Ogród Joli i Zbyszka cz.4
- jola1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Joli i Zbyszka cz.4
Winter-Witaj Paulino. Trochę się nazbierało.Oprócz tych bukietówek mam jeszcze h.kosmatą i białą Anabell i Pink Anabell i h.dębolistną. Moimi faworytkami są jednak zdecydowanie bulietówki.
- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Jolu. Piszesz,że masz hortensję Pinc Anabel. Czy Twoja też ma tak wiotkie pędy? Czy wystarczy wiosną przy ścinaniu pozostawić mniej oczek,by gałęzie były sztywne? Mam ja dopiero drugi rok i już nie podoba mi się,bo po najmniejszym deszczu wszystkie kwiaty leżą na ziemi.
Z ubiegłorocznych zakupów mam Magical Moonlight podobno rewelacja lat 2000 ale jeszcze w tym roku nie wiele można o niej powiedzieć, za mała, by pokazać na co ją stać.
Jeżówki wciąż w cenie a też bywają kłopotliwe. Nie ma to jak te zwykle, bezproblemowe. Mam tylko jedną pełną czerwoną i jakoś nie mogę zdecydować się na inne.
Pozdrawiamy K. J.
Ps. Jolu. Gdzie kupiłaś " Pink Perfume"
Z ubiegłorocznych zakupów mam Magical Moonlight podobno rewelacja lat 2000 ale jeszcze w tym roku nie wiele można o niej powiedzieć, za mała, by pokazać na co ją stać.
Jeżówki wciąż w cenie a też bywają kłopotliwe. Nie ma to jak te zwykle, bezproblemowe. Mam tylko jedną pełną czerwoną i jakoś nie mogę zdecydować się na inne.
Pozdrawiamy K. J.

Ps. Jolu. Gdzie kupiłaś " Pink Perfume"
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- jola1
ZENOBIUSZ- Zenku rzeczywiście hortensji trochę się nazbierało ale bardzo je lubię i długo zdobią ogród.
drozd-Janusz już Ci pokazuję zdjęcia Pink Anabell w pełni kwitnienia i wczorajsze zdjęcie.Myślę że radykalne i drastyczne cięcie na wiosnę bardzo wzmocni pędy, ja swoje hortensje tnę bardzo krótko.Tę Anabelkę mam trzeci sezon , przywieziona jesienią ze szkółki miała właśnie takie wiotkie i wykładające się pędy ale teraz nie mogę narzekać.
Lilaka kupiłam w Lublinie na ul.Zemborzyckiej w sklepie Chyba "Zielony dom" albo "Zielony Ogród" nie pamiętam dobrze nazwy jak chcesz to mogę tam zajrzeć przy okazji wyjazdu do Lublina i nabyć Ci tego lilaka.

I jeszcze hortensje ogrodowe

I takie inne różne

drozd-Janusz już Ci pokazuję zdjęcia Pink Anabell w pełni kwitnienia i wczorajsze zdjęcie.Myślę że radykalne i drastyczne cięcie na wiosnę bardzo wzmocni pędy, ja swoje hortensje tnę bardzo krótko.Tę Anabelkę mam trzeci sezon , przywieziona jesienią ze szkółki miała właśnie takie wiotkie i wykładające się pędy ale teraz nie mogę narzekać.
Lilaka kupiłam w Lublinie na ul.Zemborzyckiej w sklepie Chyba "Zielony dom" albo "Zielony Ogród" nie pamiętam dobrze nazwy jak chcesz to mogę tam zajrzeć przy okazji wyjazdu do Lublina i nabyć Ci tego lilaka.

I jeszcze hortensje ogrodowe

I takie inne różne

- FRAGOLA
- 1000p
- Od: 4 cze 2010, o 09:34
Jolu a masz hortensję Hayes Starburst?
Też przycinam swoje dość krótko ,wycinam słabe gałązki i wszystkie ładnie stoją,mają silne pędy i nie wykładają się....
tylko na tą jedną to nie działa
Lubię jej kwiaty....ale jak leży na ścieżcie po każdym wietrze i deszczu to już nie bardzo 
Też przycinam swoje dość krótko ,wycinam słabe gałązki i wszystkie ładnie stoją,mają silne pędy i nie wykładają się....
tylko na tą jedną to nie działa

- ewa w
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
Ile masz gatunków hortensji
a pink anabell chyba jeszcze nigdzie nie widziałam mam tylko białą. Podoba mi się też kolkwicja jaka duża ona rosnie docelowo?

- jola1
FRAGOLA-Grażynko nie mam hortensji Hayes Starburst ale chyba u Wandy7 czytałam o niej że się wykłada, mam ją na liście zakupowej.U mnie w tym roku wyłożył się Polar Bear. U mnie też przycinane wiosną bardzo mocno ale widocznie są odmiany bardzo uparte i mocno na nie działa przyciąganie ziemskie
ewa w-Ewciu bukietówek mam 15 odmian plus kosmatą, jedną odmianę piłkowanej, dębolistną i trzy ogrodówki.
Ja z tej Pink Anabell nie byłam bardzo zadowolona jak mąż ją przywiózł do domu wolała bym bukietówkę ale co było rozbić posadziłam i rośnie.

ewa w-Ewciu bukietówek mam 15 odmian plus kosmatą, jedną odmianę piłkowanej, dębolistną i trzy ogrodówki.
Ja z tej Pink Anabell nie byłam bardzo zadowolona jak mąż ją przywiózł do domu wolała bym bukietówkę ale co było rozbić posadziłam i rośnie.
- jola1
Dzisiejsze widoczki
Bieluń jednoroczny

Nasza uprawa miododajna z nasion które dostaliśmy z firmy Syngenta

Ślazówka

Pierwsze kwiaty na hibiskusie bagiennym

Bieluń jednoroczny

Nasza uprawa miododajna z nasion które dostaliśmy z firmy Syngenta

Ślazówka

Pierwsze kwiaty na hibiskusie bagiennym

- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jolu..piękny bieluń jednoroczny..ładny kolorek.
U mnie wiele lat temu gościł biały. Uprawa miododajnych robi wrażenie.
. Pszczółki zadowolone. 

- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Jolu. To już wszystkie hortensje bukietowe zgromadziłaś czy jeszcze coś brakuje do kolekcji ? Przynajmniej z nimi nie ma problemu z zimowaniem tak jak z ogrodowymi.
Nie będę robił Ci kłopotu z lilakiem. Wrotków pewnie Ci nie po drodze. Gdzieś go dopadnę. O ile opis zgadza się z rzeczywistością to warto go mieć i ze względu na drugie kwitnienie jak i na mały rozmiar.
Nie będę robił Ci kłopotu z lilakiem. Wrotków pewnie Ci nie po drodze. Gdzieś go dopadnę. O ile opis zgadza się z rzeczywistością to warto go mieć i ze względu na drugie kwitnienie jak i na mały rozmiar.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Hortensja pnąca piękna
pozostałe również ale i ja je mam więc aż tak nie chwalę
Jolu, fajnie , że pokazałaś Pink Anabell i piszesz o przycinaniu bo ją właśnie chcę kupić no chyba że znasz jakąś inną odmianę o różowych kwiatach bo takowej poszukuję . Na liście mam zapisaną Bella Anna ale ona ogrodowa i chodź piszą ,że mrozowi się opiera to jakoś w to nie wierzę
Poletko miododajnych robi wrażenie
raj dla pszczółek .
Pozdrawiam
Elka

Jolu, fajnie , że pokazałaś Pink Anabell i piszesz o przycinaniu bo ją właśnie chcę kupić no chyba że znasz jakąś inną odmianę o różowych kwiatach bo takowej poszukuję . Na liście mam zapisaną Bella Anna ale ona ogrodowa i chodź piszą ,że mrozowi się opiera to jakoś w to nie wierzę

Poletko miododajnych robi wrażenie

Pozdrawiam
Elka
- jola1
Poletko miododajnych to zwykły przypadek.Kiedyś na tym polu mieliśmy sad ale go wykarczowaliśmy bo nie miał kto przy tym robić, przez trzy lata sialiśmy gorczycę, dwa lata nic nie sialiśmy a w tym roku wiosna wypatrzyłam ofertę firmy sprzedającej środki ochrony roślin "Syngenta" która proponowała nasiona roślin miododajnych na obsianie 0,5 ha, napisałam do nich i dostaliśmy za darmo te nasiona.W skład tej mieszanki wchodziły: gryka, ogórecznik lekarski, len oleisty, facelia , koniczyna perska i słonecznik. Skład mieszanki jest tak dobrany że na polu ciągle coś kwitnie, teraz został już słonecznik.Super sprawa i uważam że pszczelarze z okolicy powinni nam się odwdzięczyć miodkiem.
Zenia-Zeniu też kiedyś miałam bielunia jednorocznego białego ale potem go zaprzepaściłam a w tym roku dostałam nasionka z jakiejś wymiany i zeszło mi dwie sztuki i okazał się taki piękny.
drozd-Janusz jeszcze nie mam wszystkich odmian hortensji ale kolejne cztery zakupiłam u naszej forumowej koleżanki ,spodziewam się przesyłki lada dzień.
Mnie ten lilak bardzo się spodobał przypomina odm."Palibin" którą mam krzaczastą i jestem nią zachwycona, jak ten będzie podobny to będzie super.Dla mnie to żaden problem podjechać na Zemborzycką bo to z mojej strony Lublina.
tija-Elu ja mam z tego typu hortensji tylko zwykłą Anabell i tą Pink nie przepadam za nimi i nic Ci nie doradzę w tej kwestii.
Uprawa miododajnych to rzeczywiście strzał w dziesiątkę, teraz oprócz pszczół i ptaki mają wyżerkę , wyżerają nasiona słonecznika.

Zenia-Zeniu też kiedyś miałam bielunia jednorocznego białego ale potem go zaprzepaściłam a w tym roku dostałam nasionka z jakiejś wymiany i zeszło mi dwie sztuki i okazał się taki piękny.
drozd-Janusz jeszcze nie mam wszystkich odmian hortensji ale kolejne cztery zakupiłam u naszej forumowej koleżanki ,spodziewam się przesyłki lada dzień.
Mnie ten lilak bardzo się spodobał przypomina odm."Palibin" którą mam krzaczastą i jestem nią zachwycona, jak ten będzie podobny to będzie super.Dla mnie to żaden problem podjechać na Zemborzycką bo to z mojej strony Lublina.
tija-Elu ja mam z tego typu hortensji tylko zwykłą Anabell i tą Pink nie przepadam za nimi i nic Ci nie doradzę w tej kwestii.
Uprawa miododajnych to rzeczywiście strzał w dziesiątkę, teraz oprócz pszczół i ptaki mają wyżerkę , wyżerają nasiona słonecznika.

- IzabelaS
- 500p
- Od: 15 cze 2010, o 23:21
Witaj, Jolu. Trafiłam do Ciebie przypadkiem, jednak będę częściej zaglądać, a to ze względu na fantastyczne hortensje. Mam kilka pytań, wiec w wolnej chwili napiszę więcej,. TYmczasem pozdrawiam i zapraszam do siebie.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jolu, ta hortensja na ostatnim zdjęciu, wybarwiona na ciemnoróżowo to jaka? Wygląda świetnie w formie małego drzeweczka!
Czy ty Jolu odebrałaś PW ode mnie, bo nie jestem pewna?
Czy ty Jolu odebrałaś PW ode mnie, bo nie jestem pewna?
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Jolka też zachwycam się twoimi hortensjami, tak ogromne kwiatostany robią wrażenie i tez zapytam jak się nazywa ta przebarwiona 

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna