Kawon ( arbuz ) - część 7
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 7
A ile mnie ... To mój piąty sezon, chyba jedyny udany Dopiero w tym roku pięknie rosną choć trochę za gęsto posadziłem. W przyszłym roku będzie na pewno 50 krzaków. W tunelu rozsada arbuza pięknie rośnie, równomiernie i nie gnije Z żółtą skórką masz na myśli Złotowolicy ? (ewentualnie jeszcze Golden Midget) to najwcześniejsza odmiana Ja w przyszłym roku stawiam na polskie odmiany
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Miałam z żółtą skórką kilka odmian i nie wiem , które mi tak wcześnie zaowocowały i dorosły pod
koniec lipca do przyzwoitej wagi .Smak ich też oceniam jako dobry .
50 krzaków to za dużo .
koniec lipca do przyzwoitej wagi .Smak ich też oceniam jako dobry .
50 krzaków to za dużo .
-
- 100p
- Od: 13 kwie 2015, o 20:49
Seba, w jakim rozstawie sadzisz takie ilości arbuzów? Metr odstępu? Zastanawiam się nad stworzeniem poletka arbuzowego w ogrodzie, w częśći ogrodzonej. Teraz rośnie tam trawa z domieszką chwastów, koszone co 2-3 tygodnie. Jak myślicie wystarczy, że miejsce pod uprawę potraktuję herbicydem i nakryję czarną agrowłókniną, przekopując z obornikiem tylko punkty gdzie zaszadzę arbuzy, czy raczej myśleć o przekopaniu lub zaoraniu całości?
- seba1999
Ja sadziłem co jakieś 40 cm, jest to zdecydowanie za dużo. Planuję posadzić kilka rzędów - odstęp między nimi to 1m, a w rzędach arbuzy będą rosły co 0,5 m. Taki mam plan
Najlepiej zaorz i daj dużo obornika jesienią (możesz też przekopać, zależy to tylko od Ciebie). Wiosną znów trzeba będzie zaorać, wyrównać i podczas sadzenia arbuzów też dać pod korzenie obornik Poletko po trawie będzie super
Najlepiej zaorz i daj dużo obornika jesienią (możesz też przekopać, zależy to tylko od Ciebie). Wiosną znów trzeba będzie zaorać, wyrównać i podczas sadzenia arbuzów też dać pod korzenie obornik Poletko po trawie będzie super
U mnie arbuzobranie w pełni. Rano zerwałam 2 ,teraz przyniosłam jeszcze 3 kawonki.
Idą jak ciepłe bułeczki
Są pyszne. Nawet się zastanawiałam, czy są naprawdę takie smaczne, czy to moja podświadomość ,bo swoje i zdrowe , ale moją opinię potwierdzają osoby postronne (goście), które skosztowały moich swojskich eko-arbuzików.
Idą jak ciepłe bułeczki
Są pyszne. Nawet się zastanawiałam, czy są naprawdę takie smaczne, czy to moja podświadomość ,bo swoje i zdrowe , ale moją opinię potwierdzają osoby postronne (goście), które skosztowały moich swojskich eko-arbuzików.
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Polecam również zastosowanie podniesionej pryzmy w uprawie arbuzów. Dzięki temu ziemia szybko obsycha.
Co może być przyczyną, że są dojrzałe a nie słodkie?
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mało słońca (ewentualnie coś nie tak z liśćmi które są podstawą u każdej rośliny).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- seba1999
Ginka właśnie to pisałem Ja jak przykrywałem Carolinę Cross workiem po ziemniakach to była mało słodka, może to i cecha odmiany ? ?;:224 Znam jeszcze jeden powód. U mnie jest taka odmiana, dość plenna, z zagranicy . Ma bardzo duże pestki, miąższ czerwony a w smaku bez rewelacji
- Ginka
Seba a pestki białe czy czarne? może to ten "arbuz" sprzedawany za grosze w marketach?
- seba1999
Ginka to jakaś odmiana ze Stanów, dokładnie nie pamiętam. Na pewno to nie jest arbuz z nasionek sklepowego A sklepowy u mnie miał kiedyś 8 kilo, smak do dziś pamiętam
- Ginka
Wiem o których sklepowych mówisz, też pamiętam jakie one pyszne były (wielkie jajowate olbrzymy), niestety w tym roku w warzywniaku panie ich nie miały
- seba1999
W przyszłym roku powrócę do nich Nigdy nie udało mi się wyhodować Rosario czy Złotowolicy a sklepowy bez problemu urósł