Canna - Paciorecznik cz.7
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Canna - Paciorecznik cz.7
Moja ulubiona Cleopatra.
Takie listki u niej ogromnie mnie cieszą.
Takie listki u niej ogromnie mnie cieszą.
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie mogę się pochwalić tak pięknymi kwiatami, które tu pokazujecie , bo na razie mam tylko liście .
Po prostu otrzymałem dwie karpy NN dopiero w połowie czerwca i wtedy je posadziłem. Podobno kwiaty mają być ładne, ale czy ich w tym sezonie doczekam?
Na razie zachwycają ogromne, zdrowe liście.
Pozdrawiam
Adam
Po prostu otrzymałem dwie karpy NN dopiero w połowie czerwca i wtedy je posadziłem. Podobno kwiaty mają być ładne, ale czy ich w tym sezonie doczekam?
Na razie zachwycają ogromne, zdrowe liście.
Pozdrawiam
Adam
Oglądam wasze Canny i jestem pełna podziwu , poniewaź u mnie na 15 kłączy róźnych odmian zakwitły tylko 2 czerwone.
-
- 50p
- Od: 6 lis 2015, o 11:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pull cudowna grządka, aż szczęka opada
Doradźcie co zrobić z moją canną- rośnie na razie w donicy na tarasie. Zostawić na zimę na tarasie- ostatniej zimy tu gdzie mieszkam miałam tylko jedną noc z temperaturą poniżej zera? Mam też możliwość przeznaczyć jeden pokój na rośliny, myślałam aby wnieść tam cannę zanim zrzuci liście, i niech sobie tak rośnie do wiosny, aż powróci na taras? Czy może przezimować same kłącza ?
Doradźcie co zrobić z moją canną- rośnie na razie w donicy na tarasie. Zostawić na zimę na tarasie- ostatniej zimy tu gdzie mieszkam miałam tylko jedną noc z temperaturą poniżej zera? Mam też możliwość przeznaczyć jeden pokój na rośliny, myślałam aby wnieść tam cannę zanim zrzuci liście, i niech sobie tak rośnie do wiosny, aż powróci na taras? Czy może przezimować same kłącza ?
Monika
Kocham zielone!
Kocham zielone!
Buka85-nie będzie wyglądała atrakcyjnie,wystarczy właśnie jedna taka noc a jej liście zrobią się takie jakby bardzo namoczone od wewnątrz, ciężkie i poskręcane. One na zimę nie zrzucają liści, należy wyciąć łodygi (ja zostawiam takie 10-cio centymetrowe) ostrym nożem i wykopać kłącza.
Pozdrawiam Bożena
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Proszę o poradę, bo nie wiem co z moimi cannami...
Sadziłam swoje bulwy już trzeci rok, podpędzając w donicach w dobrej ziemi, a potem w gruncie - co rok w innym miejscu, dodając dobrej ziemi. Niestety co roku wyrastają do ok. 50-60 cm, kwiaty są malutkie, właściwie nie mają takich płatków. Zastanawiam się, czy to taka dziwna odmiana, czy może w ogóle coś im u mnie nie odpowiada. Zostawiać jeszcze czy...na kompost?
Sadziłam swoje bulwy już trzeci rok, podpędzając w donicach w dobrej ziemi, a potem w gruncie - co rok w innym miejscu, dodając dobrej ziemi. Niestety co roku wyrastają do ok. 50-60 cm, kwiaty są malutkie, właściwie nie mają takich płatków. Zastanawiam się, czy to taka dziwna odmiana, czy może w ogóle coś im u mnie nie odpowiada. Zostawiać jeszcze czy...na kompost?
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
-
- 50p
- Od: 6 lis 2015, o 11:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Perla mam też możliwość wstawić ją do pokoju i doświetlać - myślisz, że to dobry pomysł?perla76 pisze:Buka85-nie będzie wyglądała atrakcyjnie,wystarczy właśnie jedna taka noc a jej liście zrobią się takie jakby bardzo namoczone od wewnątrz, ciężkie i poskręcane. One na zimę nie zrzucają liści, należy wyciąć łodygi (ja zostawiam takie 10-cio centymetrowe) ostrym nożem i wykopać kłącza.
Monika
Kocham zielone!
Kocham zielone!
To pytanie należałoby zadać wieloletnim hodowcom tej pięknej rośliny,może eksperymentowali właśnie z pozostawieniem jej w donicy i zimowaniem w mieszkaniu właśnie z łodygami i liśćmi. Swoje jednak wykopuję na zimę i bulwy wraz z ziemią przechowuję w byłej nieogrzewanej suszarni blokowej, gdzie temp. waha się między 10-15 stopni czasem spada do 8 (nieszczelne okna i mrozy).
Pozdrawiam Bożena
Wiem, że gdzieś wcześniej było już to poruszane, ale czas na przeczytanie całego wątku będę miała dopiero zimą... moje pytanie kiedy wysiać nasiona kanny? Udało mi się zebrać własne
Za mały ogród, za dużo marzeń...
A ja dodam od siebie pytanie : jakie jest prawdopodobieństwo powtórzenia cech genetycznych matki przez nasiona ?
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.