Wszystko o pomidorach cz. 12
Re: Wszystko o pomidorach cz. 12
Witam!
Lucysiu w tym roku tak się składa, że pomidory są ładniejsze w gruncie niż w tunelu, u mnie klęska urodzaju
Lucysiu w tym roku tak się składa, że pomidory są ładniejsze w gruncie niż w tunelu, u mnie klęska urodzaju
- lucysia
- 100p
- Od: 5 mar 2007, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To pewnie przez podlewanie z nieba.
Dziewczyna z bloku,która nie widzi świata poza wsią.
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie wielkoowocowe dużo ładniejsze w tunelu niż w gruncie, mimo identycznego nawożenia. krzaki w tunelu prawie dwa razy większe od gruntowych, a plon ze 3 razy większy. Natomiast koktajlówki podobnie rosną w tunelu i gruncie. W przyszłym sezonie do tunelu z koktajlówek trafi tylko megagron.
KaLo. Twoje obawy niestety mogą się sprawdzić. Prognoza na ten tydzień deszczowa bardzo. U mnie dziś średnio co godzinę pada krótki deszcz.
Pozdrawiam
Bea
KaLo. Twoje obawy niestety mogą się sprawdzić. Prognoza na ten tydzień deszczowa bardzo. U mnie dziś średnio co godzinę pada krótki deszcz.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
U mnie na szczęście od dwóch dni słonecznie co pomaga w prewencji co do chorób na pomidorach (czego nie mogę powiedzieć o innych roślinach, mączniak się pojawił).
Ogłowiłam część swoich krzaków bo i tak mizerne wierzchołki porosły i kwiaty nie chcą zbytnio wiązać na czubku, jak tam u Was kiedy ogławiacie?
Ogłowiłam część swoich krzaków bo i tak mizerne wierzchołki porosły i kwiaty nie chcą zbytnio wiązać na czubku, jak tam u Was kiedy ogławiacie?
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
część krzaków ogłowiona
pzdr.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Stefka - możesz napisać, które twoim zdaniem poszły na sitko ?
Szukam słodkich odmian o obfitym owocowaniu, nie koniecznie olbrzymich owocach.
Ostatnio oceniając moje pomidory zauważyłam, że te same odmiany sprzedawane w naszych sklepach internetowych różnią się opisem.
Chociażby takie odmiany jak Amish Paste czy Dark Galaxy.
Jak poznać, która odmiana jest TĄ a nie inną ?
Znalazł ktoś takie różnice , jakich odmian dotyczyły ?
Szukam słodkich odmian o obfitym owocowaniu, nie koniecznie olbrzymich owocach.
Ostatnio oceniając moje pomidory zauważyłam, że te same odmiany sprzedawane w naszych sklepach internetowych różnią się opisem.
Chociażby takie odmiany jak Amish Paste czy Dark Galaxy.
Jak poznać, która odmiana jest TĄ a nie inną ?
Znalazł ktoś takie różnice , jakich odmian dotyczyły ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Kogra, do sprawdzana zgodności odmian Winterek polecał bazę Tatiany: http://tatianastomatobase.com/wiki/Main_Page To największa i najrzetelniejsza baza odmian, jaką znam.
Różnice w odmianach i opisach u nas wynikają głównie z tego, że czasem niektórzy sprzedawcy nie weryfikują odmian i puszczają dalej nasiona pomylone lub skrzyżowane. Czasem są błędy w opisie (tak jak w Pom...landii w przypadku Amish Paste - zdjęcie sobie, a w opisie serce ) Drugi powód różnic opisałam Ci w wątku o pomidorach czarnych i granatowych przy okazji Dark Galaxy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p5642471
A co do wspomnianego Amish Paste, to powinien mieć owoce czerwone, średniej wielkości, w kształcie wydłużonej śliwki, 100-200g, liście regularne: http://tatianastomatobase.com/wiki/Amish_Paste
Różnice w odmianach i opisach u nas wynikają głównie z tego, że czasem niektórzy sprzedawcy nie weryfikują odmian i puszczają dalej nasiona pomylone lub skrzyżowane. Czasem są błędy w opisie (tak jak w Pom...landii w przypadku Amish Paste - zdjęcie sobie, a w opisie serce ) Drugi powód różnic opisałam Ci w wątku o pomidorach czarnych i granatowych przy okazji Dark Galaxy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p5642471
A co do wspomnianego Amish Paste, to powinien mieć owoce czerwone, średniej wielkości, w kształcie wydłużonej śliwki, 100-200g, liście regularne: http://tatianastomatobase.com/wiki/Amish_Paste
Pozdrawiam, Dorota
-
- 50p
- Od: 29 gru 2014, o 16:29
U mnie po części, zamiast koktajlowek wyrosły pomidory na kształt malinowek...
Pozdrawiam Krystian, zielony w te klocki.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Cantati - Dorotko - wielkie dzięki.
A więc na szczęście mogę zostawić nasionka bo zgadza mi się ten opis Tatiany w przypadku Amisha.
Zatem tam będę sprawdzała następne, żeby nie mieć wtopy jak w przypadku Malachitowej.
A więc na szczęście mogę zostawić nasionka bo zgadza mi się ten opis Tatiany w przypadku Amisha.
Zatem tam będę sprawdzała następne, żeby nie mieć wtopy jak w przypadku Malachitowej.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Czyli się nie pospieszyłam (sąsiad już w połowie lipca ogławiał ), no i wykrakałam dzisiaj przyszła burza z ulewą, o tyle dobrze że nie z gradem .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czytam komentarze o waszych zbiorach i jest mi przykro. Musiałam prawie wszystkie krzaki wyrwać, ok 30szt, ratuję szklarnię> zaraz dopadła wszystko w pre dni. Nawet oprysk nie pomógł. Jest mi tak przykro,wywalałam owoce z krzakami bo porażone.
Tyle pracy wlozyłam,a nawet połowy nie spróbowałam......no wyżaliłam się ;)
Tyle pracy wlozyłam,a nawet połowy nie spróbowałam......no wyżaliłam się ;)
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Współczuję Ci Zeberka, ja bym się chyba załamała
Grażynko, u mnie Amish Paste wygląda tak; (zadowolona jestem z niego, nie pęka i nadaje się na kanapki i na przecier)
Grażynko, u mnie Amish Paste wygląda tak; (zadowolona jestem z niego, nie pęka i nadaje się na kanapki i na przecier)
Pozdrawiam! Gienia.