Co dziś gotujecie na obiad?
-
- 500p
- Posty: 805
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Marki/W-wa
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Klopsiki w sosie koperkowym, ziemniaki i fasolka szparagowa po polsku.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
-
- 500p
- Posty: 556
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: woj.lubelskie
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Makaron z jagodami,ciasto z jagodami.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Prawie tradycyjnie: rosół z makaronem, skrzydełka, ziemniaki i sałatka z buraczków i zielona sałata ze śmietaną. Chcę jeszcze zrobić ciasto z brzoskwiniami i szukam pomysła
Beata
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Dziś będzie wczorajszy podłoże z cukinii (z kawałkami filetu z kurczaka, nie na kiełbasce) i zupa z młodych kozaków. Wczoraj późnym popołudniem podczas wycinania trawska i badyli przy ogrodzeniu na końcu działki mój pomocnik znalazł dwa olbrzymie, niesamowicie wielkie ale jędrne i zdrowe czerwone kozaki, przyniósł mi i poprosił o ugotowanie zupy. Wieczorem w domu oczyściłam, mimo olbrzymich rozmiarów nie było śladu robaczków, leżą w lodówce i będzie gar zupy, i dla nas i w słoiki dla pomocnika.
Nie wiem skąd te kozaki wzięły się na mojej działce, nigdy ich nie było. Podobnie jak trzy olbrzymie czernidłaki, które wyrosły parę dni temu na pryzmie kompostowej. Coś mi świtało, że to grzyb jadalny ale nie kania. Zabrałam to do domu, dzięki "smacznej pyzie" rozszyfrowałam co to za grzyby i usmażyłam na masełku. Powiem tak: coś przepysznego, żadne kanie, żadne pieczarki, żadne inne grzyby nie mogą równać się z tym smakiem. Niestety, więcej czernidłaki się nie pojawiły. Ale gdyby ktoś takie coś znalazł to polecam, coś niesamowicie pysznego.
Nie wiem skąd te kozaki wzięły się na mojej działce, nigdy ich nie było. Podobnie jak trzy olbrzymie czernidłaki, które wyrosły parę dni temu na pryzmie kompostowej. Coś mi świtało, że to grzyb jadalny ale nie kania. Zabrałam to do domu, dzięki "smacznej pyzie" rozszyfrowałam co to za grzyby i usmażyłam na masełku. Powiem tak: coś przepysznego, żadne kanie, żadne pieczarki, żadne inne grzyby nie mogą równać się z tym smakiem. Niestety, więcej czernidłaki się nie pojawiły. Ale gdyby ktoś takie coś znalazł to polecam, coś niesamowicie pysznego.
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Acia, co do ciasta z brzoskwiniami polecam delikatny serniczek. Pieczesz nieduży biszkopt w tortownicy z trzech jajek i do wystudzenia. W dużym (nieprzypalającym ) garze gotujesz 2 litry mleka, roztrzepujesz dwie duże śmietany z sześcioma jajkami i wlewasz do gotującego mleka, na małym ogniu mieszasz aż zrobi się serek, wylewasz na durszlak wyłożony ściereczką, studzisz a potem dodajesz kostkę masła, cukier do smaku i ucierasz ( w makutrze oczywiście, nie w durszlaku), wykładasz na biszkopt, wciskasz brzoskwinie i zalewasz galaretką. Masz pyszny delikatny serniczek. Mogą być inne owoce, ja ostatnio robiłam z winogronami.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Dziękuję super przepis. Z braku mleka użyję sera, który jest w lodówce.
Beata
-
- 100p
- Posty: 155
- Od: 15 lis 2009, o 20:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Bartoszyce
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Kiedyś taki serniczek często robiłam, dobrze, że go znowu sobie przypomniałam, dzięki!!!
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Jak robisz brioszki?beata_m pisze:U mnie dziś domowe hamburgery, ale bułka niestety kupna. Nie mam czasu na pieczenie brioszek, bo pokój córki odnawiam.
Pozdrawiam
Bea
Beata
-
- 500p
- Posty: 556
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: woj.lubelskie
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Leczo z ziemniakami lub kotlet i surówka, ciasto jagodowe.
-
- 200p
- Posty: 373
- Od: 4 maja 2016, o 18:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Kulki ziemniaczane,gulasz węgierski i surówka z kapusty pekińskiej(własnej).A na deser jabłecznik.
Pozdrawiam Ekaterina
-
- 500p
- Posty: 805
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Marki/W-wa
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Acia! Korzystam z przepisu Juli Child podanego na kilku stronach w sieci.
Mieszam w misce 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka, 1/3 szklanki cukru, 20 gram drożdzy. Jak zaczyn zacznie rosnąć dodaję 3,5 szklanki mąki, 5 roztrzepanych widelcem jaj i sól. W przepisie jejst pół łyżeczki soli. Ja daję mniej, ale tylko dlatego, że generalnie mało solimy. Wyrabiam aż ciasto będzie gładkie (można mikserem). Potem stopniowo dodaję 175 g miękkiego masła i wyrabiam dalej aż masło się "wchłonie". Odstawiam do wyrośnięcia.Odgazowuję ciasto waląc w nie pięścią i wstawiam do lodówi na 4 godziny. Potem formuję bułeczki. W oryginale piecze się je w foremkach i robi tzw główkę, ale ja robię zwykłe bułki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia. Piekę w 190 C około 30-40 min. W przepisie smaruje się je przed pieczeniem roztrzepanym żółtkiem. Ja tego nie robię, chyba, że goście mają przyjść
Smacznego
Pozdrawiam
Bea
Mieszam w misce 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka, 1/3 szklanki cukru, 20 gram drożdzy. Jak zaczyn zacznie rosnąć dodaję 3,5 szklanki mąki, 5 roztrzepanych widelcem jaj i sól. W przepisie jejst pół łyżeczki soli. Ja daję mniej, ale tylko dlatego, że generalnie mało solimy. Wyrabiam aż ciasto będzie gładkie (można mikserem). Potem stopniowo dodaję 175 g miękkiego masła i wyrabiam dalej aż masło się "wchłonie". Odstawiam do wyrośnięcia.Odgazowuję ciasto waląc w nie pięścią i wstawiam do lodówi na 4 godziny. Potem formuję bułeczki. W oryginale piecze się je w foremkach i robi tzw główkę, ale ja robię zwykłe bułki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia. Piekę w 190 C około 30-40 min. W przepisie smaruje się je przed pieczeniem roztrzepanym żółtkiem. Ja tego nie robię, chyba, że goście mają przyjść
Smacznego
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- justa_be
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 740
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: WLKP
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
U mnie dziś różności, mam roczek synka Karkówka w keczupie, zraziki wołowe, schabiki, pałki z piekarnika, nalesniki ze szpinakiem sałatka grecka, colesław, gotowana kukurydza
Pozdrawiam ;)