Borówka amerykańska - 7 cz
- tamburyn
- 200p
- Od: 8 gru 2014, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Borówka amerykańska - 7 cz
Nic nie pryskaj.
Niektóre odmiany tak już mają. To naturalne.
Niektóre odmiany tak już mają. To naturalne.
Piotrek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Ja u swojego Herberta tak prostowałam ,że go wyłamałam a taki był ładny
,ogólnie to dopiero teraz Herbert zaczął rosnąć i robi się naprawdę ładny krzak i i owoce ma bardzo duże.Ogónie to mam gorącą prośbę ,może ktoś mi napisze gdzie kupił siarkę ,wiem ,że ma być pylista ,u nas w ogrodniczym nie ma ,wspomagam się kwaskiem ale na dłuższą metę wolałabym siarkę a na allegro to nie wiem która dobra.Z góry dziękuję za pomoc 

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Poszukaj nawozu Wigor S, zawiera ponad 90% siarki i bentonit poprawiający rozproszenie siarki w glebie.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 5 lip 2016, o 11:40
Jak już jest mowa o tej siarce, to po wegetacji jaką ilość siarki można rozsypać wokół krzaczka żeby zakwasić ziemię?
Mam jeszcze jedno pytanko do was czy w sierpniu zakwaszać jeszcze ziemię rozcieńczonym kwasem siarkowym bo po tych deszczach pH podskoczył mi do 6,5 a krzaczki mają dopiero rok po posadzeniu. Z góry dziękuję za jakąś podpowiedź
Mam jeszcze jedno pytanko do was czy w sierpniu zakwaszać jeszcze ziemię rozcieńczonym kwasem siarkowym bo po tych deszczach pH podskoczył mi do 6,5 a krzaczki mają dopiero rok po posadzeniu. Z góry dziękuję za jakąś podpowiedź

-
Zakwaszać do samej zimy.Borowka żyje w kwaśnej glebie cały rok, nie tylko w lecie
.O nawożeniu siarką i dawkach było już kilka razy. Czytaj poprzednie części z korzyścią dla siebie i borówki. Na pewno znajdziesz mnóstwo przydatnych wiadomości ,które uchronią Cię przed błędami popełnionymi przez innych borówkowiczów.

-
- 100p
- Od: 20 sty 2016, o 09:47
Ostatnio w sklepie doradzono mi by kupić oprysk dolistny, pisze że można go stosowac do września raz na tydzień, sugerować sie ulotką ? pH mam 6 więc za duże, i roślina chyba nie pobiera składników, w tamtym tygodniu opryskalem dolistnie i efekt po tygodniu jak by był, podskoczyły do góry, ma w sobie 20% azotu, do kiedy je pryskać by nie pomarzy w zimę ?
Witam. Mam małe głupiutkie pytanie. Mam dużo bardzo kwaśnych jabłek. Czy jakby dać je pod borówki aby zgniły niż mają to zrobić pod drzewem, to czy wpłynęłoby to na obniżenie pH, czy raczej wywołało by może jakieś negatywne skutki.
Też ma tony jabłek, można podrzucać do borówek?tmf30 pisze:Witam. Mam małe głupiutkie pytanie. Mam dużo bardzo kwaśnych jabłek. Czy jakby dać je pod borówki aby zgniły niż mają to zrobić pod drzewem, to czy wpłynęłoby to na obniżenie pH, czy raczej wywołało by może jakieś negatywne skutki.
Pod porzeczkami i agrestem ładnie gnije i nie ma żadnych os ani much jakoś.
zmoder. /KaRo
zmoder. /KaRo
Takie jabłka bardzo szybko się rozkładają,proporcje węgla do azotu C:N ok 25-30..i takie rzucenie na ziemię to trochę szkoda azotu który się ulotni. Lepiej zrobić pryzmę i przysypać je ziemią, (a najlepiej przemieszać np z trocinami czy igliwiem jeśli miałyby być pod borówki) Podobno kompost z przekompostowanych spadów ma odczyn lekko kwaśny..podobno, ja idę na łatwiznę i zakopuję spady w ziemi. Wszystko dobrze na tym rośnie, więc jakoś szczególnie nie zmienia się pH wg mnie.tmf30 pisze:Witam. Mam małe głupiutkie pytanie. Mam dużo bardzo kwaśnych jabłek. Czy jakby dać je pod borówki aby zgniły niż mają to zrobić pod drzewem, to czy wpłynęłoby to na obniżenie pH, czy raczej wywołało by może jakieś negatywne skutki.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 9 sie 2016, o 16:23
Witam
Mam taki pytanie czy posadzenie borówki obok żywopłotu z thuji to dobry pomysł? Jeśli tak to w jakie odległości najlepiej?
z góry dzięki z odpowiedź
Mam taki pytanie czy posadzenie borówki obok żywopłotu z thuji to dobry pomysł? Jeśli tak to w jakie odległości najlepiej?
z góry dzięki z odpowiedź

-
Sąsiad wyrzuca na kompost gnijące śliwki.Sytuacja jak opisana powyżej.Pewnie jabłka gniją zupełnie inaczej.dsk121 pisze:Pod porzeczkami i agrestem ładnie gnije i nie ma żadnych os ani much jakoś.kaLo pisze:Pleśnienie , miliony much,os i innych owadów to pewnie pikuś? Pan Pikuś?
btw, jak na wieloletniego użytkownika to odpowiedź na poziomie:)
zmoder. /KaRo

Elegantissima nie należy do rodziny C.mass tylko do C.alba i jest ozdobna.
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Kalo ,czy nawóz Wigor S może być z Fruktusa ,czy polecasz inny?
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Zbliża się jesień i co niektórzy pewnie zechcą dokupić
ze dwa, trzy krzaczki. Kto ma kilka odmian, może by się wypowiedział
która odmiana najsłodsza, która najsmaczniejsza?
ze dwa, trzy krzaczki. Kto ma kilka odmian, może by się wypowiedział
która odmiana najsłodsza, która najsmaczniejsza?
-
Pierwsze słyszę o Wigor S od Fruktusa. Oryginalny jest z Siarkopolu Tarnobrzeg.To nic innego jak siarka pylista zgranulowana z 10% bentonitu, który w wilgotnym środowisku pęcznieje i w ten sposób granulki znów stają się proszkiem.Taka postać siarki ułatwia dawkowanie i nie powoduje pylenia. Jeżeli w Wigorze od Fruktusa jest około 90% siarki, to możesz śmiało go zastosować.
PS.
Nie ja go polecałem tylko edicool
PS.
Nie ja go polecałem tylko edicool