Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
Wygląda jak plastikowy
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
To nie jest japońska Hokkaido tylko francuski Potimarron. I to właśnie Potimarrony są najczęściej na sklepowych półkach
Kasia
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2013, o 21:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam wszystkich dyniowo zakręconych
Nie jestem koneserką dyni - szczerze mówiąc nigdy nie jadłam żadnej potrawy z dyni, ale bardzo lubię pestki. Chciałabym w przyszłym sezonie poeksperymentować i posiać jakieś dynie z głównym przeznaczeniem na pestki.
Mam prośbę - podpowiedzcie jakie odmiany są najbardziej plenne "pestkowo"?
Słyszałam też że są odmiany bezłupinowe - pestki są bez łupin i można je od razu po rozkrojeniu dyni jeść?
Doradźcie mi jakie odmiany warto posiać na pestki = bardo proszę
A może ktoś byłby tak dobry i podzielił się nasionkami takich odmian ( wystarczy mi po 2-3 nasionka z kilku odmian na próbę) - oczywiście wyślę kopertę zwrotną ze znaczkiem
Nie jestem koneserką dyni - szczerze mówiąc nigdy nie jadłam żadnej potrawy z dyni, ale bardzo lubię pestki. Chciałabym w przyszłym sezonie poeksperymentować i posiać jakieś dynie z głównym przeznaczeniem na pestki.
Mam prośbę - podpowiedzcie jakie odmiany są najbardziej plenne "pestkowo"?
Słyszałam też że są odmiany bezłupinowe - pestki są bez łupin i można je od razu po rozkrojeniu dyni jeść?
Doradźcie mi jakie odmiany warto posiać na pestki = bardo proszę
A może ktoś byłby tak dobry i podzielił się nasionkami takich odmian ( wystarczy mi po 2-3 nasionka z kilku odmian na próbę) - oczywiście wyślę kopertę zwrotną ze znaczkiem
Pozdrawiam, Aneta:)
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Moja jedna dyńka tak wygląda, a mam tylko hokkaido i rougue...dziwna sprawa
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Na KCB jest napisane, że Hokkaido, Potimarron, Uchiki Kuri to różne nazwy tej samej dyni
Też tak długo myślałam. Tylko dlaczego jedna wywodzi się z Francji, druga z Japonii? Posiałam kiedyś Potimarrony z Polan i Hokkaido z nasion z Korei i chociaż wyglądały i smakowały podobnie to pierwsze były mniejsze , wszystkie ważyły ok. 1kg, były bardziej figowate i suchsze w konsystencji, drugie większe i spłaszczone. Jeżeli to jest ta sama odmiana, to ja jednak wolę nasiona z Korei niż supermarketu
Kasia
Nie dopisałam a nie mogę edytować, że Hokkaido z nasion koreańskich u mnie ważyły do 2,5 kg.
Kasia
- ullak
Moje też są takie jak u arii, takie bardziej wydłużone niż spłaszczone.
USDA
USDA
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
A to może wygląd zależy od tego jak rośnie, wszystkie wiszące są zaokrąglone a jedna która leży na siatce ma właśnie taki dziubek.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
Wszystkie moje dynie rosną tak samo, na płasko, owoce leżą na ziemi.
- ullak
Zrobiłam trochę dokładniejszy obchód i okazuje się, że mam i wydłużone, i spłaszczone. Trudno się w tym gąszczu połapać, łażę tylko dookoła.
Oprócz tych wyłuskanych ze sklepowej siałam tylko Ambar i Muscade de Provence z nasion paczkowanych oraz Big Max z nasion własnych. U mnie wszystkie leżą oprócz tych kilku, którym udało się gdzieś wspiąć nielegalnie.
To wszystkie moje odmiany:
Oprócz tych wyłuskanych ze sklepowej siałam tylko Ambar i Muscade de Provence z nasion paczkowanych oraz Big Max z nasion własnych. U mnie wszystkie leżą oprócz tych kilku, którym udało się gdzieś wspiąć nielegalnie.
To wszystkie moje odmiany:
USDA
USDA