Borówka amerykańska - 7 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
zulix
50p
50p
Od: 26 paź 2013, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Borówka amerykańska - 7 cz

Post »

Tylko ich nie utop :P
Przesada wiadomo - gorsza od faszyzmu.
Ziemia ma być lekko wilgotna ale bez przesady.
Uwaga. Zdjęcia, które zamieszczam wyświetlają się czasem po kilku sekundach...
Rafalr93
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 paź 2011, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam pytanie odnośnie zakwaszania wody do nawadniania szkółki borówkowej . Na plantacji to siarczan amonu a do szkółki ( podlewanie zraszaczami ) ?
Awatar użytkownika
zulix
50p
50p
Kontakt:

Post »

Siarczan amonu służy do nawożenia azotem a nie do zakwaszania. To, że nawóz jest "kwaśny" tego nie zmienia gdyż tu koncentrujemy się na dozowaniu azotu a nie na zapewnieniu właściwego pH. Myślenie odwrotne może skutkować przenawożeniem i klapą.
Do zakwaszania używa się zwykle kwasu siarkowego (akumulatorowego). Nie czytałem nigdzie o tym aby tak zakwaszoną wodę podawano przez zraszacze. Kwas o pH w granicach 3-4 nie jest jeszcze tak żrący aby powodował duże komplikacje techniczne ale osobiście nie chciałbym aby taki kwas opryskał mi oczy. Przykładowo pH octu, czy kwasku cytrynowego jest w granicach 3. Osobiście bym się bał o własne zdrowie ale może się to praktykuje - nie mam wiedzy na ten temat.

W książce dr K. Pliszki wspomniane jest aby zbiornik ziemny przygotowany do przechowywania wody do podlewania wypełnić 20% torfem kwaśnym; wtedy pH wody jest odpowiednie i tą wodą podlewać.
Na pewno jest to najbezpieczniejszy sposób gdyż zabawa z kwasem siarkowym jet mimo wszystko niebezpieczna. Oczywiście tu są komplikacje innej natury - natury technicznej.
tmf30
200p
200p
Od: 17 cze 2013, o 10:01

Post »

Witam. Mam pytanko do fachowców. Mam mały kłopot z Chandlerem. Mój Chandler bardzo ładnie wszedł we wiosnę, ale od 1,5 miesiąca wygląda tak jak na tych zdjęciach Zulix-a. Stanął, zaczął powoli drewnieć, nie było nowych przyrostów a jagody nie był tak duże choć dojrzały. Nasuwają mi się dwa niezależne powody:
1.Czy podsypanie zbyt dużej ilości nawozu wieloskładnikowego na początku lipca zasobnego w potas może spowodować, że borówka zbyt wcześnie zaczęła "przygotowywać" się do zimy.
2.A może powodem zahamowania jego wzrostu był fakt, iz podlałem go deszczówką, która jednak stała ze dwa tygodnie we wiaderku ocynkowanym, które rdzewieje i woda jak ją lałem była aż czerwona od rdzy.
Proszę o podpowiedź i ewentualne rady.
Awatar użytkownika
zulix
50p
50p
Kontakt:

Post »

Punktów 1-2 nie przerabiałem więc nie potrafię skomentować.
Jak jest z wilgocią? Wiadomo, że różnie się podlewa na różnych glebach więc to nie pytanie o to, czy borówki są podlewane ale o to, czy miały mokro. U moich rodziców, na piachach, w ten sposób reagowały też borówki na podlewanie wodą z wodociągów - zapewne odkwasiła ona torf i było za duże pH gleby. Rodzice nie zakwaszali wody do podlewania.
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Witam , jeżeli teraz podsypie siarki pod krzaczki borówki to na wiosnę mogę dać normalnie nawozu do borówek,nie bardzo wiem w jakiej ilości ją rozsypać ,raz napisane 50 g.,200g,potem jeszcze że po troche wokół krzaczka .Oszaleć można ;:223
Awatar użytkownika
zulix
50p
50p
Kontakt:

Post »

Kiedyś ojciec podsypał siarką nie w zimie ale w sezonie wegetacyjnym i szlag trafił borówkę. Pewnie więc albo tylko w zimie albo uważać z dawką. Co do dawki to zdecydowanie zależy od gleby i tego jakie pH gleby jest i jakie ma być. Doskonale jest to zawarte w tabeli 5 w książce K. Smolarza o borówkach. Z braku możliwości dysponowania prawami autorskimi nie mogę tu dać skanu tabeli. Jak ktoś zapyta to mu dam wyniki. Przykładowo dawka siarki w kg/ha potrzebna do zakwaszenia gleby lekkiej od pH=6,4 do pH = 3,8 wynosi 11112 kg a dla gleby ciężkiej 3367. Masz więc odpowiedź dlaczego raz jest 50 g a drugi 200 g (co do konkretnej wartości to ja osobiście nie mam doświadczenia).
Siarka nie jest nawozem więc na wiosnę:
...dać normalnie nawozu do borówek
robert16zgas
100p
100p
Od: 20 sty 2016, o 09:47

Post »

To już zima czy jakiś szkodnik ?
Obrazek
Awatar użytkownika
zulix
50p
50p
Kontakt:

Post »

Sorki. Zauważyłem, że w wartości dawki w moim poprzednim poście pojawiła się jedna '1' za dużo.

Co do borówki Roberta to nie jest to objaw jesienny. Zdjęcia z czerwienienia liści pokazałem kilka dni temu. Poza nawadnianiem i pH o których wspominałem nie pomogę.
robert16zgas
100p
100p

Post »

Podejrzewam że to pędraki albo nornice
Tomala3d
500p
500p
Od: 7 lip 2015, o 15:09

Post »

Robert16zgas a kiedy sadziłeś tą borówkę? Jeśli w tym roku wiosną albo wcześniej to znaczy że coś z nią nie tak bo przez lato nie wypuściła żadnych silnych przyrostów. Jeśli borówka ma dobre warunki to powinna wypuścić przynajmniej jeden a nie rzadko 3-5 mocnych pędów od dołu. Miałem pędraka pod borówką to objawy były takie że borówka miała żółte liście jak przy niedoborze azotu i z dnia na dzień wszystkie liście uschły ale nie opadły i do dzisiaj wiszą na borówce. Wykopałem ją z ziemi i pozbyłem się pędraka który był wielkości połowy palca. Teraz w ramach eksperymentu chcę sprawdzić czy ta borówka odżyje wiosną bo na razie wygląda jak uschnięty krzak.
robert16zgas
100p
100p

Post »

Sadzona była w tamtym roku na jesień, lecz pH gleby było 6 więc to też wina
Doni
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 lip 2016, o 11:40

Post »

Jak już tak mówicie o zakwaszaniu to mam takie pytanko do was :) Ile gram siarki można sypać do dołku przed posadzeniem nowej borówki i ile można sypnąć na posadzonych już jednorocznych roślinkach po wegetacji na trociny bo coś czytałem o 15 -20g wokół roślinki?

A tak już odbiegając od tematu co może być przyczyną że taki bordowy kolor ma nerw i utrzmuje się on już od dłuzszego czau
http://www.fotosik.pl/zdjecie/a3addb8679ed880a
Tomala3d
500p
500p
Od: 7 lip 2015, o 15:09

Post »

Jedna z moich borówek rosnąca pośród kwiatów. Jet to Duke.
http://imgur.com/a/3l8vi

Sadzona jesienią 2015, mała, 2letnia sadzonka, niezbyt okazała. Dzisiaj ma wysokość prawie 160cm. W tym roku mam kilka takich przyrostów na borówkach które przekraczają 120cm a nawet dwie 160cm. Dodam że są to pędy które wyrosły od samej ziemi w tym sezonie. Nawet te badziewne sadzonki z brico które wszystkim pousychały wypuściły u mnie bardzo ładne pędy od dołu.
chris18404
200p
200p
Od: 3 maja 2013, o 10:02

Post »

witam, kupiłem 20szt borówki amerykańskiej i powoli myślę nad sadzeniem . Moje pytanie związane jest z sadzeniem.
Mieszkam na wsi i mam dostep do trocin, ziemi z lasu i igliwia. Jaką mieszankę doradzacie aby wymieszac ziemie pod borówkę.?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”