Awokado - uprawa z pestki
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Awokado - uprawa z pestki
Najlepszą porą na przycinanie jest wiosna. Tego dużego przyciął bym dokładnie w połowie. Awokado potrzebuje jak najwięcej światła, inaczej może się wyciągać i słabiej rosnąć i nie mieć prawidłowego pokroju.
Plamki na liściach (przydałby się zdjęcie z bliska), to może być efekt przelania i objaw jakieś choroby grzybowej.
Nawożenie w sezonie raz na dwa tygodnie - najlepiej nawozem do roślin zielonych. Pomyśl o przesadzeniu, korzenie awokado potrafią bardzo szybko przerosnąć doniczkę.
Na powierzchni doniczek widzę wykwity (wytrącona sól - pewnie masz zbyt twardą wodę) - podlewasz wodą prosto z kranu, czy odstaną?
W sezonie podlewasz tak, żeby ziemia była cały czas umiarkowanie wilgotna, w zimie powinnaś nieco ograniczyć podlewanie.
Plamki na liściach (przydałby się zdjęcie z bliska), to może być efekt przelania i objaw jakieś choroby grzybowej.
Nawożenie w sezonie raz na dwa tygodnie - najlepiej nawozem do roślin zielonych. Pomyśl o przesadzeniu, korzenie awokado potrafią bardzo szybko przerosnąć doniczkę.
Na powierzchni doniczek widzę wykwity (wytrącona sól - pewnie masz zbyt twardą wodę) - podlewasz wodą prosto z kranu, czy odstaną?
W sezonie podlewasz tak, żeby ziemia była cały czas umiarkowanie wilgotna, w zimie powinnaś nieco ograniczyć podlewanie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ale jak to w połowie? Taki malutki będzie.. A co z uciętą częścią, da się ją ukorzenić?? :p
Podlewam wszystkie kwiaty wodą odstałą. Zimą trochę mniej, ale utrzymuję wilgotną ziemię.
Przesadzałam je jakoś latem. Jaki rozmiar doniczki jest wskazany do ich gabarytu?? od pestki mają ok 2lat.( nie jestem już pewna..)
Dziękuję bardzo za odzew
Podlewam wszystkie kwiaty wodą odstałą. Zimą trochę mniej, ale utrzymuję wilgotną ziemię.
Przesadzałam je jakoś latem. Jaki rozmiar doniczki jest wskazany do ich gabarytu?? od pestki mają ok 2lat.( nie jestem już pewna..)
Dziękuję bardzo za odzew
T.
- norbert76
W połowie najlepiej, im niżej utniesz tym bardziej będziesz miała zwarte drzewko. Pamiętaj, że i tak z czasem dolne liście będzie gubił, więc po co Ci wysoki łysy pień? Poza tym Awokado potrafi bardzo szybko rosnąć wzwyż, więc po jakimś czasie i tak dorośnie do sufitu, ale chyba lepiej, żeby miało gęstszą koronę?
Po odcięciu możesz spróbować ukorzenić sam wierzchołek z dwoma, trzema liśćmi za pomocą ukorzeniacza - choć nie wiem, czy coś z tego wyjdzie w warunkach domowych - potrzeba ciepła i podwyższonej wilgotności powietrza.
W początkowym okresie Awokado powinno się przesadzać co roku, najlepiej wiosną. Do ziemi najlepiej dodać trochę rozluźniacza, np agroperlitu.
Jeśli korzenie są mocno przerośnięte to posadź w doniczkę o rozmiar większa (ok. 2 cm więcej na średnicy).
Te plamki, tak napisałem wyżej mogą być z powodu zastoin wodnych.
Nie ma szkodników, szczególnie pod spodem liści?
Jak nie ma, możesz popryskać preparatem grzybobójczym, np. Previcurem albo podlać Topsinem.
Suche końcówki liści, mogą być też od zbyt suchego powietrza, szczególnie zimą.
Po odcięciu możesz spróbować ukorzenić sam wierzchołek z dwoma, trzema liśćmi za pomocą ukorzeniacza - choć nie wiem, czy coś z tego wyjdzie w warunkach domowych - potrzeba ciepła i podwyższonej wilgotności powietrza.
W początkowym okresie Awokado powinno się przesadzać co roku, najlepiej wiosną. Do ziemi najlepiej dodać trochę rozluźniacza, np agroperlitu.
Jeśli korzenie są mocno przerośnięte to posadź w doniczkę o rozmiar większa (ok. 2 cm więcej na średnicy).
Te plamki, tak napisałem wyżej mogą być z powodu zastoin wodnych.
Nie ma szkodników, szczególnie pod spodem liści?
Jak nie ma, możesz popryskać preparatem grzybobójczym, np. Previcurem albo podlać Topsinem.
Suche końcówki liści, mogą być też od zbyt suchego powietrza, szczególnie zimą.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Pozdrawiam, Gosia:)
Zastanawiam się czy zrobić coś z moim awokado aby te 3 odgałęzienia rosły trochę od siebie, bo jak na razie rosną blisko siebie i nie wiem czy do wszystkich liści dochodzi równomiernie światło
- norbert76
Użyj rozpórek w postaci np. patyczków. Tylko delikatnie musisz do tego podejść, żeby nie wyłamać gałązki.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mojego jutro wyniosę na dwór.
Może trochę wcześnie, ale jeśli zdarzy się przymrozek to dopiero za dobry miesiąc
na zimnych ogrodników. Tyle nie mogę czekać, bo czubek przebije sufit w altanie.
Może trochę wcześnie, ale jeśli zdarzy się przymrozek to dopiero za dobry miesiąc
na zimnych ogrodników. Tyle nie mogę czekać, bo czubek przebije sufit w altanie.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 5 sie 2015, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Awokado z pestki,uprawa,wymagania
Posiadam młode avocado i przeglądając zdjęcia w necie niestety starsze osobniki nie wyglądają zbyt dekoracyjnie. Orientujecie się czy można go jakoś ładnie formować podczas wzrostu? Może znacie przypadki, że drzewko zakwitło w naszych warunkach?
- Tiamat
- 10p - Początkujący
- Od: 21 wrz 2015, o 12:53
- Kontakt:
Re: Awokado z pestki,uprawa,wymagania
Z tego co się orientuję, to w poprzednich postach ludzie pisali, że formują roślinki poprzez ucięcie wierzchołka wzrostu, chociaż ja osobiście preferuję naturalny rozrost awokado:)
A co do kwitnienia, zdarzają się przypadki zakwitnięcia nawet po 2 latach, ale są to przypadki wyjątkowe i później nie powtarzają się, więc bezpiecznie można przyjąć, że zakwitną po 10 latach uprawy.
A co do kwitnienia, zdarzają się przypadki zakwitnięcia nawet po 2 latach, ale są to przypadki wyjątkowe i później nie powtarzają się, więc bezpiecznie można przyjąć, że zakwitną po 10 latach uprawy.
Witam,
Proszę o poradę, czy awokado ukazane na zdjęciu można już wsadzić do ziemi.
Ma ono nieco ubogie korzenie, ponieważ duży korzeń, który miało na początku, obumarł przez uszkodzenie w trakcie transportu.
http://zmniejszacz.pl/zdjecie/463/57288 ... 141654.jpg
Proszę o poradę, czy awokado ukazane na zdjęciu można już wsadzić do ziemi.
Ma ono nieco ubogie korzenie, ponieważ duży korzeń, który miało na początku, obumarł przez uszkodzenie w trakcie transportu.
http://zmniejszacz.pl/zdjecie/463/57288 ... 141654.jpg
-
- 10p - Początkujący
- Od: 5 sie 2015, o 21:16
Moim zdaniem powinieneś włożyć do ziemi, aby zdążyło dobrze ukorzenić się przed zimą
Witam, podzielę się również zdjęciami moich roślinek ;-) z jednej pestki wyszły dwa pędy, a z drugiej nawet trzy
https://goo.gl/photos/nEWKMzEcwB83ziM16
https://goo.gl/photos/nEWKMzEcwB83ziM16