Przesadzanie dużych iglaków
Re: Jak duze ryzyko przesadzania tuj?
Teraz nie, bo rosną, robi się to przed wegetacją, albo koniec czerwca i tylko część młodych odrostów.
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Byłam zmuszona przesadzić dobrze już ukorzenione ok. metrowe tuje. Samo przesadzenie zniosły dobrze, obyło się bez strat. Natomiast od dwóch sezonów stoją praktycznie w miejscu. Nie widać przyrostów. Potrzebują dużo czasu na ukorzenienie. Na przyszłość już wiem, żeby przed sadzeniem młodych sadzonek trzy razy się zastanowić nad stanowiskiem, żeby potem nie trzeba było robić roszad
Oprócz tego sadziłam już duże tuje brabant - miały od 1,5 metra do 1,8 m. Już trzeci sezon w gruncie i dalej czekam na spektakularny przyrost. Teraz myślę, że lepiej było wsadzić mniejsze rośliny.

Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
-
- 200p
- Od: 19 mar 2013, o 16:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja jutro muszę przesadzic swoje 2 metrowe.Zaryzykuję -wiem że pora nie ta ale podejmę ryzyko.Mam nadzieję że przeżyją przeprowadzkę.
Jak nie będzie upałów tylko od czasu do czasu kapnie / mały / deszczyk to będzie ok. Nie wal nawozów tylko woda.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Re: Jak duże ryzyko przesadzania tuj?
Dużo wody! I od razu troszke przyciąć jeżli teraz je przesadzacie. Mi się udało.
Re: Przesadzanie dużych tui?
Tym postem chciałbym zamknąć mój temat. Wszystko pięknie rośnie i tujki są przycięte. Z każdej strony.
Wszystkim którzy mi pomogli przesyłam serdeczne podziękowania.
Wszystkim którzy mi pomogli przesyłam serdeczne podziękowania.
20 letnie tuje muszą zmienić miejsce ( rozsadzają schody )

Re: Duże iglaki - przesadzanie

Re: 20 letnie tuje muszą zmienić miejsce ( rozsadzają schody )
jolantai pisze:mam 20 letnie tuje, bardzo się rozrosły 5 m x 1,5 m szer. chciałabym je przesadzić ( z 20 szt 3 szt) . Czy mam w ogóle szansę czy je po prostu od razu wyrzucić. Czy ktoś ma doświadczenie z takimi przesadzeniami. Mogę to ew. zlecić fachowcom ale czy jest sens płacic gruba kase jak i tak mogą nie przeżyć. Bardzo by mi zalezało na takich egzemplarzach bo sąsiad zagląda mi w okno po wycieciu 16 m. orzecha włoskiego. Jestem wręcz chora po tej pustce co została. Dziękuję za każdy odzew
Oczywiście ze się da! Wystartowałem parę lat temu watek o przesadzaniu dużych tuj. Co prawda Brabant, ale to prawie to samo.
Dziękuję, już je odseperowałam blachą falistą . Ruszę wiosną. Mam nadzieję że docenia nowa glebe i zasilanie . Pozdrawiam
- asiazak555
- 50p
- Od: 1 cze 2015, o 11:23
witam
a czy ktoś przesadzał dorosłą jodłę koreańską?? Mam potrzebę jej przesadzenia, ale obawiam się, jak to zniesie. Przesadzić jeszcze teraz, czy może wczesną wiosną?? Proszę o poradę.
Pozdrawiam
a czy ktoś przesadzał dorosłą jodłę koreańską?? Mam potrzebę jej przesadzenia, ale obawiam się, jak to zniesie. Przesadzić jeszcze teraz, czy może wczesną wiosną?? Proszę o poradę.
Pozdrawiam
---------------------------
Pozdrawiam serdecznie
Joanna
Pozdrawiam serdecznie
Joanna
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Tuje bardzo szybko rosną.Sąsiad obok posadził jakieś cztery lata temu ok.50 cm ,w tzw.mijankę w dwóch rzędach.Fakt,że zasilał je "ostro". Dziś tworzą gęsty szpaler.Poza tym tuje lubią łysieć od pnia i w połączeniu z odchorowaniem po przesadzeniu może się okazać,że pieniądze związane z przesadzaniem wyrzucone w błoto.
Halina
Otóż to, lepiej patrzeć jak z roku na rok są większe i piękniejsze niż na sypiące się i szybko starzejące po przesadzeniu przekształcające z roku na rok drapaki.Szybkość wzrostu nie od nawożenia zależy, ale od rodzaju gleby, na lżejszej, przepuszczalnej, aczkolwiek wilgotnej idą jak burza.Jeżeli sadzi się na miejsce po jakichś wykarczowanych (krzewach, drzewie), to dobrze robi kompost na start i niewielkie zasilenie wiosną.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Przesadzałem koreankę (ok. 1,6 m wys). Zrobiłem to z końcem marca , 2 lata temu. Obkopałem dookoła i przeciągnąłem (bo za ciężka,żeby podnieść) na drugi koniec działki. Nawet nie pamiętam , żebym mocno podlewał po przesadzaniu, bo gleba była mocno wilgotna. Żadnych problemów do dzisiaj
- asiazak555
- 50p
- Od: 1 cze 2015, o 11:23
Dziękuję ! Zatem też poczekam do marca, może to dla niej będzie najlepszy termin. Moja ma też ok. 1,60 cm wysokości i muszę ją przesadzić, bo zaczyna mi zasłaniać widok z okna.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
---------------------------
Pozdrawiam serdecznie
Joanna
Pozdrawiam serdecznie
Joanna