet gdyby się nasiliło to nie będzie większej szkody. Piszę poważnie, odpuść sobie to, bo nie jest to duży problem. Dziurkowatość nie wyrządza tak wielkich szkód na czereśniach. A co do niemiłej pani diagnostki to nie jestem w stanie grzecznie skomentować jej porady.
O dziękuję za szybką odpowiedź tyle że tu może to tak nie wygląda ale jednak każdy listek ma już te kropki brązowe a część już przeradza się w dziurki. Na ten rok to nie problem tylko boję się o kolejne dlatego chciałabym jednak się dowiedzieć który z tych środków ( kiedy i ile razy użyć ).
Na jesień planuję zasadzić kolejne 3 sztuki i o nie też się boję że jeśli nic z tym nie będę robić to one też zostaną porażone tym grzybem.
Pozdrawiam
Na jesień planuję zasadzić kolejne 3 sztuki i o nie też się boję że jeśli nic z tym nie będę robić to one też zostaną porażone tym grzybem.
Pozdrawiam
- ERNRUD
Są dziurki, ale liść funkcjonuje. To naprawdę nie jest problem, który może znacząco zaważyć na zdrowiu czereśni. Co innego gdyby to była śliwa... Ale jeśli chcesz koniecznie z tym walczyć to rób to topsinem. 4 razy: raz na przedwiośniu przed pękaniem pąków i potem trzy razy co 10 dni po rozwinięciu się młodych liści. Liście jesienią grab i pal/wyrzucaj .
Dopiszę jeszcze, że ta choroba jest niewdzięczna w zwalczaniu i może być tak, że nie osiągniesz pełnego wyleczenia. Ale naprawdę nie martw się tym.
Dopiszę jeszcze, że ta choroba jest niewdzięczna w zwalczaniu i może być tak, że nie osiągniesz pełnego wyleczenia. Ale naprawdę nie martw się tym.
Super odpowiedź bardzo dziękuję. Swoją drogą mam żywopłot z śliwy ałyczy 300sztuk ( w tym samym czasie porośnięte liście żółtymi plamami ) i też zalecono mi oprysk topsinem i nie wiem czy to od nich właśnie czereśnia tego nie dostała tyle że one w badaniu też były i Pani mówi że nic a tu 300drzewek zdecydowanie czymś zarażone......
Jako że tak szybko dostałam odpowiedź to proszę o poradę co zrobić z tym osobnikiem
Teoretycznie drzewko zbadane i jest zdrowe natomiast dopiero od tygodnia pędy zaczęły rosnąć, po malutku ale jednak i teraz nie wiem czy zostawić czy jednak zasadzić nowe na jej miejsce na jesień
Jako że tak szybko dostałam odpowiedź to proszę o poradę co zrobić z tym osobnikiem
Teoretycznie drzewko zbadane i jest zdrowe natomiast dopiero od tygodnia pędy zaczęły rosnąć, po malutku ale jednak i teraz nie wiem czy zostawić czy jednak zasadzić nowe na jej miejsce na jesień
- ERNRUD
Pewnie, że zostawić. U śliwy niedobór mikroelementów toteż pani nie stwierdziła patogenów. Pisz proszę od początku z dużej litery.
Przepraszam że dalej ciągnę temat ale mąż wrócił z pracy i próbuję mu to łopatologicznie wytłumaczyć^^
Jesteśmy zieloni jeszcze w tych tematach i mąż się pyta o tą fazę po rozwinięciu się młodych liści ( tzn liść ma być w pełni ukształtowany już czy dopiero się formować ale już widać że to liść ) od połowy marca zacznie pryskać miedzianem 3 zabiegi i po tym w około maju właśnie wg obrazka niżej kiedy by wypadało ten Topsin zacząć?
Przepraszamy za kłopot i jeszcze raz bardzo dziękujemy nie spodziewałam się tak nagłej pomocy tutaj.
Jesteśmy zieloni jeszcze w tych tematach i mąż się pyta o tą fazę po rozwinięciu się młodych liści ( tzn liść ma być w pełni ukształtowany już czy dopiero się formować ale już widać że to liść ) od połowy marca zacznie pryskać miedzianem 3 zabiegi i po tym w około maju właśnie wg obrazka niżej kiedy by wypadało ten Topsin zacząć?
Przepraszamy za kłopot i jeszcze raz bardzo dziękujemy nie spodziewałam się tak nagłej pomocy tutaj.
- ERNRUD
1. Przed pękaniem pąków
2. Opadanie płatków
3. 10-14 dni po drugim
4. 10-14 dni po trzecim
Pierwszy oprysk ma wyniszczyć znajdujące się na drzewie kolonie grzyba, a kolejne trzy mają już znaczenie czysto profilaktyczne przed zakażeniem z zewnątrz.
2. Opadanie płatków
3. 10-14 dni po drugim
4. 10-14 dni po trzecim
Pierwszy oprysk ma wyniszczyć znajdujące się na drzewie kolonie grzyba, a kolejne trzy mają już znaczenie czysto profilaktyczne przed zakażeniem z zewnątrz.
-
- 200p
- Od: 20 kwie 2014, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam ponownie
Piszę znów w sprawie wiśni, z rany cały czas leci żywica. Zastanawiam się czy jest sens ryzykować. Drzewko mam 2 lata może lepiej je wyrzucić? Mam w tym samym sadzie w dość bliskiej odległości grusze, jabłonie, czereśnie i morele. Czy jest duże ryzyko, że od wiśni ta choroba może przejść na inne drzewka?
Piszę znów w sprawie wiśni, z rany cały czas leci żywica. Zastanawiam się czy jest sens ryzykować. Drzewko mam 2 lata może lepiej je wyrzucić? Mam w tym samym sadzie w dość bliskiej odległości grusze, jabłonie, czereśnie i morele. Czy jest duże ryzyko, że od wiśni ta choroba może przejść na inne drzewka?
- ERNRUD
Ale z jakich ran leci ta guma? Bo przypominam, że gumowanie może iść też w parze z prawidłowym kalusowaniem.
-
- 200p
- Od: 20 kwie 2014, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z rany rakowej. Była ona w pobliżu szczepienia. Miałem wyciąć całą martwą tkankę ale niestety martwy był środek pnia więc wyciąłem ile się dało, ranę przesmarowałem maścią z dodatkiem miedziana. Drzewko ma podziurkowane liście co też prawdopodobnie jest oznaką raka, ale po za tym nie schnie, nie więdnie itp. Zastanawiam się tylko, czy jest sens ryzykować? Boje się, że zaraza może przejść na inne drzewka.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 maja 2016, o 09:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czeresnia burlat co to za choroba
Witam
Uprzejmie prosze o informację co sie dzieje z moim drzewkiem czeresnia burlat. 4 letnie przesadzona na jesien w tamtym roku. Jak i kiedy moge to leczyc.
Uprzejmie prosze o informację co sie dzieje z moim drzewkiem czeresnia burlat. 4 letnie przesadzona na jesien w tamtym roku. Jak i kiedy moge to leczyc.
- ERNRUD
Jaką maścią? Podziurkowane liście mogą być też od dziurkowatości. Ale również jak najbardziej od raka. Najważniejsze jest wyciąć martwe łyko. Drewno, które uległo martwicy musi zostać w drzewie, ale trzeba je wygładzić i warto zaimpregnować drewnochronem.GodfatherPL pisze:maścią z dodatkiem miedziana. Drzewko ma podziurkowane liście co też prawdopodobnie jest oznaką raka
Landcaster, ostry niedobór wszystkich makroelementów. Jeśli przeżyje do wiosny to podsyp je jakąś azofoską.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 maja 2016, o 09:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Landcaster, ostry niedobór wszystkich makroelementów. Jeśli przeżyje do wiosny to podsyp je jakąś azofoską.[/quote]
Czy moge cos zrobic jeszcze w tym roku? Jakis lekki nawoz?
Czy moge cos zrobic jeszcze w tym roku? Jakis lekki nawoz?