Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 6
- Allie
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 lip 2016, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 6
Dziękuję za wcześniejsze typy
A teraz chciałabym prosić o pomoc w rozpoznaniu tych trzech roślin (chociaż w przybliżeniu).
Nr 1.
Nr 2.
N 3.
A teraz chciałabym prosić o pomoc w rozpoznaniu tych trzech roślin (chociaż w przybliżeniu).
Nr 1.
Nr 2.
N 3.
Pozdrawiam, Natalia.
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Leszek!
Wygląda na Hamatocactus setispinus.
Wygląda na Hamatocactus setispinus.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
1. Możliwe, że to jakiś Trichocereus, może T.pasacana lub T.terschecki. Może to też jakiś Echinopsis, np. E.rhodotricha.Allie pisze:Dziękuję za wcześniejsze typy
2. Na pewno Echinopsis. To albo forma E.ancistrophora albo jakaś hybryda.
3. Wydaje się, że to jakiś kulumnowiec. Może to nawet jest Carnegeia gigantea, może jakiś Trichocereus.
Generalnie kolumnowe kaktusy trudno rozpoznawać, gdy są siewkami.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Witam,
to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.
Mam takiego "giganta" który od lat rośnie, ale nie kwitnie.
Prośba o jego identyfikację i ewentualne wskazówki co do jego uprawy.
to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.
Mam takiego "giganta" który od lat rośnie, ale nie kwitnie.
Prośba o jego identyfikację i ewentualne wskazówki co do jego uprawy.
pozdrawiam
-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Witam,
wygląda mi to na Mammillaria backebergiana lub Mammillaria spinosissima albispina, pewności jednak nie mam. Za to mogę dać kilka wskazówek. Czy zimujesz roślinkę? To warunek do tego, aby kaktus zakwitł. Chodzi o zapewnienie zimowego spoczynku, obniżenie temperatury i zaprzestanie podlewania. Po drugie podłoże - wydaje się rosnąć w zwykłej ziemi, to nie jest odpowiednie podłoże do kaktusów. Powinno ono być przepuszczalne i raczej ubogie w składniki odżywcze, możesz sklepową ziemię do kaktusów pomieszać w proporcjach 1/3 ziemi, 1/3 piasku i 1/3 żwiru, aby zwiększyć przepuszczalność. Po trzecie stanowisko - kaktus musi mieć jak najwięcej słońca. Twój na niektórych zdjęciach sprawia wrażenie że mu go brakuje, widać jasnozielone miejsca, poza tym jest dość mocno napompowany. Najlepszym miejscem dla niego byłby balkon z wystawą która zapewnia słońce od rana do wieczora. Gorszym, ale też dobrym byłby np. południowy parapet, ale wtedy kaktus zostaje w domu. No chyba, że masz ogród i tam możesz go wystawić. Ważną rzeczą jest obyś nie wystawił/a go teraz odrazu na pełne słońce - kaktus nie jest przyzwyczajony do mocnych, bezpośrednich promieni słonecznych i natychmiast uległby poparzeniu co w najgorszym przypadku doprowadziło by do śmierci rośliny, w najlepszym - powstałyby szpecące rany. Cieniować można bibułą, gazetą albo zwyczajnym kuchennym ręcznikiem papierowym - najpierw dwiema warstwami przez np. tydzień ( przy mocnym słońcu, nie gdy jest pochmurno i pada) a później jedną warstwą jeszcze przez tydzień-dwa. Pamiętaj jednak że już sierpień więc za 2-3 miesiące w zależności od aury trzeba będzie wprowadzać kaktusa w spoczynek. W razie pytań służę pomocą.
wygląda mi to na Mammillaria backebergiana lub Mammillaria spinosissima albispina, pewności jednak nie mam. Za to mogę dać kilka wskazówek. Czy zimujesz roślinkę? To warunek do tego, aby kaktus zakwitł. Chodzi o zapewnienie zimowego spoczynku, obniżenie temperatury i zaprzestanie podlewania. Po drugie podłoże - wydaje się rosnąć w zwykłej ziemi, to nie jest odpowiednie podłoże do kaktusów. Powinno ono być przepuszczalne i raczej ubogie w składniki odżywcze, możesz sklepową ziemię do kaktusów pomieszać w proporcjach 1/3 ziemi, 1/3 piasku i 1/3 żwiru, aby zwiększyć przepuszczalność. Po trzecie stanowisko - kaktus musi mieć jak najwięcej słońca. Twój na niektórych zdjęciach sprawia wrażenie że mu go brakuje, widać jasnozielone miejsca, poza tym jest dość mocno napompowany. Najlepszym miejscem dla niego byłby balkon z wystawą która zapewnia słońce od rana do wieczora. Gorszym, ale też dobrym byłby np. południowy parapet, ale wtedy kaktus zostaje w domu. No chyba, że masz ogród i tam możesz go wystawić. Ważną rzeczą jest obyś nie wystawił/a go teraz odrazu na pełne słońce - kaktus nie jest przyzwyczajony do mocnych, bezpośrednich promieni słonecznych i natychmiast uległby poparzeniu co w najgorszym przypadku doprowadziło by do śmierci rośliny, w najlepszym - powstałyby szpecące rany. Cieniować można bibułą, gazetą albo zwyczajnym kuchennym ręcznikiem papierowym - najpierw dwiema warstwami przez np. tydzień ( przy mocnym słońcu, nie gdy jest pochmurno i pada) a później jedną warstwą jeszcze przez tydzień-dwa. Pamiętaj jednak że już sierpień więc za 2-3 miesiące w zależności od aury trzeba będzie wprowadzać kaktusa w spoczynek. W razie pytań służę pomocą.
Dzięki,
Ziemię rzeczywiście muszę zmienić, czy znajdę gdzieś dedykowaną kaktusom - jaką? Kiedy jest najlepszy moment na przesadzenie?
Mam kilka innych kaktusów, jak często trzeba je przesadzać i jak jest z ich podlewaniem w ciągu roku i czy powinno się nawozić?
do ilu stopni obniżyć i czy całkiem przestać podlewać i na jaki okres? Mieszkam w bloku, nie mam ogrodu, zimą temperatura na parapecie oscyluje w granicach 18-21 stopni, grzejnik i tak jest wyłączony. Mniejszej temperatury raczej nie uda się mi osiągnąć.Chodzi o zapewnienie zimowego spoczynku, obniżenie temperatury i zaprzestanie podlewania
Kaktus od ponad roku stał na parapecie okiennym od strony południowo zachodniej, od dwóch tygodni stoi dalej od okna. Co masz na myśli pisząc napompowany?kaktus musi mieć jak najwięcej słońca. Twój na niektórych zdjęciach sprawia wrażenie że mu go brakuje, widać jasnozielone miejsca, poza tym jest dość mocno napompowany.
Ziemię rzeczywiście muszę zmienić, czy znajdę gdzieś dedykowaną kaktusom - jaką? Kiedy jest najlepszy moment na przesadzenie?
Mam kilka innych kaktusów, jak często trzeba je przesadzać i jak jest z ich podlewaniem w ciągu roku i czy powinno się nawozić?
pozdrawiam
-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
najlepsze byłoby obniżenie tak do 12 stopni, ale w bloku ciężko to osiągnąć. Może masz jakąś piwnicę? Możnaby było go tam wstawić, byle nie było wilgoci i ziemniaków w pobliżu. Napompowany w takim sensie że widać że nie jest na pełnym słońcu i ma w sobie dużo wody i dużo składników odżywczych, przy odrobinie doświadczenia widać takie coś gołym okiem. Co do ziemi to jak najbardziej w kwiaciarniach kupisz ziemię do kaktusów - jednak tak jak mówiłem trzeba zmieszać ją ze żwirkiem i piaskiem. Żwirek możesz nabyć w zoologicznym, piasek na jakimś składzie budowlanym, byle nie z piaskownicy bo jest zanieczyszczony. Najlepszy moment na przesadzanie to wiosna, tuż przed rozpoczęciem wzrostu po zimie. Nie trzeba kaktusów często przesadzać - raz na kilka lat lub gdy zarosną doniczkę. Byleby ta nowa nie była wiele większa od starej. Podlewa się je od wiosny do jesieni,gdy ziemia po poprzednim podlaniu przeschnie całkowicie,zimą nie powinno się podlewać, chyba że ktoś tak jak Ty nie ma możliwości obniżenia temperatury, wtedy należy od czasu do czasu dać trochę wody bo inaczej mogłoby się to źle skończyć. Nawozić można, ale nie za często, powiedzmy raz lub dwa na sezon i to przy odpowiednio ubogim podłożu, gdy ma się je w samej ziemi jak Ty nawożenie nie ma najmniejszego sensu - wtedy właśnie pompuje się roślinę jeszcze bardziej.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 lip 2016, o 22:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 lip 2016, o 22:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A można coś niżej w systematyce?
-
- 50p
- Od: 6 lis 2015, o 11:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam kupiłam wczoraj takie dwa maluszki, czy ktoś z Was rozpozna odmianę?
Gasteria variegata:
A ta crassula opisana jako piramidalis, czy jest to nazwa właściwa czy handlowa?
Gasteria variegata:
A ta crassula opisana jako piramidalis, czy jest to nazwa właściwa czy handlowa?
Monika
Kocham zielone!
Kocham zielone!