CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3

Zablokowany
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3

Post »

Przede wszystkim należy roślinie zapewnić światło. Ona jest ekstremalnie wyciągnięta z powodu braku słońca.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

I nigdy nie używaj do kaktusów/sukulentów takiego podłoża, jak widać w tej doniczce.
Polecam do poczytania wątek dedykowany podłożu w tym samym dziale, co ten.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
seba2209
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 sie 2016, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam miesiąc temu wstawiałem tutaj grubosza z żółtymi początkami łodygi przesadziłem do ceramicznej doniczki podlałem po tyg i teraz. Już nie są żółte łodygi teraz zrobiła się taka jakby ciemno czarno czerwono zielona łodyga (jestem facetem znam tylko 5 kolorów) raczej twarda. I co więcej liście są takie płaskie :( i w dotyku takie dziwne nie takie jak wcześniej. Jakby to opisać wcześniej liście były takie twarde jędrne jak dotykałem to jak mięśnie a teraz są cienkie i takie sflaczałe widać jakby żyły mu :( proszę o pomoc bo marnieje mi w oczach każdego dnia. Chodzi o tą średnią łodygę na zdjęciach ta największa liście ma dobre chyba.

Obrazek

Obrazek

Poprzednie zdjecia grubosza i post
Tytuł: Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3PostNapisane: 1 sie 2016, o 21:13 strona sam dol
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Po prostu za rzadko podlewasz, skoro od miesiąca podlałeś dwa razy... Zacznij częściej podlewać, jak ma słoneczne stanowisko to możesz teraz nawet raz na tydzień, półtora porządnie podlać.
Stąd roślina jest sflaczała. Przebarwienia to normalna reakcja na działanie słońca.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

seba
1. Co konkretnie stanowi podłoże dla tych roślin?
2. Radziłabym usunąć te kamyki z wierzchu - przynajmniej na razie. Utrudniają odparowywanie wody, a dopóki nie wyczujesz co i jak łatwiej Ci będzie się tego 'nauczyć'
3. Pozwoliłam sobie zrobić małe zaznaczenia na Twojej fotce. I tak: to co jest obwiedzione kółkiem to już jest do usunięcia. Powinieneś oddzielić tą zdrową (małą) roślinkę, tą większą uciąć przynajmniej w miejscu zaznaczonym kreską (po przecięciu powinna pokazać się zdrowa tkanka w całym przekroju łodygi. Jeżeli cos będzie nie tak trzeba uciąć ciut wyżej), część przyziemną wywalić razem z korzeniami, odciętą łodygę przesuszyć (może być 1 dzień) i wstawić do ukorzeniania. Absolutnie nie do wody! Najlepiej do samego żwirku. Co parę dni spryskać wodą tak, żeby tego żwirku nie zalać, ale żeby poczuł wilgoć. Powinno się szybko ukorzenić.

Obrazek

To takie moje sugestie. Może ktoś ma inny pomysł.
seba2209
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

1. Podloze to jest ziemia do kaktusow ze zwirkiem ktorego wygotowalem z budowy.
2. Wlasnie wczesniej kazali mi dac takie kamyczki tutaj na forum aby nie przelac i nie zginly roslinki.
3. Jest to jedna roslina z jednego liscia wychodowana i ma jedne korzenie i 3 lodygi wychodza. Najwieksza lodyga wyglada bardzo ladnie ta mala tez ladnie. Tylko ta srednia lodyga takie cos ma ma. A wiadomo co to i od czego?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Przyczyna jest prozaiczna: za dużo wody i za mało słonka.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

No tak, tylko napisał, że podlał dwa razy w ciągu miesiąca, to chyba nie będzie za dużo wody?
Może problem leży w użytej mieszance - jest zbyt mało przepuszczalna?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
seba2209
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Liscie i lodygi sa czerwone co wskazuje na duzo ilosc slonca... Widze ze zdania na forum sa kontrastowe. Ostatnio robilem zgodnie instrukcja i zolty nalot zniknal ale roslina zmarniala. Ziemia zgodnie z instrukcja z forum drenaz z grubego zwirka cm
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Biorąc pod uwagę, że przesadził 1 sierpnia, albo tuż po, to minęły 3 tygodnie, więc wychodzi podlanie co 1,5, ja bym się tym akurat nie martwiła. Nie podoba mi się natomiast ten substrat trochę. I te kamienie na wierzchu. Jesteś pewien, że taka była rada? 8-)
Usunąć ta zdechłą musisz, spróbuj to zrobić delikatnie od góry, to się może trochę rozłazić, więc możesz trochę rozgrzebać podłoże w tym miejscu, wyczyść ze 'zgniłego' i tak zostaw na jakiś czas, żeby przyschło. Dla pewności zasyp zwykłym cynamonem z kuchni - to do pewnego stopnia zabezpieczy przed infekcją.
Co to za żwir z budowy? Może to też ma znaczenie.
seba2209
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Zwir do tynkowania i te kamienie to zwir do tynowania polecany tutaj na forum.. Ze najlepszy.. Tylko to na pewno jest zgnile bo jest twarde jak kamien ? Zgnile nie jest miekkie?
Nie wiem te kamienie sa bo przeczytalem to
jandom1 pisze:Lepiej gdybyś zabrał tą ziemię a zamiast tego zasypał zwirkiem. To właśnie zapobiegnie gniciu i przy okazji zapewni walory estetyczne.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, to prawda jest. Chociaż ja osobiście nie lubię przysypywać niczym podłoża, bo - chociaż ładnie wygląda, to utrudnia to i parowanie wody i ocenę czy podłoże jest już przesuszone. Mnie jest łatwiej, kiedy widzę podłoże, ale to kwestia jak kto woli.

To, co zaznaczyłam w kółeczko już się nie nada do niczego. Możliwe jest, że powstało to z przelania, możliwe też, że na osłabione miejsce dostał się jakiś patogen. Na pewno trzeba to usunąć, żeby się nie stało początkiem końca całej rośliny.

edit-----
A przyjrzyj się tej łodydze od największej odnogi, którą widać na tej fotce po samej prawej stronie, czy tam na pewno wszystko w porządku, bo widać fragmencik tylko.

Nie wolałbyś rozsadzić póki co każdej roślinki osobno? I tak nie będzie z tego krzaczka, a będzie bezpieczniej.
seba2209
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

w ogóle sie nie znam na rosadzaniu a instrukcje w internecie sa bardzo ogolne. Ta trzecia wyglada w porzadku ma takie jakby zdrewnienie srednica jest ok. A mozliwe ze ta lodyga w efekcie braku miejsca tak sie wygiela i na tym wygieciu stracila duzo sily? Jakbym chcial to porosadzac to wszystkie 3 mam uciac i wsadzic do osobnych doniczek?
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”