Hippeastrum i nie tylko
- bool
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Hippeastrum i nie tylko
Ale fajne pole, czy Ty to wszystko wykopujesz na jesień?
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
bool - jak najbardziej wszystko wykopuję co prawda w przypadku roślin w gruncie nie da się czekać aż same się zasuszą, nawet nie podlewając tygodniami one sobie rosną w najlepsze zostaną wykopane z liśćmi, po czym będą poukładane w pojemniku i będę czekał aż im liście same zaczną zasychać i dopiero wtedy będę liście usuwał - zatem na początku będa zajmowały dużo miejsca
- bool
- Kontakt:
To kiedy u Ciebie wypadają wykopki?
- sauromatum
bool - nie mam ustalonego terminu wykopków przed przymrozkami Czyli liczę na to, że długo nie przyjdą - choć patrząc na temperaturę w nocy to chyba we wrześniu będę musiał je już wykopać...
A co do wyglądu siewek po sianiu i wysadzaniu do doniczek
To zdjęcie pokazuje jak wyglądają siewki po miesiącu od wysiania (siane 27 lipca) - dalej w pojemniku z wodą:
Jak widać, siewkom nic się nie dzieje nawet po tak długim czasie pływania w wodzie Można wcześniej wysadzać ale jeśli ktoś potrzyma dłużej siewki to nic się im nie stanie - oczywiście bez przesady Kiedyś na pewno zaczną się psuć
A tak wyglądają siewki po miesięcznej kąpieli wodnej i wsadzone do doniczek:
Liście są dość sztywne i raczej nie powinny się pokładać po posadzeniu, nie więdną.
A te siewki zostały wysadzone około miesiąc temu do doniczek - jak widać siewki rosną bardzo szybko
Ale żeby nie było, że mam same cebule
Moje balkonowe koleusy:
Pewnie byłyby większe gdyby nie koty, które już wielokrotnie je połamały Gdzieś kiedyś czytałem, że kwiaty koleusów nie są ozdobne i proponuje się je usuwać. Mi kwiaty bardzo się podobają, i wcale nie szpecą (choć na pewno będą jak juz przekwitną )
A co do wyglądu siewek po sianiu i wysadzaniu do doniczek
To zdjęcie pokazuje jak wyglądają siewki po miesiącu od wysiania (siane 27 lipca) - dalej w pojemniku z wodą:
Jak widać, siewkom nic się nie dzieje nawet po tak długim czasie pływania w wodzie Można wcześniej wysadzać ale jeśli ktoś potrzyma dłużej siewki to nic się im nie stanie - oczywiście bez przesady Kiedyś na pewno zaczną się psuć
A tak wyglądają siewki po miesięcznej kąpieli wodnej i wsadzone do doniczek:
Liście są dość sztywne i raczej nie powinny się pokładać po posadzeniu, nie więdną.
A te siewki zostały wysadzone około miesiąc temu do doniczek - jak widać siewki rosną bardzo szybko
Ale żeby nie było, że mam same cebule
Moje balkonowe koleusy:
Pewnie byłyby większe gdyby nie koty, które już wielokrotnie je połamały Gdzieś kiedyś czytałem, że kwiaty koleusów nie są ozdobne i proponuje się je usuwać. Mi kwiaty bardzo się podobają, i wcale nie szpecą (choć na pewno będą jak juz przekwitną )
- bool
- Kontakt:
Takie zdjęcia to cenne wskazówki!
Jak najwięcej i jak częściej proszę.
Koleusy w zeszłym roku też uprawiałem, bo liście mają niesamowite, niestety z czasem od dołu robiły się łyse i były mało atrakcyjne.
Twoje wyglądają zdecydowanie lepiej
Pozdrawiam!
Jak najwięcej i jak częściej proszę.
Koleusy w zeszłym roku też uprawiałem, bo liście mają niesamowite, niestety z czasem od dołu robiły się łyse i były mało atrakcyjne.
Twoje wyglądają zdecydowanie lepiej
Pozdrawiam!
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cebula i pokrzywy - całkiem niezły zestaw
Widzę, że sympatia do pewnych roślin jest w komplecie. Ja też lubię koleusy fiołki a od niedawna hipperastrum. I moje pytanie dotyczy tego ostatniego. Kupiłam wczoraj w markecie cebule, dość duża, raczej tania. I co teraz? Cebula jak to do sprzedaży bez liści, ale jakby już chciała się budzić ponieważ ma około 1cm czubek listka. Czy mam ją posadzić czy spróbować przetrzymać trochę, choćby do jesieni? Jeśli tak to w jaki sposób?
Za mały ogród, za dużo marzeń...
- sauromatum
k-asia - najlepiej spróbować przetrzymać jeszcze cebulę z rozpoczęciem wegetacji. Możesz ją posadzić do doniczki ale z suchą ziemią, i dać do najchłodniejszego pomieszczenia. Byle nie do lodówki, i lepiej żeby było tam jakiekolwiek okno jeśli roślina zacznie jednak rosnąć. Jak zacznie rosnąć to nie ma sensu próba jej uśpienia, można ją zasuszyć w styczniu/lutym i w okolicy maja wybudzić
Dzięki. Postaram się jej wmówić, że jeszcze noc i trzeba jeszcze spać.
Za mały ogród, za dużo marzeń...
- sauromatum
Nieuchronnie zbliża się jesień a ja nawet nie zacząłem zasuszania cebul i chyba na razie jeszcze im odpuszczę 2 cebule w dużej, wspólnej donicy już zaczęły wchodzić w okres spoczynku, zrzuciły już prawie wszystkie liście ale pozostałe cebule w tej donicy ani myślą o spoczynku Jak tu poza tym myśleć o spoczynku cebul jak ja tu czekam jeszcze aż nasiona dojrzeją o ile cebula ich nie zrzuci wcześniej. Mowa o torebkach nasiennych ze zdjęcia poniżej:
Nie wiem czy one dojrzeją ponieważ jestem w ogóle zaskoczony, że się rozwijają. Zapyliłem odmianę, podobną do 'Ambiance', pyłkiem 'Double Record' - pomimo, że odmiany pełne nie wytwarzają jako tako słupka i pręcików ale na końcach niektórych płatków 'Double Record' były zdeformowane pylniki z pyłkiem Ogólnie odmiany półpełne czy pełne mają mają pręciki i słupek przekształcone w płatki dlatego czasem pyłek udaje się zebrać. Jeśli te torebki nasienne dojrzeją i jakieś nasiona wykiełkują to byłbym bardzo zadowolony
A tu portret zeszłorocznej siewki:
I takich siewek mam sporo. Aktualnie ta cebula ma 7 cebul przybyszowych a rośnie w małej doniczce 8x8cm. Niektóre cebule mają więcej cebul potomnych. Lubię takie cebule ponieważ lubię zbiorowiska roślin o takich samych kwiatach - więc jeśli taka kępa zacznie kwitnąć to powstanie bukiet takich samych kwiatów.
I jeszcze portrety kwiatów koleusów:
Na żywo wyglądają ładniej niż na zdjęciach
Nie wiem czy one dojrzeją ponieważ jestem w ogóle zaskoczony, że się rozwijają. Zapyliłem odmianę, podobną do 'Ambiance', pyłkiem 'Double Record' - pomimo, że odmiany pełne nie wytwarzają jako tako słupka i pręcików ale na końcach niektórych płatków 'Double Record' były zdeformowane pylniki z pyłkiem Ogólnie odmiany półpełne czy pełne mają mają pręciki i słupek przekształcone w płatki dlatego czasem pyłek udaje się zebrać. Jeśli te torebki nasienne dojrzeją i jakieś nasiona wykiełkują to byłbym bardzo zadowolony
A tu portret zeszłorocznej siewki:
I takich siewek mam sporo. Aktualnie ta cebula ma 7 cebul przybyszowych a rośnie w małej doniczce 8x8cm. Niektóre cebule mają więcej cebul potomnych. Lubię takie cebule ponieważ lubię zbiorowiska roślin o takich samych kwiatach - więc jeśli taka kępa zacznie kwitnąć to powstanie bukiet takich samych kwiatów.
I jeszcze portrety kwiatów koleusów:
Na żywo wyglądają ładniej niż na zdjęciach
- bool
- Kontakt:
Ale poszła w potomstwo ta siewka
Będziesz dzielił, czy zostawiasz?
Będziesz dzielił, czy zostawiasz?
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak one się w tym tempie namnażają, to łał.
Mówisz, że lubisz kępy, ale jak idą w ilość, to pewnie kwiaty tracą na jakości/wielkości?
Pokrzywki maja ciekawe zestawienia kolorystyczne - nie jestem pewna czy do końca zgodne z kanonami
Mówisz, że lubisz kępy, ale jak idą w ilość, to pewnie kwiaty tracą na jakości/wielkości?
Pokrzywki maja ciekawe zestawienia kolorystyczne - nie jestem pewna czy do końca zgodne z kanonami
- sauromatum
bool - część zapewne będę dzielił, część zostawię jako zbiorowisko Muszę tylko przemyśleć w jakich donicach będą rosły ponieważ będą potrzebowały bardzo dużo miejsca. Ale mam takich siewek za dużo żeby wszystkim pozwolić na takie rośnięcie w kępie
onectica - zwartnice w warunkach naturalnych też tworzą cebule potomne i nikt ich nie rozdziela W odpowiednich warunkach nie wpływa to na jakość kwiatów. Poza tym, z tego co zauważyłem, jeśli cebula wypuszcza pęd kwiatowy, to niezależnie od kondycji cebuli kwiaty są mniej więcej takiej samej wielkości co roku. Czy cebula jest zdrowa i wypuściła 3 pędu kwiatowe, czy jest to młoda cebula przybyszowa z 1 pędem, czy była to cebula z pozostawionymi cebulami przybyszowymi i wszystkie wypuściły pędy, czy tez jest to cebula, która przez cały rok chorowała - kwiaty zawsze były tej samej wielkości. Więc jest bardzo wątpliwe by skupisko cebul wpłynęło na wielkość kwiatów, raczej nie będzie to miało żadnego przełożenia na ich wielkość. Poza tym większe znaczenie dla jakości kwiatów ma odżywianie cebuli Cebule rosnące w skupisku, odpowiednio nawożone nie powinny mieć problemu z odpowiednim rozwojem i kwitnieniem. Oczywiście myślę tu o racjonalnym skupisku w odpowiednio dużej donicy. Ale na pewno zostawię sobie siewkę, której nie będę dzielił wcale i zobaczę jak roślina będzie się przez lata rozwijała
onectica - zwartnice w warunkach naturalnych też tworzą cebule potomne i nikt ich nie rozdziela W odpowiednich warunkach nie wpływa to na jakość kwiatów. Poza tym, z tego co zauważyłem, jeśli cebula wypuszcza pęd kwiatowy, to niezależnie od kondycji cebuli kwiaty są mniej więcej takiej samej wielkości co roku. Czy cebula jest zdrowa i wypuściła 3 pędu kwiatowe, czy jest to młoda cebula przybyszowa z 1 pędem, czy była to cebula z pozostawionymi cebulami przybyszowymi i wszystkie wypuściły pędy, czy tez jest to cebula, która przez cały rok chorowała - kwiaty zawsze były tej samej wielkości. Więc jest bardzo wątpliwe by skupisko cebul wpłynęło na wielkość kwiatów, raczej nie będzie to miało żadnego przełożenia na ich wielkość. Poza tym większe znaczenie dla jakości kwiatów ma odżywianie cebuli Cebule rosnące w skupisku, odpowiednio nawożone nie powinny mieć problemu z odpowiednim rozwojem i kwitnieniem. Oczywiście myślę tu o racjonalnym skupisku w odpowiednio dużej donicy. Ale na pewno zostawię sobie siewkę, której nie będę dzielił wcale i zobaczę jak roślina będzie się przez lata rozwijała