Porzeczki - sadzenie, cięcie, nawożenie
Re: Porzeczki -sadzenie,cięcie,nawożenie itp
Czas pokaże co z tego wyrośnie. Łatwo się nie poddam. A jesienią, dosadzę jeszcze porzeczkę białą.
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
Taką ładną to nie. Moja będzie na pniu.
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak masz trochę miejsca to proponuję szpaler. Najzdrowsza i najbardziej intensywna forma prowadzenia porzeczek kolorowych.
- Emi22
- 200p
- Od: 12 cze 2016, o 09:34
4 krzaczki porzeczki już siedzą w ziemi. 4 tydzień chyba, jak u mnie są. Sadzonki miały uformowana bryłę korzeniową.
Zaczynają się pojawiać młode, nowe listki.
kaLo wybrałam Titanię.
Pytanie mam do Was o nawożenie. Czym, jak i kiedy?
Zaczynają się pojawiać młode, nowe listki.
kaLo wybrałam Titanię.
Pytanie mam do Was o nawożenie. Czym, jak i kiedy?
Mam pytanie, posiadam dużą porzeczkę czerwoną NN, która ma chyba ze 20 lat, chciałbym ją jakoś rozmnożyć ale nie mam pojęcia jak to zrobić i kiedy, może ktoś pomoże?
-
Emi22 teraz tylko nawozy bez azotu i ochrona przed chorobami i szkodnikami. Wczesną wiosną azot.
Marunia możesz spróbować odciąć jakiś ukorzeniony pęd. Mozesz wiosną wybrać tegoroczny pęd i włożyć do butelki z wodą.Jak dobrze pójdzie to za 2 tygodnie będą korzenie.
Marunia możesz spróbować odciąć jakiś ukorzeniony pęd. Mozesz wiosną wybrać tegoroczny pęd i włożyć do butelki z wodą.Jak dobrze pójdzie to za 2 tygodnie będą korzenie.
-
- 100p
- Od: 7 mar 2016, o 21:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam. Wiecie jak rozkrzewic młodą porzeczke?
Ostatnio zmieniony 10 sie 2016, o 18:02 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o rozpoczynanie wypowiedzi wielką literą.
Powód: Proszę o rozpoczynanie wypowiedzi wielką literą.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi". Albert Einstein.
Re: Porzeczki -sadzenie, cięcie, nawożenie
Można pod porzeczki i agrest podrzucać jabłka do zgnicia?
Re: Porzeczki -sadzenie, cięcie, nawożenie
Odnośnie oborników, to obecnie pojawiło się trochę granulatów. Ja pod krzewy wrzuciłem bydlęcy i przemieszałem agregatem - utrzymuję czarny ugór. Granule ładnie napuchły i nie moge się doczekać jaki będzie efekt. Mam nadzieję, że rośliny dobrze przygotują się do zimy. Do normalnego obornika nie mam dostępu, ale te granulaty wyg.ądają dobrze. ma ktoś doświadczenia? Kurzęcy też jes w ofercie.
-
- 200p
- Od: 9 maja 2013, o 21:44
Re: Porzeczki - sadzenie, cięcie, nawożenie
kaLo a przycinasz ją ? Moje porzeczki zaatakowały mszyce. Miałam tak pozwijane młode liście, że je obcięłam. Reszta dobrze wygląda. Zastosowałam oprysk z szarego mydła.
-
Szare mydło zachowaj dla siebie
. Mszyce powodują zniekształcenia młodych pędów. Trzeba je powycinać kilka cm. poniżej zniekształcenia. Wczesną wiosną w chwili pękania pąków liściowych, w odstępie kilku dni , oprysk środkami olejowymi.

-
- 200p
- Od: 9 maja 2013, o 21:44
Szare mydło to domowy sposób na mszyce. Przynajmniej u mnie się świetnie sprawdza np. na różach.
Porzeczka i inne owoce najlepsze są nie pryskane, ale nie zawsze się da tego uniknąć.
Porzeczka i inne owoce najlepsze są nie pryskane, ale nie zawsze się da tego uniknąć.