Zielonych Historii cz. 3

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zielonych Historii cz. 3

Post »

To prawda, ale aż tak się nie bój ;:173
Nie obniż temperatury za mocno, nie przesusz (co akurat jest całkiem proste, bo przecież roślina od razu nie pada, tylko widać, że się zaczyna marszczyć i trwa to jakiś czas), i nie przelej (co jest już trudniejsze i trzeba wyczuć temperaturę+ilość wody). Podłoże im zrób maksymalnie przepuszczalne, to znacznie ułatwi sprawę.
Nie wiem, jak będzie tej zimy, ale przez ostatnie dwie nie miałam w ogóle strat. Zimowałam w temp. 15-17stopni, w dość jasnym, ale nie za jasnym miejscu, podlewałam max 4 razy między końcem września a wiosną.

A NN3 wygląda trochę, jak Huernia pilansii. Kwitnienie potwierdzi, albo wykluczy :wink:
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Lucy - NN3 to tak całkiem wstępnie ktoś mi zidentyfikował jako orbeę,
ale nie napiszę tego, dopóki nie będę miała 100% pewności, czyli dopóki nie zakwitnie :lol:
A Huernię pillansii faktycznie mam, ale pod numerkiem 3.
Te numerki opisane po kolei to są numerki z doniczuni :lol:
Natomiast NN wpisałam po kolei jak tam lecą, i ta NN3 ma doniczunię z numerkiem ... 6.
A ja myślałam, że jasno to wytłumaczyłam :;230
Co do zimowania, to już przezimowałam 4 maluchy.
Obyło się bez żadnych strat, ale to chyba szczęście początkującego :lol:
Dopóki nie byłam świadoma, jak groźna może być zima, to wszystko było OK.
Traktowałam je najzwyczajniej w świecie, czyli jak inne sukulenty.
A im więcej czytam, tym bardziej ... głupieję ;:306
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wróć! racja - coś mi się pomerdało z tymi numerkami, sory :D
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewuś - sprawdź sobie zimowanie w pudełkach.
Sprawdziłam osobiście tę metodę i jest niezawodna. Dobrze podlane, końcem października - listopada do kartonowego pudełka. Każdy osobno zapakowany w papier, ale np. w jednym pudełku. Pudełko zamykam. I do końca stycznia - lutego np. do piwnicy. Po takim leżakowaniu kwitnienie jest murowane. Nigdy nie podglądałam tych roślinek w trakcie zimy, zawsze potem było ok.
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bea - czy mówisz o stapeliowatych czy generalnie o sukulentach ?
Przyznam, że o takim sposobie czytam po raz pierwszy ;:oj
Jeżeli chodzi o stapeliowate, to są różne opinie na temat ich zimowania,
ale większość skłania się, żeby jednak nie zasuszać na zimę,
zwłaszcza młodych roślinek - a u mnie parę takich jest.
Mogą zwyczajnie stracić korzenie i do wyrzucenia.
A co Ty zimujesz w tych pudełkach ?
Bo jeżeli inne sukulenty, to byłoby to dla mnie idealne rozwiązanie :heja
Już właśnie dumam nad tym, gdzie ja całą resztę sucholubów upchnę,
bo stapeliowate otrzymały absolutną palmę pierwszeństwa ;:167
I jeszcze jedno pytanko - dlaczego nie pokazujesz swojego domowego kwiatostanu :(
Jestem pewna, że byłoby na co popatrzeć :lol:
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Szkaradki to i mnie się podobają :D , ale nie wchodzę w nie, bo nie można mieć wszystkiego. U Ciebie jak zwykle wszystko uporządkowane. Na pewno Ci się uda z nimi, bo dbasz o wszystkie szczegóły. Tak sobie pomyślałam, że rośliny czasem nie lubią nadopiekuńczości, coś jak dzieci :wink: .
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podlanie i schowanie na mokro do chłodnego pomieszczenia jest według mnie ryzykowne.
Zasuszyć nie wolno, bo to jednak nie kaktusy, nie dadzą rady tyle miesięcy kompletnie bez wody, ale podlewanie przy obniżonej temperaturze kończy się często źle, ja bym nie polecała.
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu - dzięki ;:196
Nie poddam się, nie ma takiej opcji !!
Tillandsie też są niby trudne, ale jak zwykle to tylko mit :lol:

Lucy - możesz mi wyjaśnić, jak Ty wybrnęłaś z tej sytuacji :lol:
Zasuszyć nie wolno, bo to jednak nie kaktusy ... ale podlewanie przy obniżonej temperaturze kończy się często źle, ja bym nie polecała.
Podlewać czy nie podlewać - bo trzeciej opcji to ja nie widzę :;230
O przepraszam - jest trzecia opcja !!
Ale tak robi niewiele osób - zraszanie roślin.
Dla mnie to byłoby dość kłopotliwe, więc zostanę przy tym, co robiłam
przez 2 ostatnie zimy, czyli przy baaardzo, ale to baaardzo skąpym, ale jednak podlewaniu.

Upolowałam na słynnym portalu cudeńko, którego szczepkę co prawda mam,
ale nie wiem czy mi się ukorzeni ...

QuaQua mammillaris do mnie jedzie ;:138

Te stapeliowate patyczki, na etapie wyłącznie patyczków, są niekiedy nie do odróżnienia !!
Dlatego chyba opatrzność czuwała nade mną, i w porę znalazłam właściwą informację,
bo w przeciwnym razie, znowu przez te nieszczęsne synonimy :!: kupiłabym dwie te same rośliny :evil:
Quaqua mammillaris jest sprzedawana również, a w zasadzie najczęściej,
pod nazwą Caralluma mammillaris :evil:
To są tylko synonimy tej roślinki, bo główną nazwą jest Quaqua mammillaris.

Trzeba chyba pomyśleć o jakimś wątku na temat wszelkich synonimów,
bo najzwyczajniej w świecie szkoda kasy na dublowanie roślin :evil:
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jest całkiem niegłupi pomysł z tym wątkiem. Ale np. w kaktusach to zupełnie 'normalne' - rośliny raz zalicza się do jednego rodzaju, az ktoś mądry wymyśli sobie coś innego i hops! trafia taka do zupełnie innego worka. Po tym trochę można poznać, czy ktoś jest 'stary kaktusiarz', czy początkujący, bo też się i ludzie przyzwyczajają i jak się nauczą na początku, to potem ciężko im sie przestawić :wink:
Jak zwał, tak zwał, najważniejsze, żeby zdrowo rosły, a nadwyżki zawsze można wymienić, odstąpić, albo sprzedać .
Synonimy zawsze możesz sobie sprawdzić np. tu http://www.cactus-art.biz albo tu http://www.llifle.com
albo zwyczajnie wpisujesz wujkowi guglowi "[nazwa rośliny bez nawiasów] synonyms" i masz całą listę stron do wyboru :wink:

Co do podlewania natomiast - nigdy nie zraszam zimą roślin, bo to według mnie zwiększa ryzyko podłapania grzyba 'z powietrza'. Mówiąc 'podlewanie' mam na myśli podlewanie (jakie to odkrywcze! :;230 ) czyli przelanie bryły korzeniowej wodą. Jeżeli temperatura jest niska, to taka doniczka bardzo długo schnie a korzenie w tym czasie mogą zagnić na amen. To dotyczy w zasadzie wszystkich roślin zimowanych. Tego właśnie nie polecam.
Zimą leję dosłownie łyżkę-dwie wody co kilka tygodni. Nic nie szkodzi, że roślina się trochę (czasem więcej niż trochę) pomarszczy. Nawet jak część korzeni przyschnie, to wiosną się to nadrobi. Niektóre puszczają mnóstwo tzw. korzeni powietrznych, żeby łapać wilgoć z powietrza właśnie. Bywało, że np. takie sedum wyglądało, jak firanka przez to 8-)
Dość wcześnie zabieram sukulenty, głównie śmierdziele, z inspektu do domu. Na zimowisko wynoszę razem z kaktusami i kiedy w domu już się regularnie grzeje. Ostatnie podlewanie robię - w zależności od pogody - około końca września. Z zimowania znoszę też szybciej, niż kaktusy, najpierw do domu na parapety, ale podlewanie zwiększam bardzo powoli. Tak, że jak lądują na zewnątrz w inspekcie (kwiecień) to dopiero dostają trochę więcej wody.
Być może ktoś ma inne doświadczenia i pomysły. W moich warunkach sprawdziło się akurat to. Nie narzekam, bo strat nie mam.

O zimowaniu w kartonach natomiast wiem w odniesieniu do kaktusów. Ale to po wysuszeniu (wrzesień/październik przestaje się podlewać) zawija się je w gazetę i chowa do pudełek albo skrzynek. Stoją gdziekolwiek i dają radę, tylko potem trzeba je ostrożnie do słońca przyzwyczajać.
O zawijaniu na mokro i wstawianiu do ciemnego i chłodnego słysze po raz pierwszy. Roślina, która ma sporo wilgoci rośnie. Jak może wyglądać, kiedy do rośnięcia nie ma jasno? :?

Rany, ale się rozpisałam, chyba pójdę już sobie jakąś kawę zrobić :wink:
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O matko , jaka śliczna i oryginalna kolekcja . Ty masz wspaniałe pomysły ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Ciekawe szkaradki i ładnie się prezentują. Ja takich nie mam, bo to by było za dużo różnych rodzajów do ogarnięcia. Ciekawe, co tam jeszcze po kątach chowasz... ;:204

Co do zimowania sukulentów, podpisuję się całkowicie pod słowami Lucy. Jeśli chodzi o metodę zimowania w pudełkach, to ja wolę roślinki mieć na oku i osobiście bym tak nie zrobiła.

A z synonimami tak już jest. Kaktusiarze muszą z tym żyć i dają sobie radę, Ty też dasz :lol: Ja zawsze przed zakupami sukulentowymi robię szybki "research" na guglach, żeby ograniczyć ryzyko zakupu dubla :wink:
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Madosia
200p
200p
Od: 2 mar 2014, o 22:15

Post »

Ewuś! Strasznie dawno mnie nie było na forum i jestem zaskoczona zmianami jakie u Ciebie widzę. Kalatee, Krotony i Tilandsie - to wiedziałam, ale sukulentami mnie zaskoczyłaś, bardzo pozytywnie z resztą bo to super roślinki do kochania. Jak się ich nauczysz to będą bezproblemowe :D . Zimą bym się wcale nie przejmowała bo fajnie się je odratowuje jak coś. Swoje na początku bardzo przelewałam i korzonki gniły więc było odcinanie zepsutego kawałka i ukorzenianie na nowo . większość roślin przetrwała moje eksperymenty i mają się dobrze. Współpraca już układa się bardzo dobrze i wszystko fajnie rośnie. Ciekawe kiedy zawitają kaktusy na Twoje parapety. ;:138
Gosia
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ewuś - o kaktusach pisałam, wtedy zawsze zakwitną. Metodę sprawdziłam, jest ok. Jak zdrowe i ładne dawałam do pudełka, tak zdrowe i ładne wyciągałam, były idealne.
A co do domowych, to nie mam warunków, więc mam co się trzyma: beniaminek, trzykrotka, kaktus, kalanchoe, skrzydłokwiat, anturium, asparagus - te u mnie w zimę dają bez problemu radę. Dobre i to :uszy
Wszystkie kwiaty, które miałam przed przeprowadzką do domku - są w dobrych rękach,bardzo chętnie zostały przygarnięte.
Bałam się o beniaminka - ale jest bardzo dzielny. ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”