Ogród Joli i Zbyszka cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Joli i Zbyszka cz.4

Post »

Witaj Jolu :wit :wit
Piękne zakupy....jeżóweczki....mmmm cudne ;:333
Hortensje pięknie Ci kwitną.Moje w tym roku jakieś słabe....część w ogóle nie zakwitła....hmmmm ciekawe dlaczego :?
Powiedz mi czym nawozisz swoje.
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Tajka- Tajeczko ten lilak powtarza kwitnienie właśnie teraz, pewnie nie będzie takie obfite jak wiosną ale zawsze to coś a jak będzie jeszcze ładnie pachniał to już będzie super.
U mnie część hortensji rośnie też w zacienionym miejscu i tylko jedna nie ma kwiatostanów i nie wiem dla czego.

Zenia- witaj Zeniu. U mnie też pełne jeżówki wymarzają co prawda nie wszystkie ale już straciłam kilka odmian mimo tego że je okrywam świerkowymi gałęziami, widocznie są delikatniejsze. Zauważyłam wczoraj w kilku kępach siewki innych odmian a właściwie to takiej zwykłej różowe, były bardzo dorodne i zaczynały zagłuszać właściwą odmianę całe szczęście że udało mi się je usunąć, nie były jeszcze dobrze zakorzenione.
Hortensje bukietowe uwielbiam i ciągle dokupuję nowe odmiany chociaż mam już coraz mniej miejsca dla nich.

FRAGOLA-Grażynko jak miło Cię czytać, wieki całe się nie odzywałaś a ja co rusz wspominam Waszą wizytę i Twojego maluszka pełzającego na czworaka po trawniku i Sarę bardzo nim zainteresowaną.
Jeżówki udało mi się upchnąć zostały do posadzenia floksy ale i dla nich mam już miejsce tylko muszę poczekać na deszcz żeby poprzesadzać pozostałe.
Ja bukietówki nawożę wiosną Hydrokomplexem i tyle, muszą sobie dawać radę.W poprzednich latach podlewałam jeszcze gnojówką z pokrzyw ale ostatnio dałam sobie spokój , konewki z tym specyfikiem są zdecydowanie za ciężkie.
Winter
200p
200p
Od: 24 lut 2015, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zachwycająca kolekcja hortensji.
Pozdrawiam Paulina
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Winter-Witaj Paulino. Trochę się nazbierało.Oprócz tych bukietówek mam jeszcze h.kosmatą i białą Anabell i Pink Anabell i h.dębolistną. Moimi faworytkami są jednak zdecydowanie bulietówki.
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Piękna i okazała kolekcja hortensji ;:138
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Jolu. Piszesz,że masz hortensję Pinc Anabel. Czy Twoja też ma tak wiotkie pędy? Czy wystarczy wiosną przy ścinaniu pozostawić mniej oczek,by gałęzie były sztywne? Mam ja dopiero drugi rok i już nie podoba mi się,bo po najmniejszym deszczu wszystkie kwiaty leżą na ziemi.
Z ubiegłorocznych zakupów mam Magical Moonlight podobno rewelacja lat 2000 ale jeszcze w tym roku nie wiele można o niej powiedzieć, za mała, by pokazać na co ją stać.

Jeżówki wciąż w cenie a też bywają kłopotliwe. Nie ma to jak te zwykle, bezproblemowe. Mam tylko jedną pełną czerwoną i jakoś nie mogę zdecydować się na inne.

Pozdrawiamy K. J. :wit

Ps. Jolu. Gdzie kupiłaś " Pink Perfume"
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ZENOBIUSZ- Zenku rzeczywiście hortensji trochę się nazbierało ale bardzo je lubię i długo zdobią ogród.

drozd-Janusz już Ci pokazuję zdjęcia Pink Anabell w pełni kwitnienia i wczorajsze zdjęcie.Myślę że radykalne i drastyczne cięcie na wiosnę bardzo wzmocni pędy, ja swoje hortensje tnę bardzo krótko.Tę Anabelkę mam trzeci sezon , przywieziona jesienią ze szkółki miała właśnie takie wiotkie i wykładające się pędy ale teraz nie mogę narzekać.
Lilaka kupiłam w Lublinie na ul.Zemborzyckiej w sklepie Chyba "Zielony dom" albo "Zielony Ogród" nie pamiętam dobrze nazwy jak chcesz to mogę tam zajrzeć przy okazji wyjazdu do Lublina i nabyć Ci tego lilaka.

Obrazek

Obrazek

I jeszcze hortensje ogrodowe

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I takie inne różne

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Jolu a masz hortensję Hayes Starburst?
Też przycinam swoje dość krótko ,wycinam słabe gałązki i wszystkie ładnie stoją,mają silne pędy i nie wykładają się....
tylko na tą jedną to nie działa ;:223 Lubię jej kwiaty....ale jak leży na ścieżcie po każdym wietrze i deszczu to już nie bardzo :roll:
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Ile masz gatunków hortensji ;:oj a pink anabell chyba jeszcze nigdzie nie widziałam mam tylko białą. Podoba mi się też kolkwicja jaka duża ona rosnie docelowo?
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

FRAGOLA-Grażynko nie mam hortensji Hayes Starburst ale chyba u Wandy7 czytałam o niej że się wykłada, mam ją na liście zakupowej.U mnie w tym roku wyłożył się Polar Bear. U mnie też przycinane wiosną bardzo mocno ale widocznie są odmiany bardzo uparte i mocno na nie działa przyciąganie ziemskie :)

ewa w-Ewciu bukietówek mam 15 odmian plus kosmatą, jedną odmianę piłkowanej, dębolistną i trzy ogrodówki.
Ja z tej Pink Anabell nie byłam bardzo zadowolona jak mąż ją przywiózł do domu wolała bym bukietówkę ale co było rozbić posadziłam i rośnie.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiejsze widoczki

Bieluń jednoroczny
Obrazek

Nasza uprawa miododajna z nasion które dostaliśmy z firmy Syngenta
Obrazek

Ślazówka
Obrazek

Pierwsze kwiaty na hibiskusie bagiennym
Obrazek
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu..piękny bieluń jednoroczny..ładny kolorek. :D U mnie wiele lat temu gościł biały. Uprawa miododajnych robi wrażenie. ;:215. Pszczółki zadowolone. ;:108
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Jolu. To już wszystkie hortensje bukietowe zgromadziłaś czy jeszcze coś brakuje do kolekcji ? Przynajmniej z nimi nie ma problemu z zimowaniem tak jak z ogrodowymi.
Nie będę robił Ci kłopotu z lilakiem. Wrotków pewnie Ci nie po drodze. Gdzieś go dopadnę. O ile opis zgadza się z rzeczywistością to warto go mieć i ze względu na drugie kwitnienie jak i na mały rozmiar.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”