ABC cięcia drzew owocowych - BAZA

Drzewa owocowe
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ginko pisze:co do tego wzrostu na wysokości 1m gałęzi to nie moge się zgodzić do końca bo trzeba pamiętać jeszcze o takich prostych procesach jak: dyferencjacja i redyferencjacja komórek,dzięki którym, komórki moga się przekształcać w inne i w wyniku tego naprzykład tkanki twórcze mogą powstać w całkiem innym miejscu pnia i wtedy pień pod wpływem krążacych auksyn w jego tkankach odpowiadających za wzrost komórek na długość podniesie wysokość gałezi z wysokosci 1m na metr
20-eścia w wyniku przyrostu komórek na długość :D ale wsumie to już gdybanie co by było gdyby, więc lepiej to zostawie i nie będę wdawać się w szczegóły.
Dokładnie - to jeden z przykładów :D Ale racja - to już "gdybanie co by było..." tym bardziej, że zjawiska te nie są wykorzystywane w praktyce (nie do końca możemy je przewidzieć - często to cecha indywidualna osobnika)... a w przypadkach takich jak na zdjęciu absolutnie nie mają znaczenia
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Matko jedyna, nie przechodźcie z dyskusją na pw, bo umknie mi całe mnóstwo interesujących spraw, o których nie miałam pojęcia!!!
Co więcej, nie rozumiem połowy waszego nazewnictwa fachowego i muszę zacząć kopać w źródłach, żeby zrozumieć o czym dokładnie piszecie.
Tak, szczerze się cieszę, kiedy jakiś fachowiec (albo i kilku) pisze o konkretach, bo po to (między innymi) przyszłam na forum :wink:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nalewka pisze:...Co więcej, nie rozumiem połowy waszego nazewnictwa fachowego i muszę zacząć kopać w źródłach, żeby zrozumieć o czym dokładnie piszecie...
I właśnie z tego powodu nie jestem przekonany, czy takie naukowe dysputy na ogólnym forum mają sens... większość z użytkowników szuka raczej krótkich, zwięzłych informacji i odpowiedzi a nie "rozbierania" roślinek na czynniki pierwsze :wink: Obawiam się, że dość szybko - obok tytułu "przyjaciel forum" - doszedłby nam kolejny - "największy nudziarz" :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jeśli to dla kogoś mało interesujące, to nie musi tego czytać :lol: :lol: :lol:

Po cichu powiem też, że zupełnie nie przeszkadza mi ew. tytuł "największej nudziary na forum"
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Z wypowiedzi Ginko ja też połowy wyrazów nie zrozumiałam, aczkolwiek ogólny sens wypowiedzi owszem. Natomiast Pomolog uzywa języka bardziej dla mnie zrozumiałego, zapewne właśnie mając na uwadze, że czytają to takie osoby jak ja, czyli nie obeznane z fachowym nazewnictwem - i za to dziękuję :D
Też proszę, zeby nie przenosić takich dyskusji na pv, jedynie ograniczyć ilość określeń fachowych, w miarę możliwości zastępując je bardziej zrozumiałymi dla ogółu.
To taka moja prywatna prośba :oops:
ginko
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lis 2008, o 15:57

Post »

oki będę po polskiemu pisał :D żeby nie zanudzać i nie narażać was na szukanie pojęć w książkach 8) :lol:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Bardzo dziękuję ;:180
Kronin
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 paź 2008, o 13:46

Jak przyciąć drzewka

Post »

No właśnie posadziłem jesienią kilka jabłoni ,grusze ,czereśnie i borówkę amerykańską,ale pytanie jest o drzewka które rosną na ciężkiej gliniastej ziemi nie chcę żeby były wysokie ale żeby w przyszłości dobrze owocowały;jabłonki to-James Grewe,Oliwka żółta,Reneta Czerwona i Antonówka. Grusze-Konferencja i Bonkreta Red. Czereśnie - Van,Burlat i Kordia....;P
Wodnik szuwarek
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Czytaj tutaj:
- Drzewa owocowe - spis linków, opisy problemów
- Cięcie drzew krzewów - termin
- Cięcie wiśni i gruszki
- Cięcie jabłoni !
- Cięcie drzew owocowych.
- Cięcie po posadzeniu

i w kilku jeszcze wątkach na temat. Wystarczy wpisać w naszej wyszukiwarce hasło "cięcie" i samo się znajdzie :)

A przy okazji - witam na forum sąsiada z Warm-Maz :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”