Mógł bym prosić o pomoc w identyfikacji odmiany. Odmiana późno letnia, zaczyna teraz dojrzewać jak widać na załączonych zdjęciach rumieniec paskowany pokrywający znaczną część owocu. Te dwa jabłka bardziej czerwone były zebrane z ziemi natomiast to jaśniejsze pochodzi z drzewa. Blizna po kwiatku jak widać ma minimalne żebra. Szypułka nie ordzawiona, pozostałe cechy widać na zdjęciach, oczywiście pełno parcha. Jak widać zresztą na ostatnich dwóch zdjęciach odmiana bardzo soczysta, miąższ dość twardy drobno ziarnisty kwaśno słodki z delikatną domieszką cukrów jabłka ulegają rozpadowi ok października. Wtedy są już karminowo czerwone i nie widać na nich nic zielonego. Miejscowość Ropica Polska w Beskidzie niskim.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni12 Mój sad
kilka lat temu kupiłem jabłoń w sklepie ogrodniczym, która wygląda tak:
Możecie mi powiedzieć co to za odmiana? Mnie najbardziej przypomina Championa, ale jednak Champion rosnący nieopodal miał znacznie bladziej wybarwione owoce.
Podbijam i dorzucam kolejne zdjęcia jabłek
nr 1 Mam podejrzenia, że może to być oliwka kronselska
Jabłka słodkie dość chrupkie, skórka intensywnie żółta, czasem wpadająca w pomarańczowy, od strony słonecznej rumieniec. Jabłka dają wspaniałą marmoladę. Jabłonie mają 5 m wysokości posiadają szeroką rozłożystą koronę mają typowe przemienne owocowanie w poprzednim roku nie było w ogóle jabłek tej odmiany w tym jest ich zatrzęsienie. Jeśli zima jest dość chłodna owoce są wstanie dotrzymać do stycznia ale więdną, i często zaczynają gnić.
nr2 Jabłka dość duże jak widać lubi je parch. Skórka żółta z rozmytym paskowanym rumieńcem, miąższ gruboziarnisty miękki jeśli nie da się ich przechowywać, szybko ulegają rozpadowi. Jak widać obecne są żebra przy kielichu ogonek krótki. Drzewo też owocuje przemiennie, ale nie jest zbyt plenne.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni12 Mój sad
Porównałem zdjęcia Jonagolda z moimi jabłkami i faktycznie Co do trzeciej jabłoni to też się zgadza. Moja odmiana to reneta złota. Wielkie dzięki. To pozostało ustalić nr 2