Mamutowiec olbrzymi(Sequoiadendron giganteum)
Re: Mamutowiec olbrzymi
Tak to wygląda, ale fotka nie oddaje koloru, bo jest pochmurno.
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To on jest w końcu niebieski czy srebrny metalik? No i w sumie to mógł byś pokazać co tam masz na karteczce napisane...
Na karteczce 'Glauca' jest napisane. Wygląda na srebrny i to bardzo. Muszę zrobić zdjęcie w dobrym świetle. Nieważne jaki kolor z resztą. Podoba mi się, takich srebrnych jeszcze nie widziałem.
-
- 500p
Roślina w gruncie dopiero nabiera kolorów i pokazuje potencjał. Poza tym, na zdjęciu zrobionym w pogodny dzień roślina wygląda inaczej niż w dzień ponury. Mam nadzieję, że moja roślinka zatrzyma ten aluminiowy kolor. Niebieskie iglaki już mam.
Glauca/Glaucum to jeden czort.
A wierzchołek Twojego mamutowca jakiś mizerny. Przemroziło go?
Glauca/Glaucum to jeden czort.
A wierzchołek Twojego mamutowca jakiś mizerny. Przemroziło go?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 lip 2016, o 06:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kolor zależy od różnych czynników, u mnie wysiane z tej same partii zwykłe mamuty jedne są zielone a inne sine/niebieskawe. W Poznaniu w Parku Wilsona rośnie Glaucum może nie gigant bo z 4 m ma wysokości ale teraz nie wygląda za ciekawie bo musiało spaść na niego coś bo z jednej strony jakby obdarty uszkodzony. W innej części parku rośnie zwykły z 6-7 m.
-
- 500p
Zdjęcia nie są zbyt duże, więc nie wszystko dokładnie widać. Gdy się dobrze przyjrzysz to zauważysz, że tegoroczny przyrost jest bardzo intensywnie niebieski.jjdj pisze:A wierzchołek Twojego mamutowca jakiś mizerny. Przemroziło go?
Kolor zauważyłem, piękny jest, chodzi mi o wielkość przyrostu. Przewodnik jest po prostu jakby ścięty i zastąpiony przez pęd boczny.
-
- 500p
Nic nie ciąłem i nic nie zmarzło... Widocznie ten typ tak ma...
- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Kontakt:
a gdzie rośnie?
- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Kontakt:
Ten akurat w Katowicach
Czy mamutowce lubią bardziej pełne slońce, częściowe czy cień np. po okryciem inszych drzew/ w lesie? Przykładowo cedry lubią pełne słońce jak sosny.