Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 4
-
- 200p
- Od: 18 sty 2012, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 4
Karinko K/37/5 od Ciebie uważam za jednego z najlepszych pomidorów. Trochę pojedliśmy go ale złapał zz, prawdopodobnie pominęłam go przy pierwszym oprysku. Dobrze, że zrobiłam nasiona bo już musiałam go pożegnać. W przyszłym roku posadzę kilka krzaków bo jest przepyszny.
Pozdrawiam Ela
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Karinko, mam posadzone 2 szt K/37 f6-gładki i 1 szt K/37 /f5 - żebrowany. Obydwa się rozszczepiły. Z K/37/f6 - krzaczki niezbyt wysokie, wiotkie, (obydwa)- urodziły wczesne, niewielkie, czerwone, baaardzo plenne i świetnie wiążące się (przy takich upałach i wilgotności jak tutaj jest) pomidorki, i nawet byłabym skłonna je zostawić ale mają baaardzo dużo galaretki i taką parchatą dupkę- jakby je w barchany ubrał, tylko niektóre, ukryte pod liśćmi i słonka nie widziały- to gładziutkie były.
Drugi K/37 f5- krzak wysoki, sztywno- łodygowy (takie sztywne wolę ), kapryśny jeśli chodzi o wiązanie owoców- było ich niewiele, pomidory duże, typu befsztyk, nie parchate, kolor bardziej wpada w czerwień niż w róż, nie bardzo podobny do tego owocu, z którego nasionko wzięłam. A jednak go posieję na drugi rok, wydłubałam parę nasionek , będę próbować dalej. Krzak już wyrwałam bo nie miał więcej zapylonych kwiatków.
Drugi K/37 f5- krzak wysoki, sztywno- łodygowy (takie sztywne wolę ), kapryśny jeśli chodzi o wiązanie owoców- było ich niewiele, pomidory duże, typu befsztyk, nie parchate, kolor bardziej wpada w czerwień niż w róż, nie bardzo podobny do tego owocu, z którego nasionko wzięłam. A jednak go posieję na drugi rok, wydłubałam parę nasionek , będę próbować dalej. Krzak już wyrwałam bo nie miał więcej zapylonych kwiatków.
Pozdrawiam! Gienia.
Dziewczyny bardzo dobrze u mnie spisał się też K/37/2 bardzo plenny i smaczny oraz K/37/4 na obydwu owoce duże i smaczne, suszą się, jakby co.....
pozdrawiam Karina
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Ja dzisiaj pozyskiwałam nasionka z K/178. F6
Na kilka krzaków trafił mi się krzak prawie dwukrotnie wyższy od pozostałych, owoce niezbyt duże, moim zdaniem smaczniejsze, bardziej soczyste, no i miały o wiele więcej nasionek niż w typowych K/178.
Nie wiem, czy na wielkość owoców nie miało wpływu to, że wyrosło na nim wcześniej kilka dużych, takich 0,5 kg owoców, nie zbierałam z nich nasion.
Na pewno zostaje na przyszły sezon
Pozdrawiam Irena
Na kilka krzaków trafił mi się krzak prawie dwukrotnie wyższy od pozostałych, owoce niezbyt duże, moim zdaniem smaczniejsze, bardziej soczyste, no i miały o wiele więcej nasionek niż w typowych K/178.
Nie wiem, czy na wielkość owoców nie miało wpływu to, że wyrosło na nim wcześniej kilka dużych, takich 0,5 kg owoców, nie zbierałam z nich nasion.
Na pewno zostaje na przyszły sezon
Pozdrawiam Irena
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Miałam w ubiegłych sezonach k100 i według mnie była to odmiana ustalona raczej o okrągłych owocach .mymysteryy pisze:W tym sezonie mam dwa krzaki K/100 F6
- besia
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
Uprawiałam w tym roku tylko trzy ,,kozulki".
1. K/131 samokończące, bez oznaczenia f-ki.
2. K/14 /1 f 8 Winogronek
3. K/10 Kalman Słodki, bez oznaczonej f-ki.
Uprawiałam te odmiany również w zeszłym roku i w tym roku dokładnie powtórzyły cechy z zeszłego roku. Nasiona zebrałam i chętnie nimi się podzielę.
Na temat K/131 była już dyskusja i wiem , że jest też K/131 rosnące wysoko. Może przy pakowaniu nasion wartoby zaznaczyć jak wyglądają krzaki.
1. K/131 samokończące, bez oznaczenia f-ki.
2. K/14 /1 f 8 Winogronek
3. K/10 Kalman Słodki, bez oznaczonej f-ki.
Uprawiałam te odmiany również w zeszłym roku i w tym roku dokładnie powtórzyły cechy z zeszłego roku. Nasiona zebrałam i chętnie nimi się podzielę.
Na temat K/131 była już dyskusja i wiem , że jest też K/131 rosnące wysoko. Może przy pakowaniu nasion wartoby zaznaczyć jak wyglądają krzaki.
Pozdrawiam, Beata.
Bardzo dobra propozycja z podawaniem wysokości krzaka.
pozdrawiam
Kazik
Kazik
-
- 200p
- Od: 18 sty 2012, o 20:04
Uprzejmie przepraszam za moje pytanie bo już sama nie wiem. W tym roku miałam i mam Kalmana i jakoś mnie nie powalił smakiem a jak tak czytam to forumowicze piszą Kalman Słodki. Czy to dwie różne odmiany ?
Pozdrawiam Ela
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Z tego, co wiem, to Ania Kozula "doprawiła" Kalmana , by był słodszy.
Szczegółów nie znam, ale jest kolosalna różnica w smaku, uprawiałam obydwie odmiany, no i Kalman Słodki czyli K/ 10, nie daje się ZZ, nawet jak przyatakuje liście, to na owoce nie wejdzie, tak przynajmniej było u mnie.
Pozdrawiam Irena
Szczegółów nie znam, ale jest kolosalna różnica w smaku, uprawiałam obydwie odmiany, no i Kalman Słodki czyli K/ 10, nie daje się ZZ, nawet jak przyatakuje liście, to na owoce nie wejdzie, tak przynajmniej było u mnie.
Pozdrawiam Irena