Cibora,papirus(Cyperus) - wymagania,uprawa, pielęgnacja,problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papirus (Cibora) - uprawa, pielęgnacja

Post »

Dorota, mnie to wygląda na kolonię przędziorków ;:oj Niestety kiedyś zniszczyły mi młode papirusy. Wytnij tę parasolkę szybciutko, obejrzyj pozostałe i bardzo często pryskaj wodą albo zastosuj jakiś środek. Te "krwiopijce" potrafią szybko zniszczyć cała roślinę.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Kierei
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 sie 2016, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Drodzy użytkownicy po pierwsze chciała bym się dowiedzieć czy istnieją odmiany cibory niskie, moja siostra miała taką 20-30cm i nie wiem czy to taka odmiana, czy młoda roslina. A jeśli istnieją to jak się nazywają.
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35

Post »

Istnieją, Sama mam wielką donicę takich "maleństw". większe nie rosną. Niestety, odmiany nie znam.
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
Awatar użytkownika
Marcin T
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 wrz 2016, o 11:52

Post »

Dzień dobry,
Stawiam pierwsze kroki w uprawie papirusa.
Posiadam roślinę kupioną w ogrodnictwie, wysokość ok. 50cm - mam nadzieję, że podciągnie bliżej sufitu :)

Mam pytanie do doświadczonych:
Po dwóch dniach od przesadzenia z doniczki handlowej, parasolki sprawiają wrażenie jakby chciały się składać, końcówki liści kierują się w dół.
Zastanawiam się czy to jakiś zły objaw czy nie przejmować się?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
Dorotateija
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 lut 2015, o 10:54

Post »

Kiedyś miałam Cibore rosła w doniczce z keramzytem zawieszonej w akwarium wydaje mi się że warunki bardzo jej odpowiadały bo rosła znakomicie a dodatkowo korzenie robiły ciekawą dekoracje akwarium i dawały schronienie dla młodego narybku
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marcin T - ja nie widzę, żeby z Twoim papirusem coś się działo, wygląda całkiem zdrowo :lol:
Twoja odmiana tak będzie miała, u niej duże parasolki zwykle mają końce listków skierowane w dół.
Mam odmianę, która ma bardzo twarde, i właśnie raczej sterczące w górę parasolki,
ale ona ma zupełnie inna budowę, poniżej fotki.

Po wakacjach na balkonie, niektóre papiruski znowu zaszalały ze wzrostem, a niektóre ani rusz.
W tej chwili mam 6 różnych papirusów, cibor, których nie próbuję nawet identyfikować, ciężka sprawa.
Fotki zrobiłam wszystkim w tym samym miejscu, żeby można było porównać ich wielkość.

1 - ten egzemplarz ma bardzo oryginalną, delikatną strukturę, cieniuteńkie łodyżki, parasolki małe,
a listki od parasolek nie odchodzą tak, jak u innych, płasko ze środka rozetki, ale spiralnie.
Zimuje bez problemu, chociaż stracił ostatniej zimy kilka parasolek, rośnie głównie w sezonie.
Podlewanie klasyczne - stoi cały czas w podstawce z wodą

Obrazek

2 - przy tym mam przed każdą zimą dylemat, czy go nadal trzymać, bo rośnie słabo,
w zimie traci sporo parasolek, w zasadzie prawie całkiem zanika, rośnie wyłącznie latem.
Z podlewaniem ostrożnie - nie lubi błota, nie stoi w wodzie, ale ziemię utrzymuję ciągle wilgotną.
Za to ten jego kolor jest niepowtarzalny

Obrazek

3 - 'Haspan' - jedyny, którego potrafię zidentyfikować.
Ciężki w obejściu, zimą traci sporo parasolek i prawie wcale nie rośnie, a latem też niewiele.
Jak poprzedni - nie lubi stania w wodzie, tylko wilgotne podłoże.
Ale parasolki ma bajeczne

Obrazek

Obrazek

Obrazek

4 - to ta najpopularniejsza odmiana, mój egzemplarz ma dokładnie 2 lata, i jest już gigantyczny !!
Rośnie cały rok, ale latem największy przyrost, nawet dwukrotny.
Z zimowaniem nie ma problemu, z podlewaniem też nie - bo lubi pływać w podstawce :lol:

Obrazek

5 - poniższy okaz to chyba ten sam co poprzedni, ale ma już prawie 10 lat, i tak naprawdę
zaczął przyrastać od 2 lat, jak wystawiam go od wczesnej wiosny do późnej jesieni na balkon.
Wcześniej stał przez kilka lat bez żadnego prawie przyrostu.
Za to teraz parasole mają średnicę blisko 50 cm, a wysokość dochodzi do 130 cm !!
Poza tym nie miałam pojęcia, że on kwitnie !!
Mało tego - młode parasolki wyrastają zarówno z ziemi, jak i ... ze starszych parasolek :lol:
Również lubi pływać w podstawce z wodą.
W zimie nie ma z nim problemu, parasolek nie gubi, ale słabo przyrasta

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

6 - ta odmiana, chociaż trochę podobna do dwóch poprzednich, to jednak różni się zarówno
pokrojem jak i wielkością łodyg i parasolek, jak i ich kształtem.
Parasolki są bardzo twarde, sztywne, i nie opadają luźno jak u poprzednich odmian.
Łodygi są bardzo grube, listki parasoli szerokie, rozetki ogromne, kwitnie.
Nie wiem jeszcze jak zimuje, ale powiedziano mi, że jest prosty w obsłudze i szybko rośnie,
i jak na razie to się sprawdza - od zakupu w czerwcu przybyło go dwukrotnie !!
Zarówno wszerz, jak i wzwyż.
Musi mieć dużo wody w podstawce

Obrazek

I wspólne

Obrazek
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Marcin T
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 wrz 2016, o 11:52

Post »

ewa321, bardzo dziękuję za odpowiedź. W międzyczasie zauważyłem, że mój papirus ma przyrost, zatem wszystko jest ok.
Piękna na twoja kolekcja.
Pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
kamea
100p
100p
Od: 25 gru 2009, o 13:09

Post »

A to mój potwór balkonowy: :) przesadzony do większej donicy wiosną, rośnie ja szalony ;:oj

Obrazek
Awatar użytkownika
vivien333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 paź 2015, o 12:36

Post »

Kierei pisze:Drodzy użytkownicy po pierwsze chciała bym się dowiedzieć czy istnieją odmiany cibory niskie, moja siostra miała taką 20-30cm i nie wiem czy to taka odmiana, czy młoda roslina. A jeśli istnieją to jak się nazywają.
Na 12-tej stronie tego wątku jest taka odmiana...
skarpetka pisze:Cyperus alternifolius 'Zumula' to odmiana papirusa zwana potocznie kocią trawą.
Kupuję toto w Kauflandzie.
Niestety, jakoś mi z nim nie wychodzi... :( Tym bardziej, że kot masakruje mi go niemiłosiernie. No coż... to dla niego kupuję, ale jest tak fajną roślinką, że gdyby chciał rosnąć, to byłabym skłonna przynajmniej jeden egzemplarz przed nim uchronić.
Tylko, że one po jakimś czasie zaczynają pleśnieć u podstawy. Nie wiem o co chodzi... :roll:
Może coś nie tak jest z podłożem, w którym rośnie. Pryskam bioseptem i na jakiś czas problem zaczyna się cofać, a później znów to samo. Nie wiem gdzie tkwi przyczyna.
Staram się przesuszyć lekko podłoże przed kolejnym podlaniem, inaczej problem pleśnienia nasila się, dlatego mam "wątpliwości uprawowe"...
Czy tą odmianę uprawia się inaczej, niż pozostałe papirusy?... :roll:
Czy to w ogóle jest długowieczna roślina? Może tylko sezonowa i niepotrzebnie się denerwuję, że nie chce żyć zbyt długo.
Nigdzie nie mogę znaleźć wskazówek jak toto uprawiać. Wszyscy tu piszą tylko o tych normalnych, parasolkowatych papirusach.
Ktoś coś wie i może doradzić?
Pozdrawiam,Vivien333
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sadzonka z parasolki, siedząca w wodzie, puściła dużo korzonków i dwa pędy (złożone jeszcze listki). Stare kawałki liści parasolki są brzydkie, żółte. Czy wsadzając sadzonkę do ziemi obciąć te stare listki?
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 18:08

Post »

Musisz obciąć , bo rzuci się grzyb
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok, dziękuję :D
Pozdrawiam....... Emilia
ompalagunana
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 sie 2016, o 21:08

Post »

Ja miałam kilka podejść i papirusy na zimę też u mnie pleśniały :( A szkoda, bo uwielbiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”