Hortensja (Hydrangea) więdnie - zalana
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 sie 2016, o 18:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hortensja co się z nią dzieje
A mam pytanie moze mam ja wnieść do domu jest cieplej i mniej wilgotno bo cos w tym roku lato jest nie za ciepłe i wyjąć ją z doniczki np do miski zeby wyschła.
Obetnij kwiaty i resztę nakryj na kilka dni torebką foliową, by liście dopóki korzenie nie podejmą funkcji nie traciły wilgoci.Jak odzyska wigor, to folię zdejmij.Możesz wnieść do domu, albo zostawić na powietrzu to obojętne, w cieniu.Obumierają delikatne korzenie włośnikowe odpowiedzialne za pobór wody.
-
- 0p - Nowonarodzony
Troszke moja hortensja sie ruszyła i podniosla kwiatki ale musialam ja podlac poniewaz te upaly jej szkodza. Wnioslam ją do domu tylko teraz nie wiem jak poodcinac te kwiatki zeby jej to nie zaszkodziło i zeby w przyszlym roku ładnie zakwitła. Bo czytałam że hortensji ogrodowej sie nie obcina.
Nie przycina się pędów, ale obcina same kwiaty.Jak przekwitną i zaschną, to trzeba obciąć, albo już jesienią (zimowane w donicach), albo dopiero wiosną np. w gruncie lepiej wiosną.
-
- 0p - Nowonarodzony
Tak teraz wygląda
- AGA Z
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2009, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hortenzja pomoc
Nie widać na fotce nic niepokojącego.
Może po deszczu albo podlaniu kwiaty zrobiły się ciężkie i zwieszają się.
Może po deszczu albo podlaniu kwiaty zrobiły się ciężkie i zwieszają się.
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
Re: Hortensja (Hydrangea)zalana
W czasie kwitnienia lepiej hortensji nie przesadzać do gruntu, to zbyt drastyczna dla niej zmiana warunków po uprawie szklarniowej.Kładzie się, bo szybko pędzona, pędy ma słabo zdrewniałe, w sklepach takie hortensje często mają podpórki.
Kwiaty nie marnieją tylko już przekwitają.Zrób podpórki wokół, a jak przekwitnie to obetnij kwiatostany i będzie się ukorzeniać w nowym miejscu.
Kwiaty nie marnieją tylko już przekwitają.Zrób podpórki wokół, a jak przekwitnie to obetnij kwiatostany i będzie się ukorzeniać w nowym miejscu.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 maja 2017, o 14:40
Drodzy forumowicze, zwracam się do Was z prośbą o pomoc
Mam na balkonie w donicach 2 hortensje. Jeszcze tydzień temu były piękne, dorodne o śnieżnobiałych kwiatach. Niestety dzień po dniu zaczęł marnieć
Sa ustwione w p?łcieniu (rano jest cień a słonce pojawia się dopiero popołudniu) Podlewałam je codziennie, bo piły jak smok. Raz w tygodniu podlewałam płynnym nawozem dla roślin kwasolubnych. Gdzie popełniłam błąd? Przelałam? Z g?ry dz?ękuję serdecznie za pomoc!
Mam na balkonie w donicach 2 hortensje. Jeszcze tydzień temu były piękne, dorodne o śnieżnobiałych kwiatach. Niestety dzień po dniu zaczęł marnieć
Sa ustwione w p?łcieniu (rano jest cień a słonce pojawia się dopiero popołudniu) Podlewałam je codziennie, bo piły jak smok. Raz w tygodniu podlewałam płynnym nawozem dla roślin kwasolubnych. Gdzie popełniłam błąd? Przelałam? Z g?ry dz?ękuję serdecznie za pomoc!
-
- 10p - Początkujący
- Od: 15 wrz 2018, o 13:20
Witam Serdecznie mam pewny kłopot z moją Hortensją mianowicie kupiłem ją 3 tyg temu w castoramie i do wczoraj było wszysko ok , wczoraj po polodniu po powrocie z prac y zastałem ja w takim stanie jak na załączonym obrazku , podlewałem ją systematycznie. nie wiem czy ją po prostu zalałem czy może słońce ją poparzyło proszę o poradę co co się z nią stało i jak mogę ją uratować
Według mnie w Twym przypadku jak i w poście wyżej przyczyną jest nasłonecznienie i panujące temperatury, rośliny gotują się w doniczkach ustawionych na płytkach, to tak jakby stały na płycie grzewczej.
Pozdrawiam klakier.
Pozdrawiam klakier.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 15 wrz 2018, o 13:20
Gdyby to była moja roślina w pierwszej kolejności oberwał bym jej kwiaty, które obecnie stanowią dla niej największe obciążenie.następnie opryskał: Asahi SL i za kilka godzin przesadził do podłoża dedykowanego do hortensji wymieszanego z piaskiem pół na pół. Może ktoś, kto uprawia te rośliny będzie miał jakiś inny pomysł? Ja bardziej specjalizuje się w kaktusach.
Pozdrawiam klakier
Pozdrawiam klakier