U Wiśni

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: U Wiśni

Post »

Basiu, jakbyś widziała, jak one u mnie teraz po silnych wiatrach się trzymają, to byś chyba padła ze śmiechu - nie leżą na ziemi tylko dlatego, że płot sąsiada stanął im na przeszkodzie ;:306 A zbieranie pomidorów przy takiej plątaninie to powinni wliczyć do dyscyplin olimpijskich ;:224

Kasiu, jakby wszystkie bezpańskie koty pozabierać, to schronisko by zbankrutowało :wink: Ale nie bój się, to są wiejskie, doświadczone koty, poradzą sobie i zimą. Zawsze można wbić gdzieś do stodoły, garażu, albo dogadać się z psem w sprawie miejscówki w budzie :wink:

Dorota i Agnieszka, jakby Wam to delikatnie powiedzieć... Hoje nie rosną w keramzycie, keramzyt jest tylko warstwą ozdobną na wierzchu. Hoje rosną w podłożu mniej więcej takim jakiego używam do kaktusów, może jest trochę więcej ziemi kwiatowej. Uprawa na stałe w keramzycie jakoś nie do końca mi przypasowała i ostatecznie nawet liście epiphyllum, które dostałam od Agnieszki przerzuciłam do "normalnego podłoża". Takie uprawy hydro/pół-hydro nie są chyba dla mnie, po prostu nie czuję tego. Za to samo ukorzenianie roślin w keramzycie to dla mnie strzał w dziesiątkę - nie znałam tej metody wcześniej i bardzo dziękuję Ci, Agnieszko, za przybliżenie mi tego tematu. Obecnie przeginam w drugą stronę i jak coś jest do ukorzenienia to od razu do keramzytu (no dobra, oprócz kaktusów :D )
Z tego co w keramzycie ostatnio ukorzeniłam, to juka, odrost odcięty od rośliny matecznej (mateczną Mama chce wyrzucić bo jest duża, wyrośnięta i nieatrakcyjnie wygląda)

Żeby nie było, że same literki, to tak na szybko rzuciłam okiem tu i tam - wybaczcie zdjęcia słabej jakości, padły mi akumulatory do aparatu i jeszcze nie kupiłam nowych, więc aparat nieczynny, ratuję się aparatem w starym telefonie komórkowym.

Ukorzeniona mała juka:
Obrazek

Taka tymczasowa kompozycja skrzynkowa - dwie lawendy i dwa rozwary o różnych kolorach. Mam zamiar wysadzić to do ogrodu, jak tylko znajdę im jakieś miejsce.
Obrazek

Muszę powiedzieć, że z kompozycji skrzynkowych wypadły mi uczepy. Mimo obfitego podlewania nie poradziły sobie z czysto południową patelnią. Na ich miejsce wykopałam sobie z ogrodu kilka roślin-nadwyżek z moich wysiewów wiosennych, głównie żeniszki:
Obrazek

A w ogrodzie mam takie coś, co jest wynikiem tego, że zamiast aksamitek niskich dostałam wysokie ;:306 Jakby o tym wiedziała, to nie wysadzałabym tam tej szałwii i astrów, tylko żółtki wysadziłabym rzadziej ;:306
Obrazek

Moja gebera z zeszłego roku zakwitła, a życzliwi mówili, że mam wyrzucić bo już nie zakwitnie :tan
Obrazek

I jeszcze mieczyk abisyński mi zakwitł:
Obrazek
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zachwycił mnie mieczyk abisyński, nigdy nie widziałam na żywo, mało ogrodowa jestem. Traktuje sie go jak te zwykłe mieczyki?
Moje pomidory niestety nie mogą się wesprzeć na siatce, podstawiłam im doniczki odwrócone do góry dnem, jakieś byczaste mi porosły.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

wisnia897 pisze: uprawy hydro/pół-hydro nie są chyba dla mnie, po prostu nie czuję tego. Za to samo ukorzenianie roślin w keramzycie to dla mnie strzał w dziesiątkę
Tu się zgodzę w prawie 100 procentach. Mam to samo, a "prawie", bo zamiast keramzytu używam zeolitu.

Chciałam dzisiaj szczególnie pochwalić ten żółto-słoneczny klomb. Najlepszy przykład, że nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło ;:333
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Moniczko ależ mnie zaskoczyłaś tym keramzytem czy hoje ukorzenione w keramzycie przenosisz do ziemi?Nie padają Ci ?Ja hoje a i ostatnio pelargonie ukorzeniam w perlicie.Pomidorki masz cudna :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, ja już moich pomidorowych krzaczorów nie próbuję ustawiać do pionu, oparły się o płot, niech tak zostaną. Już niedługo pierwsze dwa krzaczki (wcześniejsze) i tak wylecą, bo już z nich w 3/4 pomidorki wyzbierane.
Mieczyki abisyńskie traktuję jak zwykłe.

Lucy, dzięki, byś wiedziała jak wszyscy krzywo patrzyli, jak tam wysadzałam wszystkie resztki, na które zabrakło miejsca... a teraz to wszyscy podziwiają ;:306

Iwona, wszystko przenosiłam i nic nie pada. Nawet epiphyllum, które miało całkiem spore korzenie, dało radę zaakceptować zmianę warunków i nawet coś tam sobie rośnie. Teraz próbuję pelargonie ukorzenić w keramzycie - to u mnie nowość, bo Mama zawsze ukorzenia normalnie w ziemi uniwersalnej, albo w wodzie. Na razie cieszę się z udanego ukorzenienia juki, bo w samej wodzie zaczęła mi podgniwać, a po paru tygodniach w keramzycie miała porządne, grubaśne korzenie.
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
Gekoon
500p
500p
Od: 24 gru 2014, o 23:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mieczyk abisynski ladny zupełnie nie wygląda jak ten zwykły.
Ta juka wydaje mi się nie być juką tylko draceną sandera.
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

Moniko piękne ciekawe rośliny u ciebie, zachwycająco pięknie kwitną ;:303
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Piękny mieczyk! Darzę szczególnym sentymentem te rośliny, pochwalę i tutaj jego wyjątkową urodę.
Natomiast co do hydro / semi-hydro: wiadomo, ja tylko to, z kolei zamiast keramzytu mam lawę i nie narzekam. Keramzyt bywa zbyt jałowy na długoplanową uprawę, lawa jest obojętna, ale ma dużo minerałów (podobnie zeolit). Przenoszenie ukorzenionych w keramzycie sadzonek do podłoża ogólnie i mnie nie sprawia problemów - o wiele trudniej jest z kolei zrobić odwrotnie: roślinę uprawianą w podłożu ziemnym przenieść do granulatu...Stąd jak już, ja wolę cięte roślinki. To jednak moje wtrącenie wyłącznie :D
Wątek smakowity i śliczny, czego szczerze gratuluję :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janku, dziękuję bardzo, na szczęście udało się doczekać chociaż kilku kwitnień, mimo nieciekawej sytuacji szkodnikowej ;:173

Żaneta, dziękuję za wtrącenie :D Wiadomo, niech sobie każdy znajdzie metodę, która najbardziej mu odpowiada. Ja tam jednak wolę zwykłe podłoże, piaski, żwirki (i muchomorki), niż hydro, ale czasem tam sobie poeksperymentuję, raz z keramzytem, raz z lawą, warto zebrać takie doświadczenia.

Patryk, no nie mów, żem ja całe życie w nieświadomości :lol: Obejrzałam na guglu draceny i wydaje mi się, że moje to jednak nie dracena, a zwykła juka domowa. Daję zdjęcie rośliny "siostrzanej" (znaczy ten sam gatunek, ale nie roślina mateczna mojej małej sadzonki), może ktoś powie, co się u mnie w domu hoduje przez ostatnie 30 lat :lol:

Obrazek
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Na 100% dracena, jukka ma sztywne liście z ostrymi brzegiem. Zawsze miałam zmasakrowane dłonie przy zwykłym wycieraniu z kurzu. A Twoja ma miękkie liście. To dracena.
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki, Basiu. A mnie całe życie wmawiali, że to juka :;230 A że to nie moja gałąź roślin, to przyjęłam to do wiadomości. No i proszę, cały światopogląd mi się wywrócił ;:306
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
Gekoon
500p
500p
Od: 24 gru 2014, o 23:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też myślę że to dracena mam taką samą tylko mniejszą.
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Mieczyki normalnie uwielbiam, ale ten Twój abisyński
to kompletnie na mieczyka mi nie wygląda ;:oj
Ale ładny :lol:
I potężna ta Twoja juka czyli dracena !!
No to mamy kolejną matę hari w doniczkowcach :;230
Ale dobrze, że już zdemaskowana
Pozdrawiam i zapraszam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”