Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ogórki prawie jak pikle
Ogórki
2 papryki (żółta i czerwona)
1 cebula pokrojona w piórka
Nieobrane ogórki pokroić w ćwiartki wzdłuż. Posolić i zostawić na parę godzin (nawet na noc). Ogórki układać w słoikach razem z cebulką i kolorową papryką.
Zalewa:
1 szklanka octu 10%
6 szklanek wody
2 1/2 szklanki cukru
listek laurowy, ziele angielskie
Po zakręceniu słoików gotować je 10 minut.
Dobre po miesiącu!
-- Śr, 17 sierpnia 2016, 10:03 --
Sałatka z przerośniętych ogórków
4 kg ogórków przerośniętych (lub cukinii)
po 2 papryki czerwone i żółte
8 łyżeczek soli
po 3/4 szklanki cukru, octu i oleju
pęczek zielonego kopru
1 cebula
3 ząbki czosnku zmiażdżonego
Ogórki (cukinię)pokroić w dość grube plastry ze skórą, paprykę oczyścić z pestek i pokroić, dodać sól, ocet, cukier, olej, cebulę, czosnek i pokrojony koperek, wszystko wymieszać. Odstawić na 2 godziny, potem powkładać w słoiki, zalać pozostałym sokiem i pasteryzować od 5 do 10 minut.
-- Śr, 17 sierpnia 2016, 10:04 --
Ogórki po papiesku
2 kg przerośniętych ogórków
1 l wody,
2 łyżki soli
1 szklanka octu 10 %,
1,5 szklanki cukru
5 łyżek musztardy,
suchy koper, liść laurowy, 5 ziarenek angielskiego ziela, czosnek (na słoik)
Przygotować zalewę, do ostudzonej dodać musztardę.
Obrane ogórki pokroić w ćwiartki i ułożyć w słoikach, dodać przyprawy. Zalać zalewą i pasteryzować ok. 5 min.
Zalewy wystarczyło na 5 słoików.
-- Śr, 17 sierpnia 2016, 10:05 --
Sałatka szwedzka
1,5 kg ogórków
200 g cebuli
Umyć dokładnie. Pokroić na cienkie plasterki (ogórków nie obierać). Zalać wodą z solą (w proporcjach 9/1) i odstawić na 3 godziny. Odcedzić. Zagotować zalewę.
Zalewa:
3 szklanki wody
2,5 szklanki cukru
1,5 szklanki octu
Do każdego słoika wrzucamy:
2 - 3 ziela angielskiego
1 ziarenko pieprzu
odrobina gorczycy
kawałek marchewki (ja dodaję 2 marchewki w plastrach do całości)
Pasteryzować 15 minut.
-- Śr, 17 sierpnia 2016, 10:07 --
Sałatka z ogórków z papryką i kolendrą
4 kg ogórków
5 papryk czerwonych
0,5 kg cebuli
ZALEWA I:
9 szklanek wody
8 łyżek soli
Ogórki pokroić w plastry, cebule pokroić w plastry, paprykę w słupki. Wymieszać. Zalać zalewą pierwszą i odstawić na 3 godziny.
Odsączyć i włożyć do słoików.
ZALEWA II
3 szklanki wody
3 szklanki cukru
2 szklanki octu
1 łyżka mielonej kolendry
2 łyżki gorczycy
1 łyżka ziela angielskiego
4 liście laurowe
Zalewę zagotować i gorącą zalać ogórki.
Pasteryzować 10 minut i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.
Ogórki
2 papryki (żółta i czerwona)
1 cebula pokrojona w piórka
Nieobrane ogórki pokroić w ćwiartki wzdłuż. Posolić i zostawić na parę godzin (nawet na noc). Ogórki układać w słoikach razem z cebulką i kolorową papryką.
Zalewa:
1 szklanka octu 10%
6 szklanek wody
2 1/2 szklanki cukru
listek laurowy, ziele angielskie
Po zakręceniu słoików gotować je 10 minut.
Dobre po miesiącu!
-- Śr, 17 sierpnia 2016, 10:03 --
Sałatka z przerośniętych ogórków
4 kg ogórków przerośniętych (lub cukinii)
po 2 papryki czerwone i żółte
8 łyżeczek soli
po 3/4 szklanki cukru, octu i oleju
pęczek zielonego kopru
1 cebula
3 ząbki czosnku zmiażdżonego
Ogórki (cukinię)pokroić w dość grube plastry ze skórą, paprykę oczyścić z pestek i pokroić, dodać sól, ocet, cukier, olej, cebulę, czosnek i pokrojony koperek, wszystko wymieszać. Odstawić na 2 godziny, potem powkładać w słoiki, zalać pozostałym sokiem i pasteryzować od 5 do 10 minut.
-- Śr, 17 sierpnia 2016, 10:04 --
Ogórki po papiesku
2 kg przerośniętych ogórków
1 l wody,
2 łyżki soli
1 szklanka octu 10 %,
1,5 szklanki cukru
5 łyżek musztardy,
suchy koper, liść laurowy, 5 ziarenek angielskiego ziela, czosnek (na słoik)
Przygotować zalewę, do ostudzonej dodać musztardę.
Obrane ogórki pokroić w ćwiartki i ułożyć w słoikach, dodać przyprawy. Zalać zalewą i pasteryzować ok. 5 min.
Zalewy wystarczyło na 5 słoików.
-- Śr, 17 sierpnia 2016, 10:05 --
Sałatka szwedzka
1,5 kg ogórków
200 g cebuli
Umyć dokładnie. Pokroić na cienkie plasterki (ogórków nie obierać). Zalać wodą z solą (w proporcjach 9/1) i odstawić na 3 godziny. Odcedzić. Zagotować zalewę.
Zalewa:
3 szklanki wody
2,5 szklanki cukru
1,5 szklanki octu
Do każdego słoika wrzucamy:
2 - 3 ziela angielskiego
1 ziarenko pieprzu
odrobina gorczycy
kawałek marchewki (ja dodaję 2 marchewki w plastrach do całości)
Pasteryzować 15 minut.
-- Śr, 17 sierpnia 2016, 10:07 --
Sałatka z ogórków z papryką i kolendrą
4 kg ogórków
5 papryk czerwonych
0,5 kg cebuli
ZALEWA I:
9 szklanek wody
8 łyżek soli
Ogórki pokroić w plastry, cebule pokroić w plastry, paprykę w słupki. Wymieszać. Zalać zalewą pierwszą i odstawić na 3 godziny.
Odsączyć i włożyć do słoików.
ZALEWA II
3 szklanki wody
3 szklanki cukru
2 szklanki octu
1 łyżka mielonej kolendry
2 łyżki gorczycy
1 łyżka ziela angielskiego
4 liście laurowe
Zalewę zagotować i gorącą zalać ogórki.
Pasteryzować 10 minut i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.
Beata
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ogórki watykańskie
5 kg ogórków
2 łyżki soli
Zalewa:
1/2 kg. cukru
0,5 litra octu
1,5 szklanki wody
Przyprawy na jeden słoiczek (wielkość ok.500 g):
15 rodzynek
10 ziarenek pieprzu
ząbek czosnku
koper - nasionka
Ogórki obrać,pokroić wzdłuż na ćwiartki, wykroić nasiona nasolić odstawić na 2 godziny, po tym czasie odsączyć z nadmiaru wody. Składniki zalewy zagotować. Do słoików powkładać przyprawy i upychać dość ciasno ogórki, zalać zalewą, zamknąć słoiczki, pasteryzować 10 min.
-- Śr, 17 sierpnia 2016, 10:11 --
Ogórki z curry
Pokroić i nasolić na 3 godziny:
5 kg ogórków
6 cebul
4 łyżki soli
Zalewa (zagotować i ostudzić):
3 szklanki octu winnego
3 szklanki cukru
2 szklanki wody
Do nasolonych ogórków dodać:
3 łyżki papryki słodkiej
3 łyżeczki pieprzu mielonego
3 łyżki przyprawy curry
gorczycę
pęczek zielonego koperku (pokrojonego)
Zalać zalewą, wymieszać i pasteryzować ok. 5 - 10 minut.
-- Śr, 17 sierpnia 2016, 10:12 --
Ogórki zbójeckie
2,5 kg ogórków (obrane i pokrojone w ćwiartki)
3 cebule - pokroić w piórka
Ogórki zasypać 2 łyżeczkami soli i zostawić na 3 godziny (potem odlać wodę z ogórków i zostawić ją)
Zalewa:
2 łyżeczki curry,
2 łyżeczki pieprzu,
2 łyżeczki papryki słodkiej,
2 łyżeczki gorczycy,
1,5 szklanki wody,
1,5 szklanki octu,
1,5 szklanki cukru
Składniki zalewy zagotować i wystudzić.
Na dno słoika układać cebulę, potem ciasno ogórki. Wodę z ogórków wlać do zalewy. Zalać ogórki. Gotować 5 min od chwili zagotowania.
5 kg ogórków
2 łyżki soli
Zalewa:
1/2 kg. cukru
0,5 litra octu
1,5 szklanki wody
Przyprawy na jeden słoiczek (wielkość ok.500 g):
15 rodzynek
10 ziarenek pieprzu
ząbek czosnku
koper - nasionka
Ogórki obrać,pokroić wzdłuż na ćwiartki, wykroić nasiona nasolić odstawić na 2 godziny, po tym czasie odsączyć z nadmiaru wody. Składniki zalewy zagotować. Do słoików powkładać przyprawy i upychać dość ciasno ogórki, zalać zalewą, zamknąć słoiczki, pasteryzować 10 min.
-- Śr, 17 sierpnia 2016, 10:11 --
Ogórki z curry
Pokroić i nasolić na 3 godziny:
5 kg ogórków
6 cebul
4 łyżki soli
Zalewa (zagotować i ostudzić):
3 szklanki octu winnego
3 szklanki cukru
2 szklanki wody
Do nasolonych ogórków dodać:
3 łyżki papryki słodkiej
3 łyżeczki pieprzu mielonego
3 łyżki przyprawy curry
gorczycę
pęczek zielonego koperku (pokrojonego)
Zalać zalewą, wymieszać i pasteryzować ok. 5 - 10 minut.
-- Śr, 17 sierpnia 2016, 10:12 --
Ogórki zbójeckie
2,5 kg ogórków (obrane i pokrojone w ćwiartki)
3 cebule - pokroić w piórka
Ogórki zasypać 2 łyżeczkami soli i zostawić na 3 godziny (potem odlać wodę z ogórków i zostawić ją)
Zalewa:
2 łyżeczki curry,
2 łyżeczki pieprzu,
2 łyżeczki papryki słodkiej,
2 łyżeczki gorczycy,
1,5 szklanki wody,
1,5 szklanki octu,
1,5 szklanki cukru
Składniki zalewy zagotować i wystudzić.
Na dno słoika układać cebulę, potem ciasno ogórki. Wodę z ogórków wlać do zalewy. Zalać ogórki. Gotować 5 min od chwili zagotowania.
Beata
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Krokodylki robiłam, są super, tylko zamiast sproszkowanej chili dawałam kawałek świeżej.
Pozdrawiam
Ula
Ula
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ogórki w zalewie musztardowej
2,5 l wody
o,5 l octu 10%
0,5 kg cukru
10 dkg soli
2 słoiczki musztardy chrzanowej
ziele angielskie, pieprz, liście laurowe
Składniki zalewy zagotować i ostudzić.
Ogórki zalać zalewą i pasteryzować 15 min.
-- Śr, 17 sierpnia 2016, 10:15 --
Ogórki w musztardzie
Składniki: 3 kg ogórków (pokrojone wzdłuż na ćwiartki), 1/2 l wody, 3/4 szklanki octu, 1 szklanka cukru, 2 łyżki soli, 5 łyżeczek musztardy, gorczyca, ziele angielskie.
Przygotowanie: ogórki umyć, pokroić na "ósemki", włożyć do słoików. Następnie do słoików włożyć przyprawy. Przygotować zalewę: wodę, ocet, cukier, sól i musztardę wymieszać. Zalewą zalać ogórki i pasteryzować 10 minut.
Pikle z ogórków z papryką
Składniki: 1 kg ogórków, 40 dag papryki czerwonej, 2 szklanki wody, 0,25 szklanki octu 10%, 3 listki laurowe, pieprz, ziele angielskie, nasiona kopru, 2 płaskie łyżki cukru, łyżeczka soli.
Przygotowanie: duże (przerośnięte) ogórki obrać ze skóry, przekroić i wydrążyć nasiona. Pokroić ogórki w ósemki i jeszcze w poprzek na połowę. Włożyć ogórki na minutę do wrzącej wody, wyjąć i starannie osączyć. Owoce papryki w całości obgotować, przeląc zimna wodą i oddzielić nasiona, można zdjąć skórkę i pokroić w pierścionki. Zagotować wodę z solą, cukrem, z korzeniami, dodać ocet i wystudzić pod przykryciem. Ułożyć warstwami w słoikach ogórki i paprykę, nie uciskać. Zalewę pod przykryciem mocno podgrzać, przecedzić i gorącą zalać ułożone warzywa. Słoje zamknąć i wstawić do pasteryzacji na 20 minut.
Poznańska sałatka z ogórków
Składniki: 4 kg ogórków, 0,5 szklanki octu, 0,5 szklanki oliwy, 3 łyżki cukru, 3 łyżki soli, 35-40 dag cebuli, 70 dag ugotowanej marchewki, koper, natka pietruszki.
Przygotowanie: ogórki obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Marchewkę utrzeć na grubej tarce. Wszystko razem wymieszać, odstawić na 3 godziny. Poukładać do słoików i pasteryzować ok. 15 minut.
Sałatka z ogórków
Składniki: 4 kg ogórków, 1/2 kg cebuli, 20 dag marchewki, 20 dag pietruszki z natką, 20 ziarenek ziela angielskiego, 20 ziarenek pieprzu, 5 goździków, 1 szklanka octu 10 %, 1 szklanka oleju, 1 szklanka cukru, 3 łyżki soli.
Przygotowanie: marchew, pietruszkę i ogórki ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natkę drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę. Wszystko razem połączyć. Dodać przyprawy i wymieszać. Odstawić na 24 godziny. Następnie dać do umytych i wysuszonych słoików. Pasteryzować ok. 10 minut.
Sałatka z ogórków II
Składniki: 5 kg ogórków, 5 marchewek, 5 cebul, 5 ząbków czosnku, 3-4 łyżeczki soli.
Zalewa: 0,5 szklanki octu 10%, szklanka wody, 0,25 szklanki oleju, 0,5 szklanki cukru.
Przygotowanie: ogórki obrać, pokroić w plastry, posolić. Marchewkę oskrobać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać, drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, posolić. Po godzinie odcisnąć ogórki i cebulę, wymieszać z resztą warzyw. Zagotować zalewę. Włożyć sałatkę do gorącej zalewy, wymieszać, przełożyć do słoików typu twist, zamknąć. Pasteryzować kilka minut.
Sałatka ogórkowa-paprykowa
Składniki: 2 kg ogórków, 4 czerwone papryki, 0,5 kg cebuli
Zalewa: 1,5 szklanki wody, 1,5 szklanki octu, 1,5 szklanki cukru, 1 łyżka kolendry, 1 łyżka kardamonu, 0,5 łyżeczki ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki gorczycy.
Przygotowanie: zagotować zalewę. Ogórki i paprykę pokroić w plasterki, cebulę pokroić w krążki. Wszystko wrzucić na minutę do wrzątku, następnie nakładać do słoików i zalewać zalewą. Pasteryzować 10 minut.
Ogórki kiszone
Składniki: świeże ogórki nie za duże, czosnek, koper, sól -1 łyżka stołowa na 4 szklanki wody, woda, korzeń chrzan.
Przygotowanie: świeże ogórki ułożyć pionowo w słoju, dodać gałązkę kopru (świeżego lub ususzonego), 4 ząbki czosnku na słoik, dodać chrzan. Zagotować wodę, dodać sól (1 łyżka stołowa na 4 szklanki wody). Zagotowaną wrzącą wodą z solą zalać ogórki i zamknąć.
Korniszony
Składniki: 1 kg drobnych ogórków, pół szklanki drobnej cebulki (dymki), marchew, szklanka 6% octu, 2,5 szklanki wody, łyżka cukru, łyżeczka soli, po 5-7 ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 2 goździki, 2 liście laurowe, suche nasiona kopru.
Przygotowanie: ogórki umyć i ułożyć w słoikach, przekładając obranymi cebulkami i plastrami z marchwi. Zalewę octową z przyprawami zagotować, ostudzić i zalać nią ogórki. Słoiki zamknąć i pasteryzować około 25 min.
źródło: "Przetwory w gospodarstwie domowym" K.Pyszkowska, PWRiL 1989
-- Śr, 17 sierpnia 2016, 10:19 --
Ogórki po meksykańsku
Pokroić w podłużne paski 2,5 kg małych ogórków gruntowych.
Zasypać je 4 łyżkami soli.
Pozostawić pod przykryciem na 6 godzin.
Następnie odcedzić wodę, która wydzieliła się z ogórków pod wpływem soli.
Dodać 1,5 łyżeczki chili (w proszku) i duży wyciśnięty ząbek czosnku.
Przygotowanie zalewy:
1,5 szklanki octu (10%).
Dodać do tego 60 dkg cukru i 8 łyżek oleju.
Zalewę zagotować.
Przygotowaną zalewą zalewamy ogórki przygotowane wcześniej i to wszystko pozostawiamy na mniej więcej 12 godzin. Poźniej możemy już przekładać do słoików. Słoiki gotujemy przez około 5 - 8 minut.
http://www.dzialkowcy.info
Przepisy w/w są sprawdzone. Większość od koleżanek i znajomych z pracy. Do wielu wracam od lat, bo należą do ulubionych. W tym roku robiłam kiszone i konserwowe, sałatkę szwedzką i z kolendrą, krokodylki, w musztardzie, i z curry. Ta z przerośniętych jest w planie jak będzie końcówka ogórków.
2,5 l wody
o,5 l octu 10%
0,5 kg cukru
10 dkg soli
2 słoiczki musztardy chrzanowej
ziele angielskie, pieprz, liście laurowe
Składniki zalewy zagotować i ostudzić.
Ogórki zalać zalewą i pasteryzować 15 min.
-- Śr, 17 sierpnia 2016, 10:15 --
Ogórki w musztardzie
Składniki: 3 kg ogórków (pokrojone wzdłuż na ćwiartki), 1/2 l wody, 3/4 szklanki octu, 1 szklanka cukru, 2 łyżki soli, 5 łyżeczek musztardy, gorczyca, ziele angielskie.
Przygotowanie: ogórki umyć, pokroić na "ósemki", włożyć do słoików. Następnie do słoików włożyć przyprawy. Przygotować zalewę: wodę, ocet, cukier, sól i musztardę wymieszać. Zalewą zalać ogórki i pasteryzować 10 minut.
Pikle z ogórków z papryką
Składniki: 1 kg ogórków, 40 dag papryki czerwonej, 2 szklanki wody, 0,25 szklanki octu 10%, 3 listki laurowe, pieprz, ziele angielskie, nasiona kopru, 2 płaskie łyżki cukru, łyżeczka soli.
Przygotowanie: duże (przerośnięte) ogórki obrać ze skóry, przekroić i wydrążyć nasiona. Pokroić ogórki w ósemki i jeszcze w poprzek na połowę. Włożyć ogórki na minutę do wrzącej wody, wyjąć i starannie osączyć. Owoce papryki w całości obgotować, przeląc zimna wodą i oddzielić nasiona, można zdjąć skórkę i pokroić w pierścionki. Zagotować wodę z solą, cukrem, z korzeniami, dodać ocet i wystudzić pod przykryciem. Ułożyć warstwami w słoikach ogórki i paprykę, nie uciskać. Zalewę pod przykryciem mocno podgrzać, przecedzić i gorącą zalać ułożone warzywa. Słoje zamknąć i wstawić do pasteryzacji na 20 minut.
Poznańska sałatka z ogórków
Składniki: 4 kg ogórków, 0,5 szklanki octu, 0,5 szklanki oliwy, 3 łyżki cukru, 3 łyżki soli, 35-40 dag cebuli, 70 dag ugotowanej marchewki, koper, natka pietruszki.
Przygotowanie: ogórki obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Marchewkę utrzeć na grubej tarce. Wszystko razem wymieszać, odstawić na 3 godziny. Poukładać do słoików i pasteryzować ok. 15 minut.
Sałatka z ogórków
Składniki: 4 kg ogórków, 1/2 kg cebuli, 20 dag marchewki, 20 dag pietruszki z natką, 20 ziarenek ziela angielskiego, 20 ziarenek pieprzu, 5 goździków, 1 szklanka octu 10 %, 1 szklanka oleju, 1 szklanka cukru, 3 łyżki soli.
Przygotowanie: marchew, pietruszkę i ogórki ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natkę drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę. Wszystko razem połączyć. Dodać przyprawy i wymieszać. Odstawić na 24 godziny. Następnie dać do umytych i wysuszonych słoików. Pasteryzować ok. 10 minut.
Sałatka z ogórków II
Składniki: 5 kg ogórków, 5 marchewek, 5 cebul, 5 ząbków czosnku, 3-4 łyżeczki soli.
Zalewa: 0,5 szklanki octu 10%, szklanka wody, 0,25 szklanki oleju, 0,5 szklanki cukru.
Przygotowanie: ogórki obrać, pokroić w plastry, posolić. Marchewkę oskrobać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać, drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, posolić. Po godzinie odcisnąć ogórki i cebulę, wymieszać z resztą warzyw. Zagotować zalewę. Włożyć sałatkę do gorącej zalewy, wymieszać, przełożyć do słoików typu twist, zamknąć. Pasteryzować kilka minut.
Sałatka ogórkowa-paprykowa
Składniki: 2 kg ogórków, 4 czerwone papryki, 0,5 kg cebuli
Zalewa: 1,5 szklanki wody, 1,5 szklanki octu, 1,5 szklanki cukru, 1 łyżka kolendry, 1 łyżka kardamonu, 0,5 łyżeczki ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki gorczycy.
Przygotowanie: zagotować zalewę. Ogórki i paprykę pokroić w plasterki, cebulę pokroić w krążki. Wszystko wrzucić na minutę do wrzątku, następnie nakładać do słoików i zalewać zalewą. Pasteryzować 10 minut.
Ogórki kiszone
Składniki: świeże ogórki nie za duże, czosnek, koper, sól -1 łyżka stołowa na 4 szklanki wody, woda, korzeń chrzan.
Przygotowanie: świeże ogórki ułożyć pionowo w słoju, dodać gałązkę kopru (świeżego lub ususzonego), 4 ząbki czosnku na słoik, dodać chrzan. Zagotować wodę, dodać sól (1 łyżka stołowa na 4 szklanki wody). Zagotowaną wrzącą wodą z solą zalać ogórki i zamknąć.
Korniszony
Składniki: 1 kg drobnych ogórków, pół szklanki drobnej cebulki (dymki), marchew, szklanka 6% octu, 2,5 szklanki wody, łyżka cukru, łyżeczka soli, po 5-7 ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 2 goździki, 2 liście laurowe, suche nasiona kopru.
Przygotowanie: ogórki umyć i ułożyć w słoikach, przekładając obranymi cebulkami i plastrami z marchwi. Zalewę octową z przyprawami zagotować, ostudzić i zalać nią ogórki. Słoiki zamknąć i pasteryzować około 25 min.
źródło: "Przetwory w gospodarstwie domowym" K.Pyszkowska, PWRiL 1989
-- Śr, 17 sierpnia 2016, 10:19 --
Ogórki po meksykańsku
Pokroić w podłużne paski 2,5 kg małych ogórków gruntowych.
Zasypać je 4 łyżkami soli.
Pozostawić pod przykryciem na 6 godzin.
Następnie odcedzić wodę, która wydzieliła się z ogórków pod wpływem soli.
Dodać 1,5 łyżeczki chili (w proszku) i duży wyciśnięty ząbek czosnku.
Przygotowanie zalewy:
1,5 szklanki octu (10%).
Dodać do tego 60 dkg cukru i 8 łyżek oleju.
Zalewę zagotować.
Przygotowaną zalewą zalewamy ogórki przygotowane wcześniej i to wszystko pozostawiamy na mniej więcej 12 godzin. Poźniej możemy już przekładać do słoików. Słoiki gotujemy przez około 5 - 8 minut.
http://www.dzialkowcy.info
Przepisy w/w są sprawdzone. Większość od koleżanek i znajomych z pracy. Do wielu wracam od lat, bo należą do ulubionych. W tym roku robiłam kiszone i konserwowe, sałatkę szwedzką i z kolendrą, krokodylki, w musztardzie, i z curry. Ta z przerośniętych jest w planie jak będzie końcówka ogórków.
Beata
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Wprawdzie nie z ogórków, ale bardzo dobra. Koleżanka przywiozła przepis od rodziny w USA, przepyszna, polecam!
Sałatka z białej kapusty Bogusi
1 średnia główka białej kapusty
2 duże marchewki
1 duża biała cebula
3 papryki (czerwona, zielona, żółta)
2 łyżki startego selera
Zalewa:
2 łyżki soli
3/4 szklanki cukru
2 duże łyżki musztardy chrzanowej lub sarepskiej
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki octu 10%
Składniki zalewy zagotować.
Kapustę poszatkować, paprykę zetrzeć na grubych oczkach + seler + marchewka. Cebulę b. drobno posiekać. Wymieszać, zalać ciepłą zalewą, odstawić na 12 godzin. Przełożyć do słoików, zakręcić. Nie pasteryzować.
Trzymać w chłodzie. Można przechowywać do około 2 miesięcy.
-- Śr, 17 sierpnia 2016, 10:39 --
Kurczak w zalewie
1 kg fileta z kurczaka
Pokroić na małe, wąskie kawałki i przyprawić wg. uznania (jak kotlety).
Panierować: bułka , jajko, bułka (bez mąki).
Usmażyć, włożyć do garnka.
Zalewa:
1 l wody
3 cebule - pokroić w półtalarki
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
10 sztuk ziela angielskiego
10 liści laurowych
5 łyżek cukru
1 łyżka soli
0,5 szklanki octu 10%
To wszystko zagotować. Kurczaka przełożyć do słoików, zalać zalewą i pasteryzować 10 - 15 minut.
Sałatka z białej kapusty Bogusi
1 średnia główka białej kapusty
2 duże marchewki
1 duża biała cebula
3 papryki (czerwona, zielona, żółta)
2 łyżki startego selera
Zalewa:
2 łyżki soli
3/4 szklanki cukru
2 duże łyżki musztardy chrzanowej lub sarepskiej
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki octu 10%
Składniki zalewy zagotować.
Kapustę poszatkować, paprykę zetrzeć na grubych oczkach + seler + marchewka. Cebulę b. drobno posiekać. Wymieszać, zalać ciepłą zalewą, odstawić na 12 godzin. Przełożyć do słoików, zakręcić. Nie pasteryzować.
Trzymać w chłodzie. Można przechowywać do około 2 miesięcy.
-- Śr, 17 sierpnia 2016, 10:39 --
Kurczak w zalewie
1 kg fileta z kurczaka
Pokroić na małe, wąskie kawałki i przyprawić wg. uznania (jak kotlety).
Panierować: bułka , jajko, bułka (bez mąki).
Usmażyć, włożyć do garnka.
Zalewa:
1 l wody
3 cebule - pokroić w półtalarki
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
10 sztuk ziela angielskiego
10 liści laurowych
5 łyżek cukru
1 łyżka soli
0,5 szklanki octu 10%
To wszystko zagotować. Kurczaka przełożyć do słoików, zalać zalewą i pasteryzować 10 - 15 minut.
Beata
-
- 500p
- Posty: 519
- Od: 5 mar 2011, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kańczugi, Podkarpackie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Witam czy moge prosic dokładnie jak wykonac andżike.
- Graszka
- 1000p
- Posty: 1292
- Od: 1 gru 2007, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Beatko dziękuję
Teraz to mnie zasypałaś przepisami.

Teraz to mnie zasypałaś przepisami.

- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Adżika - pasta z czerwonej papryki z dodatkiem m.in. pomidorów i czosnku. Dodatek kulinarny wywodzący się z kuchni kaukaskiej i popularny w Gruzji, Abchazji, Turcji oraz Rosji.
3 kg pomidorów
1/2 kg marchwi
1/2 kg jabłek
1/2 kg czerwonej papryki
1/2 kg cebuli
6 główek czosnku
10 ostrych papryczek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka oleju (lub oliwy)
2 łyżki soli
Warzywa pokroić w kostkę - i wszystkie razem - udusić, (pomidory w całości - ze skórą, jabłka też ze skórką, tylko pozbawione gniazd nasiennych, papryka bez gniazd nasiennych, ostre papryczki - w całości).
Dusić ok. 3 godziny, a pod koniec dodać olej.
Po ostudzeniu całość zmiksować (ja mielę w maszynce do mięsa), podgrzać mocno - i do słoiczków.
Pasteryzować 10 - 15 min.
3 kg pomidorów
1/2 kg marchwi
1/2 kg jabłek
1/2 kg czerwonej papryki
1/2 kg cebuli
6 główek czosnku
10 ostrych papryczek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka oleju (lub oliwy)
2 łyżki soli
Warzywa pokroić w kostkę - i wszystkie razem - udusić, (pomidory w całości - ze skórą, jabłka też ze skórką, tylko pozbawione gniazd nasiennych, papryka bez gniazd nasiennych, ostre papryczki - w całości).
Dusić ok. 3 godziny, a pod koniec dodać olej.
Po ostudzeniu całość zmiksować (ja mielę w maszynce do mięsa), podgrzać mocno - i do słoiczków.
Pasteryzować 10 - 15 min.
Beata
-
- 100p
- Posty: 105
- Od: 31 mar 2010, o 23:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Czaniec (śląskie)
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Witam. Macie jakiś przepis na ketchup ale tylko z pomidorów bez dodatku jabłek i cukinii. Mam dużo pomidorów i chciałbym jakoś je wykorzystać. Szukam tu na forum ale jest ketchup z cukinii i z dodatkiem antonówek.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
2 kg pomidorów
1 duża cebula
6 łyżek octu 6% ( lepszy domowej roboty)
ok 125 g cukru
2-3 łyżeczki soli
2-3 łyżki oleju
opcjonalnie chili lub ostra papryka
1 duża cebula
6 łyżek octu 6% ( lepszy domowej roboty)
ok 125 g cukru
2-3 łyżeczki soli
2-3 łyżki oleju
opcjonalnie chili lub ostra papryka
Pozdrawiam
Ula
Ula
- Graszka
- 1000p
- Posty: 1292
- Od: 1 gru 2007, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
To może jeszcze taki dla mnie bardzo dobry:
Sos kubański
2,5 kg pomidorów
8 łyżek cukru
1 i 1/2 łyżki soli
10 dag cebuli
2 ząbki czosnku
0,5 szkl octu 10%
pół łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka goździków mielonych
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2 łyżeczki gorczycy
1 łyżeczka chili
Pomidory sparzyć obrać ze skórki i pokroić dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Dusić ok 1,5 godz. Gdy sos będzie gęsty dodać cukier, sól, ocet i przyprawy. Zagotować. Gorący rozkładać do słoików starannie zamknąć i pasteryzować 30 min.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=266
Sos kubański
2,5 kg pomidorów
8 łyżek cukru
1 i 1/2 łyżki soli
10 dag cebuli
2 ząbki czosnku
0,5 szkl octu 10%
pół łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka goździków mielonych
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2 łyżeczki gorczycy
1 łyżeczka chili
Pomidory sparzyć obrać ze skórki i pokroić dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Dusić ok 1,5 godz. Gdy sos będzie gęsty dodać cukier, sól, ocet i przyprawy. Zagotować. Gorący rozkładać do słoików starannie zamknąć i pasteryzować 30 min.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=266
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Sos Hot&Honey
Ja nie używam koncentratu pomidorowego kupnego ze sklepu, tylko własny odparowywany metodą Janusza ( Kalo) - pomidory poddusić, odcedzić, płyn zlać na patelnię, dodać do niego przetarte wytłoki z duszonych pomidorów i odparowywać do skutku, czyli zamierzonej konsystencji. Potem znów przetrzeć, zmieszać i gotowe. Rozlać do słoików, zapasteryzować, wynieść do piwnicy Nigdy nie solę takiego przecieru, aby jak najmniej używać tej przyprawy i nigdy się nie zepsuł.
Tak pisałam w zeszłym roku w innym wątku, myślę że sos wart jest przypomnienia.Zebrałam dość sporo Cayenek (Red, Yellow i Long Slim), one zawsze są wczesne i niezawodne. Zrobiłam z nich sos Hot&honey - przepis znalazłam w dość starym angielskim kalendarzu.
Wyszedł sos o dość ciekawym smaku i aromacie, przyzwoicie ostry ( czyli piecze ale da się zjeść), polecam.
12 papryczek chili
3 pomidory
1 cebula
2 łyżeczki miodu
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka soli
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju, dodać pokrojone drobno pomidory, papryki krojone w krążki wraz z nasionami.
Dusić pod przykryciem 30 minut, cały czas czuwając aby sos nie przywarł do garnka.
Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, miód, posiekany drobno czosnek, sok cytrynowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze ok. 10 minut.
_________________
Ze szczęściem czasami bywa tak jak z okularami, szuka się ich, a one siedzą na nosie. Phil Bosmans
Pozdrawiam Beata
Ja nie używam koncentratu pomidorowego kupnego ze sklepu, tylko własny odparowywany metodą Janusza ( Kalo) - pomidory poddusić, odcedzić, płyn zlać na patelnię, dodać do niego przetarte wytłoki z duszonych pomidorów i odparowywać do skutku, czyli zamierzonej konsystencji. Potem znów przetrzeć, zmieszać i gotowe. Rozlać do słoików, zapasteryzować, wynieść do piwnicy Nigdy nie solę takiego przecieru, aby jak najmniej używać tej przyprawy i nigdy się nie zepsuł.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Sos kubański jest rzeczywiście wyśmienity, smaczny i aromatyczny.Wiem co mówię, bo podałem przepis na str.20 tego wątku.POLECAM.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... y#p4835018

- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Kusicie tym sosem kubańskim 

Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Posty: 689
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: opolskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Sos kubański dochodzi w rondlu. Smaczny, warto dopisać do corocznego robienia.