Doniczkowe Barbry13

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Asik1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lut 2016, o 16:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Doniczkowe Barbry13

Post »

Basiu, jak widać Twoje roślinki mają własne zdanie na temat miejsca, w którym będą rosnąć :wink:
Pomidory są wspaniałe - gratulacje ;:138
Pozdrawiam,
Asia
"Wszystko jest możliwe, a co nie jest, zajmuje tylko trochę więcej czasu." (Arre Dahl)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To ile największy pomidor ważył?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

barbra13 pisze:Kleome kolczaste - wysiało się w hortensji
Obrazek
- piękny kwiat, przyznam się po raz pierwszy widzę, bardzo ładnie wygląda ;:138 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

U mnie przy dłuższych wyjazdach tez wiele mam do podciągnięcia ale przeważnie przesuszone bo zakaz lania wody na wyczucie. :;230
Ten pomidorek wygląda genialnie ma taki cudowny uśmiech ;:oj
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

Przez twoje zdjęcie pomidorów od kilku dni chodzę i szukam po warzywniakach i targach właśnie takich, prawdziwych pomidorów prosto z ogródka - może jutro w końcu na targ przyjedzie Pani z własnymi warzywkami :roll: jakby mi ktoś podstawił taką tacę jak ta twoja na zdjęciu to długo by się do zdjęcia nie nadawała :D
No i super samosiejki, mi się nigdy z lobelią z nasion nie udało, chyba za bardzo chciałam - a ta twoja niekoniecznie chciana, to od razu ma większą wolę przetrwania! ;:167
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Ewa321, te papryczkowe wyszły niechcący, zapomniałam, że wydłubałam nasionka z bazarkowych pomidorów i potem pomyliłam z żółtą gruszeczką, którą się zajadałam w ub.roku, a teraz jej nie mam :( .
Henryku, własne pomidorki rzeczywiście najlepsze. Potrzeby naszej rodziny są niewielkie i teoretycznie nie warto ich uprawiać, ale moje złe doświadczenia z chemicznymi bazarkowymi spowodowały, że wgryzłam się w wątki pomidorowe i posadziłam własne krzaczki.
Kleome nie jest jadalne, ale podejrzanie pachnie i liście też coś przypominają :wink: .
Moniko, jakbyś zgadła, kilka razy wysiewałam lobelię, aż w końcu kupiłam. Teraz ta moja już kwitnie, ale już jej nie potrzebuję ;:301
Asik1, no jakoś tak mam, że niewiele mam do powiedzenia, rośliny mną rządzą i to chyba od zawsze :mrgreen:
Lucy, no nie ważyłam, nie chciałam robić konkurencji Bobejowi :;230
Mieczysławie, kleome, to roślina jednoroczna, w ub. roku były jeszcze białe i różowe. W tym nie wysiewałam, bo już nie dałam rady nad wszystkim zapanować.
Kasiula , ten pomidorek zdobył mnie uśmiechem, ta odmiana zostaje u mnie na drugi rok.
Dorotko, tylko nie wierz na targu w bajki o ekologicznych pomidorach. Nie ma takich, nie przy takiej pogodzie, jaką mamy w tym roku. Kupuj u zaufanych sprzedawców.
Przypomniało mi się, co kiedyś wyczytałam w wątku pomidorowym. Ktoś opowiadał historię ze swoją babcią. Otóż babcia polewała jakąś mega trucizną (to były czasy PRL-u, więc zupełnie inne środki ochrony roślin były dozwolone- teraz już od dawna wycofane) rośliny przeznaczone do spożycia
Na uwagę- Co babcia robi, przecież to do jedzenia!- babcia spokojnie odpowiedziała- To nie do jedzenia, to na sprzedaż. Myślę, że takie babcie i nie tylko babcie (bo to nie jest sprawa wieku) istnieją dzisiaj. Tak więc, kto może , niech sieje, sadzi, uprawia , konserwuje, zamraża i nie wiem co jeszcze , własne produkty. Sama zrobiłam 30 słoików ogórków :;230 . Kto to zje?
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

barbra13 pisze:Sama zrobiłam 30 słoików ogórków :;230 . Kto to zje?
Będziesz popijać czym trzeba, to dasz radę :wink:

Ja najwięcej ogórków zrobiłam 6 lat temu: ponad 100 i w zasadzie zeszło! (i bynajmniej nie do zakąszania :wink: - do drugich dań, na zupy, do sałatek, kanapek, a jeszcze rozdałam trochę). Wiele lat z rzędu robiłam w okolicach 70-90, samych ogórków, bo nie liczę kompotów, przetworów w occie, sałatek i konfitur, ale w końcu się zbuntowałam, zostałam złą żoną i kiszę max 50 słoików na rok. Inna rzecz, że już nie mam 'swoich' (czytaj: od teściowej z ogrodu, a było sporo, bo teściowa uwielbiała sadzić i potem zbierać, a nikt nie chciał przerabiać).

Co jak co, ale takich ogórków, jak ukiszone własne nigdzie nie kupisz. A kwasu zawsze używam do zakwaszania barszczu. Najlepszy jest z takich ogórków, do których dodaję ostrej papryczki. Ogórki są super, a barszczyk wychodzi - miodzio!

No rozgadałam się troszeczkę, obiecuję poprawę (kiedyś) ;:170
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

Basiu nie no, w ekologiczne nie wierzę, tym bardziej pracując w centrum ogrodniczym i widząc ile ludzie kupują oprysków :roll: ale jako, że coś tam o tych środkach, okresach karencji i wymogach unii wiem to wiem też, że opryskać czasem trzeba i że ze szkodliwością jest różnie. A z pomidorami to chodzi mi bardziej o odmiany, bo wiadomo, że w ogrodzie sadzi się ciekawsze, niż te sklepowe - ja uwielbiam zwłaszcza takie mięsiste! A sprawdzonego sprzedawcy niestety nie mam, nie znam nawet nikogo, kto ma ogródek, żeby coś tam dostać w zamian za pomoc czy coś :wink:
A z przerabianiem to was podziwiam, mi się nie chce zabrać do chociaż kilku słoików. Dzisiaj zebrałam sporo malin i już mnie gnie jak pomyślę, że muszę je przerobić. Na szczęście wymyśliłam sobie sok/nalewkę więc to robota w dużej mierze odłożona w czasie ;:306
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kleome kolczaste niezwykłe ;:oj a dla petunii duże brawka- ;:138 -no i co teraz z powiedzeniem,że na betonie kwiatki nie rosną ? ;:306
Pozdrówka :wit
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

A co Wy wiecie o kiszeniu... :;230 :;230 Żadne takie, przyjeżdżajcie do nas, u nas jest specjalnie zrobione ujście źródła solankowego i żadne, naprawdę żadne kiszone ogórki nie smakują tak, jak te na solance. Mamy nawet regionalny patent na kiszone kołobrzeskie ogórki czy kiszony ogórek po kołobrzesku, jakoś tak. Już zaczęły się wręcz masowe wycieczki na to źródełko, nikogo nie dziwią wycieczki osób z wiaderkami w których jest jakiś płyn. Naprawdę coś fantastycznego i tego możecie mi zazdrościć, pozwalam :;230 Aż zatęskniłam za czasami, kiedy tych ogórków Babcia kisiła na całą piwnicę...W beczce były i tak najlepsze...Ach, gdzie te czasy ;:145 Zazdroszczę Wam, którzy macie i możecie! ;:306

Kochani na kulinarne i inne luźne tematy zapraszamy do sekcji personalnej.Dziękuję./Iwona
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23

Post »

Hejka.
Ale masz ładny trawnik usłany doniczkami, zazdroszczę tych pięknych fuksji, begonii, lantany itd... podlewania już mniej
Ja wysiewałam i cleome i lantanę i nic mi nie wzeszło :( a u Ciebie takie ładne samosiejki
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Dziękuję wszystkim zaglądającym ;:196 .
Bez obaw Kochani, wątek kulinarny nie grozi, to nie moja bajka.
Sezon na ślazowate trwa, więc szkoda ich nie pokazać.
Hibiskus moscheutos (ketmia bagienna) - pierwszy kwiat pokazał się dopiero 1września i założę się, że niejedna roślina straciła życie wskutek niecierpliwości ogrodnika. Oznaki życia na tej roślinie pojawiają się bardzo późno, kiedy wszystko już dawno rośnie i kwitnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hibiskus syriacus (ketmia syryjska)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Malva moschata 'Alba' (ślaz piżmowy)

Obrazek

Hibiskus rosa-sinensis (ketmia róża chińska) - pierwsze kwiaty były ładniej wybarwione, bo roślina stała na zewnątrz. Coś ją podryzało, więc zabrałam do domu (wyniosłam tylko do zdjęcia)

Obrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Śliczne, jakże kolorowe kwiaty słusznej wielkości - jakże jest dzisiaj pięknie u Ciebie!! ;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Uwielbiam oglądać kwiaty hibiskusów ;:167 Mnie nie lubią, ale tutaj mogę się napatrzeć ;:oj
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23

Post »

Oooo ja ale teraz dałaś czadu ;:oj
Obłędne są, a taki jak Twój z ostatniego zdjęcia zakwitł mi dziś, zawsze był różowy a teraz zbladł i właśnie tak wygląda, za to kwiat jest ogromny. U Ciebie też śliczny.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”