To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
malgoska141
500p
500p
Posty: 519
Od: 5 mar 2011, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Kańczugi, Podkarpackie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

A ja chce rodzynkowca upominam się.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8473
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Dziś robię Twój sernik na zimno.
Mam też przepis na taki sernik ale z jajkami...wolę Twój. :D
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Mam dużo brzoskwiń - drobne, z własnego sadu - jakiś pomysł na ciasto??
Beata
dzastin
200p
200p
Posty: 386
Od: 17 gru 2013, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: woj.lubelskie(ok.Zamościa)

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Wspaniałych smakowitych przepisów moc ;:138
Czy mogę prosić o przepis na rodzynkowca? i serniczka na zimno ? pysznie się prezętują :heja
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Kochani dziękuję, że zaglądacie. ;:196
Dziś wreszcie wstawię przepis na rodzynkowca :oops: , cały czas robię ogórki, bo obrodziły jak nigdy. Mam już kiszone i korniszony oraz kilka różnych "smakowych" - z pieprzem, krokodylki, sałatkę szwedzką jak również zamrożone plasterki na zimową mizerię.

Rodzynkowiec

Upiec biszkopt z 6 jaj najlepiej w kwadratowej formie 30/30cm. Przekroić na 2 placki.

400g rodzynek
100ml spirytusu lub rumu
Rodzynki namoczyć na noc w alkoholu, odsączyć, alkohol zachować.

Masa budyniowa

2,5 szkl mleka
4 łyżki cukru
2 budynie czekoladowe
250g masła
Ugotować budyń na mleku z cukrem, masło utrzeć i stopniowo dodawać zimny budyń.

Masa czekoladowa z rodzynkami

100g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
150 g masła
Masło ogrzać i rozpuścić w nim czekolady, dodać odsączone rodzynki i połowę alkoholu. Wymieszać.

Dżem z czarnej porzeczki, borówki lub żurawiny.

Jedną część biszkoptu posmarować dżemem, przełożyć połową masy budyniowej, przykryć drugą częścią biszkoptu, skropić pozostałym alkoholem z rodzynek. Nałożyć resztę masy budyniowej, na to rozsmarować zimną masę rodzynkową. Schłodzić w lodówce.


Serniczek jest tu
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p4003865
i tu
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p4980954
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5064
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Dorotko, a mnie zainteresowała ta zimowa mizeria. Tak po prostu zamrażasz te plasterki?
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Tak Basiu, obieram ogórki, kroję w plasterki, pakuję w woreczki i zamrażam. Zimą tylko wyciągam, po rozmrożeniu wylewam nadmiar wody i doprawiam jak zwykle. Wbrew pozorom ogórki nie są rozciapane, wręcz przeciwnie są chrupiące jak latem. Chłopaki uwielbiają taką zimową mizerię i nie widzą różnicy. ;:333
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5064
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Dziękuję, z nieba mi spadłaś, bo własnie mam nadmiar ogórków, a moje moce przerobowe już osłabły. Jutro robię :)
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Cieszę się, że się przydałam. :wink:
Dla miłośników ostrości polecam krokodylki, są przepyszne. ;:108

Ogórki na ostro - krokodylki

3 kg małych ogórków
4 łyżki soli
2 łyżeczki chili w proszku
2 łyżeczki płatków chili
2 główki czosnku
10 łyżek oleju
1 kg cukru
1,5 szkl octu 10%

Ogórki umyć i pokroić na wzdłuż na połówki, wymieszać z solą i zostawić na 6 godz. Po tym czasie odsączyć z wody. Olej podgrzać i gorącym zalać ogórki, wymieszać. Dodać chili i pokrojony w plasterki czosnek. Ocet zagotować z cukrem i gorącą zalewą zalać ogórki, wymieszać i zostawić na 12 godz.
Ogórki przełożyć do słoików, zalać zlewą, słoiki zakręcić i gotowe. Uwaga - nie pasteryzować!!

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11337
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Jeszcze jedna wariacja na temat ogórków "po chińsku", "po meksykańsku", "na ostro".Tylko skąd ta ilość cukru? We wszystkich przepisach jest o wiele mniej.
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Ja podaję swój wypróbowany przepis i zapewniam Cię, że ta ilość cukru (dużo na pierwszy rzut oka) jest jak najbardziej odpowiednia. Próbowałam z mniejszą ilością i były za kwaśne. ;:222
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11337
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Zrobiłem z identycznej ilości ogórków, soli ,octu tylko pokroiłem w b.grube plastry i dałem 2 łyżeczki mielonej habanero wlasnego chowu.Cukru dałem 200g i jest idealnie. Kwestia upodobań. :D
Awatar użytkownika
Ewcik000
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 41
Od: 30 lip 2016, o 14:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Wstawiam zdjęcie oponek, przepyszne !! ;:167

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”