Sadzenie, przesadzanie drzew owocowych
Re: Sadzenie drzew owocowych w ostatnim tygodniu sierpnia?
Jeśli z doniczki w której rosły ale nie kopane przed samą sprzedażą (niektórzy sprzedawcy tak robią, że co roku jakąś część szkółki jesienią doniczkują by móc w kolejnym roku sprzedawać w detalu cały sezon tylko takie są zwykle droższe).
Ogólnie z tym sadem to świetny pomysł. Dam sobie założyłem co prawda po ślubie ale jeszcze przed wybudowaniem domu żeby sobie rosło.
Jednak z drugiej strony to może być i gorszy pomysł bo mimo wszelkich starań może się zdarzyć, że jakieś drzewko Ci wypadnie (mi np 2 z kilkudziesięciu nie przetrwały pierwszej zimy a w kolejnym roku jeszcze jedna grusza z powodu choroby).
Jeśli Wasi goście będą wiedzieli co i gdzie sadzili to może im być przykro że taki (jakby nie patrzeć symboliczny) prezent się zniszczył.
Ogólnie z tym sadem to świetny pomysł. Dam sobie założyłem co prawda po ślubie ale jeszcze przed wybudowaniem domu żeby sobie rosło.
Jednak z drugiej strony to może być i gorszy pomysł bo mimo wszelkich starań może się zdarzyć, że jakieś drzewko Ci wypadnie (mi np 2 z kilkudziesięciu nie przetrwały pierwszej zimy a w kolejnym roku jeszcze jedna grusza z powodu choroby).
Jeśli Wasi goście będą wiedzieli co i gdzie sadzili to może im być przykro że taki (jakby nie patrzeć symboliczny) prezent się zniszczył.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak wrzesień będzie ciepły i suchy to trzeba będzie sporo podlewać
Z doniczki powinny spokojnie dać radę. Oczywiście tak jak miki napisał w poprzednim poście trzeba im zapewnić optymalne warunki wilgotnościowe, ale bez przesady . Nie nawozić niczym do następnej wiosny.
Re: Sadzenie drzew owocowych
Mam o to takie drzewko owocowe .
Czy ono zawsze będzie takie krzywe ( ten łuk pomiędzy szczepieniem/ oczkowaniem ) ?
Wy też tak macie ?
Specjalnie na okres nasadzeń zostały wypożyczone instrumenty geodezyjne , pomiarowe, by równomiernie rozmieścić drzewka ( odległość od drzewka do drzewka taka sama) różnica może z 1 cm na całej długości miało to być idealne [ nie tak jak wszyscy sadzą na oko ]
Czy ono zawsze będzie takie krzywe ( ten łuk pomiędzy szczepieniem/ oczkowaniem ) ?
Wy też tak macie ?
Specjalnie na okres nasadzeń zostały wypożyczone instrumenty geodezyjne , pomiarowe, by równomiernie rozmieścić drzewka ( odległość od drzewka do drzewka taka sama) różnica może z 1 cm na całej długości miało to być idealne [ nie tak jak wszyscy sadzą na oko ]
Z czasem kiedy pień się rozrośnie pokryje podkładkę i się wyprostuje. Tak musi być bo drzewko bylo szczepione na przystawkę boczną, albo oczkowane. Drzewko jest jak najbardziej prawidłowe.
Dzięki za wyjaśnienie z podkładką
Drzewko palikować żeby przewodnik prosto rósł , czy samo się wyprostuje ?
Drzewko palikować żeby przewodnik prosto rósł , czy samo się wyprostuje ?
- pata
- 50p
- Od: 12 mar 2012, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wyprostuje się samo, ale palik jest niezbędny zęby drzewko zesztywnieć.
Pozdrawiam serdecznie ze Śląska Cieszyńskiego. Paweł
Nie zawsze palik jest potrzebny. Zależy na jakiej podkładce jest drzewko. Jeśli na M9, M26, P14 jest niezbędny jeśli na M7 lub A2 tylko wtedy jeżeli z jakiegoś powodu zacznie się krzywić.
Ja palikuję każde posadzone drzewo. Jesienne wiatry zachodnie mają używanie na mojej działce ROD.
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Chcę zwrócić uwagę tylko na jedną rzecz. Drzewo wskutek ugniatania i rozciągania komórek drewna podczas działania wiatru samo wytwarza drewno reakcyjne. Jest to naturalne przystosowanie do tolerowania podmuchów wiatru. Paliki ograniczają ten proces. Używajmy palików tylko w pierwszych latach życia drzew.
Czy po kilku latach wyjąć palik?
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Tak. Drzewo powinno utrzymywać się samo. Jeśli jest karłowe, a nie rośnie w sadzie produkcyjnym - też powinno utrzymywać się samo. Jeśli nie potrafi - redukcja korony. Do skutku.
Tylko po co trzymać drzewo, które będzie miało tak zredukowaną koronę, że będzie rodzić kilka jabłek na krzyż. Dziewiątka niezależnie od tego czy jest w sadzie produkcyjnym czy na działce nie utrzyma się bez palika. Przy większym wietrze poleci bo ma słaby system korzeniowy i tego się nie przeskoczy. W przypadku mocniejszych podkładek jeśli dobrze się ukorzenią, rosną prosto i nie będą owocować nadmiernie powinny się utrzymać.
Dziadek22 paliki po kilku latach wyjmą się same . Wtedy to już drzewko trzyma palik, a nie odwrotnie.
Dziadek22 paliki po kilku latach wyjmą się same . Wtedy to już drzewko trzyma palik, a nie odwrotnie.