Cukinia - przepisy
- Marlena85
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 sie 2016, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Cukinia - przepisy
Dzisiaj jadłam smażoną cukinie w bułce tartej, proste, szybkie i pyszne ;)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 lip 2016, o 11:27
Siedzę w pracy i obmyślam plan co tu zrobić z cukinii, której mam pod dostatkiem. Za dużo przepisów tutaj, czasu mi zabraknie ale i tak jesteście genialni
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na szybko robię sałatke z cukinii - bez obierania, kroję w kostkę 0,5-1cm i to jest baza Do tego to, co jest - wymiennie i zamiennie - pomidory, papryki, oliwki, lodowa sałata, ogórek, czasem słonecznik prażony, etc. etc. Zwykły sos vinaigrette ostatecznie cytryna i oliwa z oliwek, jakieś ziółko najlepiej świeże i gotowe.
Lubię też szaszłyki - w misce mieszam grubo pokrojone cukinia, pieczarki, cebula, papryka, brokuł itp., kropię sokiem z cytryny i oliwą z oliwek wstawiam do lodówki na trochę i albo na grill, albo na grillowej tacce do piekarnika. Do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu i lepszego jedzonka nie trzeba
Kiedyś robiłam do słoików dynię w occie (marynowana w kawałkach), zastanawiam się, czy nie można by tak zrobić cukinii, najwyżej octu ciut mniej dać. ktoś to próbował może?
Lubię też szaszłyki - w misce mieszam grubo pokrojone cukinia, pieczarki, cebula, papryka, brokuł itp., kropię sokiem z cytryny i oliwą z oliwek wstawiam do lodówki na trochę i albo na grill, albo na grillowej tacce do piekarnika. Do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu i lepszego jedzonka nie trzeba
Kiedyś robiłam do słoików dynię w occie (marynowana w kawałkach), zastanawiam się, czy nie można by tak zrobić cukinii, najwyżej octu ciut mniej dać. ktoś to próbował może?
Cukiniowa pasta na kanapki
1 mała cukinia
szczypta tymianku
8 suszonych pomidorów w oleju
1 cebulka szalotka
1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
pieprz ziołowy
pół pęczka szczypiorku
bazylia suszona
2 ząbki czosnku
Cukinię kroimy w plastry bez obierania, smażymy do ściemnienia na oleju z pomidorów. Przekładamy na talerz posypujemy suszonym tymiankiem, po przestudzeniu kroimy w kostkę. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną szalotkę. Pomidory kroimy drobniej. Wrzucamy wszystko do pojemnika, dodajemy przeciśnięty czosnek. Blendujemy, dodajemy przyprawy, ocet i szczypiorek, blendujemy raz jeszcze ale nie na gładką ciapkę.
Przepyszna, lekka pasta, najlepsza z bułeczką lub bagietką.
Po pierwszych pożartych kanapkach rozważam dodanie do tego usmażonej ryby, byłby lekki rodzaj paprykarza lub coś w rodzaju ryby po grecku...
1 mała cukinia
szczypta tymianku
8 suszonych pomidorów w oleju
1 cebulka szalotka
1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
pieprz ziołowy
pół pęczka szczypiorku
bazylia suszona
2 ząbki czosnku
Cukinię kroimy w plastry bez obierania, smażymy do ściemnienia na oleju z pomidorów. Przekładamy na talerz posypujemy suszonym tymiankiem, po przestudzeniu kroimy w kostkę. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną szalotkę. Pomidory kroimy drobniej. Wrzucamy wszystko do pojemnika, dodajemy przeciśnięty czosnek. Blendujemy, dodajemy przyprawy, ocet i szczypiorek, blendujemy raz jeszcze ale nie na gładką ciapkę.
Przepyszna, lekka pasta, najlepsza z bułeczką lub bagietką.
Po pierwszych pożartych kanapkach rozważam dodanie do tego usmażonej ryby, byłby lekki rodzaj paprykarza lub coś w rodzaju ryby po grecku...
- acia1065
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Cukinia
Włosi robią z nią risotto i makaron, także frittatę, duszą na patelni oraz surowa na sałatkę (przedtem macerują ją z solą, pieprzem, oliwą, sokiem z cytryny, skórką i bazylią lub miętą - zostawić na ok. 30 min.). Dodatki dowolne np. orzechy, suszone owoce i oczywiście parmezan.Julia pisze:
( w naturze jest bardziej zółta)
To moja wiosenna ciekawość, opisana jako niezwykle pyszna, przysmak Włochów
to cukinia Rugosa Friulana.
Jest bardzo plenna,z bardzo twardą skórką i równie twardym środkiem, purchlowata.
Robiłam już z niej frytki, nawet smaczne wyszły. Ale nie wiem co jeszcze, jak ją wykorzystać.
proszę o pomysły...
Beata
-
- 50p
- Od: 11 sty 2018, o 23:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cukinia, kabaczek - uprawa cz.4
Pojedyncze sztuki szły na bieżące obiadki, ale 2 razy nie było mnie kilka dni, więc zbiory po kilka sztuk. Pierwsze poszły na marynowaną do słoików. Tym razem około 4kg.
Przerobione na sałatkę.
Przerobione na sałatkę.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Re: Cukinia, kabaczek - uprawa cz.4
Według jakiego przepisu ??Poohaty700 pisze:Przerobione na sałatkę.
Czy ktoś próbował upiec cukinię w piekarniku i zamrozić?- jak dynię?
Lub mrozić surową? Nie traci smaku?
Lub mrozić surową? Nie traci smaku?
Kilka lat temu nagły mróz zamroził dynie olbrzymie dynie zwyczajne w gruncie u sąsiadki. Dała mi je w prezencie. Trzymałem zamrożone w chłodnym miejscu do wiosny. Były zdatne do spożycia jako leczo. Osoby nieświadome nie spostrzegły że jadły przemrożone owoce.
Pytanie, czy cukinia nadaje się też do zamrożenia?
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
Zamroziłam sobie startą cukinię, będę rozmrażać na sitku (żeby woda od razu odciekła) i robić placuszki itp. Podobno to się sprawdza, nie próbowałam jeszcze.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
Ja zamrażam cukinię pokrojoną w kostkę. Sprawdza się idealnie. Dodaję do gulaszu, robię zupę, ciasto itp.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Dziękuję za podpowiedź. Zamrażacie surową, nie upieczoną w piekarniku, jak robi się z dynią?