Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.3
- ElzbietaaG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.3
ullak tykwy już tak mają, że szaleją pod koniec sezonu. W uprawie kompostowej
mam zatrzęsienie sierpniowych maluszków na jabłoni i wiśni
mam zatrzęsienie sierpniowych maluszków na jabłoni i wiśni
Elu fiu fiu jak ładnie masz wszystko pozabezpieczane siateczkami kurcze i bardzo mi się podobają Twoje "kobry" z chudymi szyjami. Cudne! Widać też, że jeszcze jakieś maluchy się pojawiają i rosną tak więc będzie zbiór tykw jeszcze większy
Zazdroszczę Ci tych Cannon Ball-ków no ale może w przyszłym roku też mi się uda z tą odmianą haha jeśli w ogóle będę sadziła tykwy To mój drugi rok w uprawie i powiem szczerze, nie spodziewałam się takich wyników. Jeśli wszystko urośnie i dojrzeje będzie tego naprawdę DUŻO no ale nie będę tu teraz rzucać jakimiś liczbami żeby nie zapeszyć w każdym bądź razie zapas tykw na lata
"Panna Zuzanna" rzeczywiście długa, ponad pół metra ale szczupła. W tym roku zaszalałam z odmianami, tak jakoś wyszło..bianki, dippery, zuzanny, martiny, czajniki, plaskate, z noskiem, kobry, jabłka, butelki, miniaturki, ogóry,cudaczki no i krzyżówki. Z kilku z nich na pewno zrezygnuję. Jeśli w przyszłym roku będę sadzić to tylko wybrane odmiany. Jeśli...
Myślę, że tykwy obrodziły nie tylko u nas Elu, tylko forumowicze nie pokazują swoich upraw. Ciekawa jestem jak np uprawa RingoJelcz. Jego rośliny robiły wrażenie ale czy przełożyło się to na ilość owoców??? Ja jako nowicjusz jestem uprawą podekscytowana i non stop śledzę wątek, wrzucam fotki, mierzę tykwy..Z pewnością uszczykiwanie i ręczne zapylanie przełożyło się na ilość, wielkość i jakość tykw. Chociaż sądzę, że w głównej mierze zależy to od gatunku, miejsca uprawy i warunków atmosferycznych. Np. bianki, czy jedna na krzaku czy cztery wszystkie są mniej więcej jednej wielkości.
Zazdroszczę Ci tych Cannon Ball-ków no ale może w przyszłym roku też mi się uda z tą odmianą haha jeśli w ogóle będę sadziła tykwy To mój drugi rok w uprawie i powiem szczerze, nie spodziewałam się takich wyników. Jeśli wszystko urośnie i dojrzeje będzie tego naprawdę DUŻO no ale nie będę tu teraz rzucać jakimiś liczbami żeby nie zapeszyć w każdym bądź razie zapas tykw na lata
"Panna Zuzanna" rzeczywiście długa, ponad pół metra ale szczupła. W tym roku zaszalałam z odmianami, tak jakoś wyszło..bianki, dippery, zuzanny, martiny, czajniki, plaskate, z noskiem, kobry, jabłka, butelki, miniaturki, ogóry,cudaczki no i krzyżówki. Z kilku z nich na pewno zrezygnuję. Jeśli w przyszłym roku będę sadzić to tylko wybrane odmiany. Jeśli...
Myślę, że tykwy obrodziły nie tylko u nas Elu, tylko forumowicze nie pokazują swoich upraw. Ciekawa jestem jak np uprawa RingoJelcz. Jego rośliny robiły wrażenie ale czy przełożyło się to na ilość owoców??? Ja jako nowicjusz jestem uprawą podekscytowana i non stop śledzę wątek, wrzucam fotki, mierzę tykwy..Z pewnością uszczykiwanie i ręczne zapylanie przełożyło się na ilość, wielkość i jakość tykw. Chociaż sądzę, że w głównej mierze zależy to od gatunku, miejsca uprawy i warunków atmosferycznych. Np. bianki, czy jedna na krzaku czy cztery wszystkie są mniej więcej jednej wielkości.
mustysia
- ElzbietaaG
Pisałam wcześniej że część siewek tykwy podarowałam bratu, no i okazało się że plony
wylądują u mnie... Nic nie zapowiadało obfitych plonów a tu niespodzianka
Takie dwie koleżanki znalazłam, chociaż nasion tykwy zucca nie kupowałam...
Taki olbrzym też wyrósł
Ziemia - piaski nieużytki od kilkudziesięciu lat , nie nawożone, wypoczęte ...
wylądują u mnie... Nic nie zapowiadało obfitych plonów a tu niespodzianka
Takie dwie koleżanki znalazłam, chociaż nasion tykwy zucca nie kupowałam...
Taki olbrzym też wyrósł
Ziemia - piaski nieużytki od kilkudziesięciu lat , nie nawożone, wypoczęte ...
- ElzbietaaG
Tylko zacytuję kolejny raz moją działkową sąsiadkę " im więcej dbasz tym g... masz"...
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
Elżbieta, na 8 stronie tego wątku jakiś obrazek pokazujesz zamiast tykwy, chyba przez pomyłkę?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tykwa mam nadzieje skutecznie podwiązana
Mam pytanie bo nie mogę wyszukać konkretnej odpowiedzi. Ile czasu potrzebuje owoc tykwy od zapalenia żeby dojrzał? Ponoć ostatni moment to początek sierpnia.
Jak na złość oprócz mojego jedynaka zobaczyłem teraz 3 zawiązki które nie żółkną tylko zaczynają rosnąc.
Ciąć czy dać żyć?
Mam pytanie bo nie mogę wyszukać konkretnej odpowiedzi. Ile czasu potrzebuje owoc tykwy od zapalenia żeby dojrzał? Ponoć ostatni moment to początek sierpnia.
Jak na złość oprócz mojego jedynaka zobaczyłem teraz 3 zawiązki które nie żółkną tylko zaczynają rosnąc.
Ciąć czy dać żyć?
Pozdrawiam
Bartosz
Bartosz
- ElzbietaaG
Bartosz bardzo dekoracyjne ubranko zafundowałeś swojej tykwie Ja bym poczekała,
może będzie długa, ciepła jesień i owoce dadzą radę dojrzeć.Pierwsze przymrozki koszą
wszystko - liście, pędy i niedojrzałe owoce. Dojrzałość tykwy sprawdzamy paznokciem - jak wchodzi w owoc to niedojrzała.
ullak czasami zdjęcia nie otwierają się ale sprawdziłam - u mnie wszystko gra.
może będzie długa, ciepła jesień i owoce dadzą radę dojrzeć.Pierwsze przymrozki koszą
wszystko - liście, pędy i niedojrzałe owoce. Dojrzałość tykwy sprawdzamy paznokciem - jak wchodzi w owoc to niedojrzała.
ullak czasami zdjęcia nie otwierają się ale sprawdziłam - u mnie wszystko gra.
Z tym zdjęciem Eli dziwna sprawa..pojawia się i znika hehe nie jest to zdjęcie Twojej tykwy "martiny" no ale ja też je widziałam zrobiłam skan jakby co..
a moje bliźniaczki rosną. Chociaż jedna zdecydowanie szybciej niż druga.
Większa ma 46cm długosci i 54cm w obwodzie druga po 5 cm mniej
a moje bliźniaczki rosną. Chociaż jedna zdecydowanie szybciej niż druga.
Większa ma 46cm długosci i 54cm w obwodzie druga po 5 cm mniej
mustysia
Kiedy pierwsze zbiory tykw? U mnie już niektóre tykwy chyba zakończyły okres wegetacji owoce zapylane ok 15-20 czerwca zmieniły barwę na jaśniejszą. Liście zasychają i zostają same badyle. Hmmm trzymać czy wycinać?
mustysia
- ullak
Moje dopiero nabierają rozpędu.
Ja bym trzymała, po co się spieszyć? Ale ja się nie znam.
Ja bym trzymała, po co się spieszyć? Ale ja się nie znam.
USDA
USDA
- ElzbietaaG
U mnie z kolei w uprawie doniczkowej pousychały badyle od korzenia i tym sposobem rośliny
zakończyły wegetację. Trzy tykwy są już dużo lżejsze, wyglądają na dojrzałe/ próba paznokciem/. Nie wyrosły olbrzymy pomimo że to pierwsze zapylone/czerwiec/ ale i tak jestem zadowolona.
Suszą się na parapecie.
zakończyły wegetację. Trzy tykwy są już dużo lżejsze, wyglądają na dojrzałe/ próba paznokciem/. Nie wyrosły olbrzymy pomimo że to pierwsze zapylone/czerwiec/ ale i tak jestem zadowolona.
Suszą się na parapecie.
Piękne Elu też mam jedną w takie plamki jak te Twoje, ale nie wróżę jej długiej przyszłości, bo późno się zapyliła. Ta ciemno zielona ma fajny kształt. Ciekawe jaki będzie miała kolor jak wyschnie.
Ja dziś zerwałam jedną Biankę, krzak już wyglądał żałośnie...25 cm wysokości i 45 cm w obwodzie. Małe są owoce tej odmiany. W przyszłym roku na pewno nie będę jej sadzić
a w tle lampka z butelki wykonana przeze mnie metodą decoupage
Ja dziś zerwałam jedną Biankę, krzak już wyglądał żałośnie...25 cm wysokości i 45 cm w obwodzie. Małe są owoce tej odmiany. W przyszłym roku na pewno nie będę jej sadzić
a w tle lampka z butelki wykonana przeze mnie metodą decoupage
mustysia
- ullak
Obrywać takie małe zawiązki, żeby takie większe miały jakieś szanse?
Mam je na płasko, więc wiązałoby się to z łażeniem częściowo po liściach.
Mam je na płasko, więc wiązałoby się to z łażeniem częściowo po liściach.
USDA
USDA