Agrowłóknina, Agrotkanina, Geowłóknina
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2013, o 08:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Agrowłóknina, Agrotkanina, Geowłóknina
Kochani,
chcę zrobić podwyższany warzywnik z płyty OSB i nie wiem czym wyłożyć...czy czarna agro może być?
Pozdrawiam
Monika
chcę zrobić podwyższany warzywnik z płyty OSB i nie wiem czym wyłożyć...czy czarna agro może być?
Pozdrawiam
Monika
MONIA
Zapraszam:)
Wyłożyć ale gdzie ? Od środka? To raczej folia kubełkowe. A OSB to nie jest najlepszy pomysł bo kiepska trwałość. Na zewnątrz to ci napuchnie po pierwszym deszczu a potem ziemia to rozsadzi.
-
- 500p
Dzięki za odpowiedz...wlasnie zastanawiam sie jak zrobic to najtanszym kosztem? Moze cos doradzicie?
MONIA
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kup deski szalunkowe i pomaluj. Znajomi tak mają i są zadowoleni. W okolicach W-wy jest sporo składów drewna.
-
- 500p
Dzięki Piotr,
A czy można je postawic bezposrednio na trawie czy np. Wylozyc podloze wlokniną czarną?
A w srodku wykladac folia kubełkową?
Pozdrawiam serdecznie
A czy można je postawic bezposrednio na trawie czy np. Wylozyc podloze wlokniną czarną?
A w srodku wykladac folia kubełkową?
Pozdrawiam serdecznie
MONIA
Jeśli oddzielisz drewno od ziemi to znacznie wydłużysz jego żywotność.
Wystarczy pasek kostki brukowej (jeśli masz dostęp do takiej z odzysku to najlepiej) albo cegły.
W środek obij folią kubełkową. Na dół możesz dać jakieś gałązki, na to obornik i podłoże (obornik możesz przykryć odwrócona darnią).
Będzie cieplej i żyźniej od spodu.
Wystarczy pasek kostki brukowej (jeśli masz dostęp do takiej z odzysku to najlepiej) albo cegły.
W środek obij folią kubełkową. Na dół możesz dać jakieś gałązki, na to obornik i podłoże (obornik możesz przykryć odwrócona darnią).
Będzie cieplej i żyźniej od spodu.
-
- 500p
Bardzo dziękuję za pomoc.
A czy nie zaszkodzi, kiedy pomaluję z zewnątrz drewnochronem?
Pozdrawiam serdecznie
Monika
A czy nie zaszkodzi, kiedy pomaluję z zewnątrz drewnochronem?
Pozdrawiam serdecznie
Monika
MONIA
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie zaszkodzi, nawet ładnie będzie wyglądało, ale najważniejsze jest to co włożysz do środka.
-
- 500p
Dzięki wielkie Piotr za pomoc...już mąż będzie miał co robić w wakacje:-)
Pozdrawiam i życzę dużo słońca
Monika
Pozdrawiam i życzę dużo słońca

Monika
MONIA
Witam wszystkich,
Troszkę odświeżę wątek, odnośnie wyboru maty. Aczkolwiek potrzebuję coś przeciw chwastom. Czytałam na ten temat i wiem, że ważne w wyborze jest aby była produkcji polskiej oraz żeby posiadała stabilizator UV. Natomiast nie do końca wiem co wybrać agrowłókninę, agrotkaninę czy może geowłókninę? I czy faktycznie ten stabilizator i producent jest aż tak ważne ?
Troszkę odświeżę wątek, odnośnie wyboru maty. Aczkolwiek potrzebuję coś przeciw chwastom. Czytałam na ten temat i wiem, że ważne w wyborze jest aby była produkcji polskiej oraz żeby posiadała stabilizator UV. Natomiast nie do końca wiem co wybrać agrowłókninę, agrotkaninę czy może geowłókninę? I czy faktycznie ten stabilizator i producent jest aż tak ważne ?
Re: Agrowłóknina biała jaką wybrać
ubnt Nie wiem czy temat w dalszym ciągu jest aktualny, natomiast przy wyborze włókniny ważne aby posiadała stabilizator UV to również świadczy o wytrzymałości . Ja jestem również w 100% za polskimi produktami, przekonałam się nie raz, że chińszczyzny nie opłaca się kupować. Jeżeli temat jest dla Ciebie aktualny z miłą chęcią prześlę Ci w wiadomości prywatnej namiary na solidny sklep ogrodniczy. Zakupiłam u nich agrowłókninę jak i tkaninę i nie mam zastrzeżeń.
Tak samo jak w przypadku nasion, kupowanie narzędzi, folii, włóknin ... należy dokonywać w sprawdzonych miejscach. Dla Wrocławia mogę podać gdzie kupuję bez pudła od 40 lat.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 wrz 2016, o 16:29
Witam odświeżę gramaturę zimowa biała to p- 50 bądź rękawy są oczywiście grubsze ale przeważnie schodzi ta, niższa wiosenna to p-23 również stosowana na łagodne zimy. Popieram stanowisko polskich produktów i oczywiście filtra uv.
Witajcie serdecznie. Mam parę pytań do fachowców, gdyż jestem świeżym ogrodnikiem od zeszłego roku. Szukałem po forum odpowiedzi, ale nie znalazłem. Mianowicie mam zamiar w tym roku sadzić pomidory na agrowłókninie i pytanie moje dotyczy tego co robić z nią po sezonie, czy wyrzucić i przekopać ziemię, czy też nie ruszać, a może zwinąć na zimę, przekopać glebę i położyć na przyszły sezon? Kolejne pytanie czy można agrowłókninę przysypać lekko ziemią, żeby nie była widoczna. Domyślam się, że w takim przypadku można się spodziewać jakichś drobnych chwastów, ale przynajmniej wyglądałoby to naturalniej. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Każda się dla mnie liczy. Pozdrawiam.
Należy zwinąć na zimę.
Sekatorem obciąć krzaki zostawiając kilkucentymetrowe kikuty. Zamieść miotłą. Na końcu krótszego boku położyć koło siebie zakręcone półtora litrowe butelki po wodzie mineralnej i nawinąć na nie włókninę. Aby się równo nawinęło potrzeba do tego trzech osób. Dwie pilnują końców, trzecia dowija środek i oczyszcza włókninę z ziemi.
Sekatorem obciąć krzaki zostawiając kilkucentymetrowe kikuty. Zamieść miotłą. Na końcu krótszego boku położyć koło siebie zakręcone półtora litrowe butelki po wodzie mineralnej i nawinąć na nie włókninę. Aby się równo nawinęło potrzeba do tego trzech osób. Dwie pilnują końców, trzecia dowija środek i oczyszcza włókninę z ziemi.