Pomidory-choroby i szkodniki cz.15
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.15
http://m.fotosik.pl/u/TurtlePL/album/2354030
ZZ? Fusarium? Wysadzone 5czerwca, dlatego tak mało owoców. Rosną obok zdrowych krzaków chili, na noc tunnel zamykam (9st I papryki przy drzwiach nie wiazaly). Na 1krzaku w typie San marzano mialem sucha zgnilizne, usunalem - tylko 3owoce. Wiem, że powinny być cięte i luzniej posadzone - nauczka na przyszły rok. Więcej owoców nie będzie, też wiem. Jest szansa dla tych już wiszących..?
Wolałbym nie pryskac ciężka chemia (obok mam pasiekę)
ZZ? Fusarium? Wysadzone 5czerwca, dlatego tak mało owoców. Rosną obok zdrowych krzaków chili, na noc tunnel zamykam (9st I papryki przy drzwiach nie wiazaly). Na 1krzaku w typie San marzano mialem sucha zgnilizne, usunalem - tylko 3owoce. Wiem, że powinny być cięte i luzniej posadzone - nauczka na przyszły rok. Więcej owoców nie będzie, też wiem. Jest szansa dla tych już wiszących..?
Wolałbym nie pryskac ciężka chemia (obok mam pasiekę)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niestety mi to wygląda na ZZ
http://m.fotosik.pl/zdjecie/2660d24508395260 tu widać plamę na łodydze i nie wiem czy już nawet nei zmianę na tym dużym owocu...
Obawiam się, że bez chemii się nie obejdzie jeśli chcesz ratować pomidory...
http://m.fotosik.pl/zdjecie/2660d24508395260 tu widać plamę na łodydze i nie wiem czy już nawet nei zmianę na tym dużym owocu...
Obawiam się, że bez chemii się nie obejdzie jeśli chcesz ratować pomidory...
Dokładnie, przebarwienie na pomidorze pojawiło się dziś. Trudno... Późno wieczorem będzie trzeba czymś prysnac.
Co polecicie? Mildex, infinito, Cabrio duo?
Usunąć porazone liście? I tego pomidora? (Krzaki będą łyse..)
Czy jeżeli nie zastosuje oprysku to pomidory dziś zerwane Mają szansę dojrzeć zdrowo w domu? W przyszłym roku muszę zaopatrzyć się w te specyfiki .
Co polecicie? Mildex, infinito, Cabrio duo?
Usunąć porazone liście? I tego pomidora? (Krzaki będą łyse..)
Czy jeżeli nie zastosuje oprysku to pomidory dziś zerwane Mają szansę dojrzeć zdrowo w domu? W przyszłym roku muszę zaopatrzyć się w te specyfiki .
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Mildex, potem Infinito lub Cabrio. Najbardziej porażone liście oberwij - reszta powinna się zasuszyć. Niestety w owocach też może już być ZZ - wyjdzie po czasie.
Pozdrawiam
Bartosz
Bartosz
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Zmiany są tylko na górnych liściach ?
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Zolte brzegi tak kropki sa tez na nizszych lisciach
Proszę pisać poprawną polszczyzną- moderator jokaer.
Proszę pisać poprawną polszczyzną- moderator jokaer.
Pozdrawiam
Bartosz
Bartosz
nie wie mczy to nie będą niedobory magnezu
Proszę pisać poprawną polszczyzną- moderator jokaer
Proszę pisać poprawną polszczyzną- moderator jokaer
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie będą. Niedobór magnezu objawia się na dolnych liściach w postaci żółtych przebarwien pomiędzy nerwami. Takie żółte brzegi najmłodszych liści, to może być niedobór wapnia. Chociaż niedobór wapnia u pomidorów najczęściej objawia się suchą zgnilizną wierzchołkową, a rzadko w postaci przebarwień na liściach.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
qwerqaz
Na zdjęciach nie widać owoców (!)
Czy grona są "szczątkowe" ?, kwiaty opadają ?
Pozdrawiam, Mirek
u mnie opadają i usychają :/ teraz to i tak za późno ale na przyszłość chciał bym wiedzieć co mogło być przyczyną :/
Proszę pisać poprawną polszczyzną, z uwzględnieniem wielkich liter i znaków interpunkcyjnych. Mod.jokaer.
Proszę pisać poprawną polszczyzną, z uwzględnieniem wielkich liter i znaków interpunkcyjnych. Mod.jokaer.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
wojtasek, powinieneś wiedzieć dzisiaj co było przyczyną, może tylko zasoliłeś i przez to zablokowane zostało pobieranie potrzebnych składników ale równie dobrze może to być bakteria, a wtedy konieczna jest utylizacja krzaków. Jak wyglądały owoce, miały może jakieś kropki albo pierścieniowate zmiany?
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Witam ponownie,
mam pytanko odnośnie suchej zgnilizny. Czy po oprysku cytrynianem wapnia cofną się zmiany na pomidorkach?
pozdrawiam
Malwa
mam pytanko odnośnie suchej zgnilizny. Czy po oprysku cytrynianem wapnia cofną się zmiany na pomidorkach?
pozdrawiam
Malwa