Zaczarowany ogród Bodzi cz.5
- maryla-56_56
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zaczarowany ogród Bodzi cz.5
Bożenko dotarłam do Ciebie.
Nie przejmuj się o piwonie, to wieczne bylinki.
Jadzia ma rację, wszystkiemu zaszkodziła ubiegłoroczna susza, długa ciepła jesień i zima mroźna bez śniegu.
U mnie jest podobnie. Piwonie po jednym kwiatku.
Ale chciałam opowiedzieć jak odkryłam piwonie po zakupie siedliska na wsi.
Wypuściła jeden listek w barwinkowym polu. Zaczęłam robić jej miejsce i wyobraź sobie, że jest już krzew pokaźny, drugi rok kwitnie. A przed naszym zakupem ok 10 lat albo i więcej był tam sam barwinek.
Tyle lat przetrwała. To samo ze smolinosami, znalazłam w kąciku 3 cebule, po przesadzeniu mam ich mnóstwo.
Też doszłam do takiego samego wniosku, rośnie to chce, nic na siłę.
A prymule najtrwalsze są te, które pokazujesz na zdjęciu.
Brak czasu.... rozumiem, tez go nie mam
Pozdrawiam
Nie przejmuj się o piwonie, to wieczne bylinki.
Jadzia ma rację, wszystkiemu zaszkodziła ubiegłoroczna susza, długa ciepła jesień i zima mroźna bez śniegu.
U mnie jest podobnie. Piwonie po jednym kwiatku.
Ale chciałam opowiedzieć jak odkryłam piwonie po zakupie siedliska na wsi.
Wypuściła jeden listek w barwinkowym polu. Zaczęłam robić jej miejsce i wyobraź sobie, że jest już krzew pokaźny, drugi rok kwitnie. A przed naszym zakupem ok 10 lat albo i więcej był tam sam barwinek.
Tyle lat przetrwała. To samo ze smolinosami, znalazłam w kąciku 3 cebule, po przesadzeniu mam ich mnóstwo.
Też doszłam do takiego samego wniosku, rośnie to chce, nic na siłę.
A prymule najtrwalsze są te, które pokazujesz na zdjęciu.
Brak czasu.... rozumiem, tez go nie mam
Pozdrawiam
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Nadchodzi czas na przesadzanie piwonii . Mam kilka które muszę przesadzić bo mi w tym miejscu nie kwitną a może się wymienię na jaśniejsze bo mam dużo bordowych .. Teraz choć nie kwitną ale ładnie wyglądają z liści ..
- maryla-56_56
- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
A co to za bielasek?
Ty też tylko czasami zaglądasz, u mnie zmiana nastąpi późną jesienią.
Teraz brak czasu, szkoda siedzieć na forum jak w lesie grzybki rosną.
U Ciebie też grzybowo? Pozdrawiam.
Ty też tylko czasami zaglądasz, u mnie zmiana nastąpi późną jesienią.
Teraz brak czasu, szkoda siedzieć na forum jak w lesie grzybki rosną.
U Ciebie też grzybowo? Pozdrawiam.
- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lato, lato i już prawie po lecie
narobiłam się przetworów , w zimie będzie co jeść ze swojej spiżarni
teraz trzeba przygotowywać już ogród do wiosny , nowe zasadzenia cebulowych , przesadzanie
i tak w kółko . Mam wrażenie , że chyba szybciej w tym roku zaczynają żółknąć liście na kwiatach
i z owocowych też już dużo opada , czyżby już jesień
narobiłam się przetworów , w zimie będzie co jeść ze swojej spiżarni
teraz trzeba przygotowywać już ogród do wiosny , nowe zasadzenia cebulowych , przesadzanie
i tak w kółko . Mam wrażenie , że chyba szybciej w tym roku zaczynają żółknąć liście na kwiatach
i z owocowych też już dużo opada , czyżby już jesień
- pestka
- Od: 1 gru 2008, o 21:09
Witaj Bożenko dawno u ciebie nie byłam wybacz, brak czasu i wnuczki przebywają tak to jest,oj tak chyba jesień się zbliża u mnie liście już opadają z czereśni,
Pestka zaprasza na swoją działkę: SPIS moich wątków Działka ROD pestki -rok 2016-2022 Kupię-sprzedam
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Zaczynają kwitnąć jesienne kwiaty ale chyba jesień pobędzie z nami długo aby móc pomalutku przygotować ogród do zimy . Zapasy u mnie robi teraz córka ja tylko dostarczam jej produkty z ogrodu ..
- bodzia3012
Tereniu witaj
mnie też nie było długo na forum , bo byłam całe lato na działce.
Od czasu do czasu wpadałam na krótko do domu , czasami zaglądałam na forum tak prawie jak Ty .
Teraz zaczął się rok szkolny to i babcia wróciła do szkoły będzie więcej czasu na forum ( tak myślę )
Janeczko mam taką nadzieję, że zdążymy do zimy wszystko ogarnąć .
Ja jeszcze w tym tygodniu chcę posadzić truskawki na nowe miejsce i posiać poplon
po ogórkach i pomidorach . W tym roku obrodziły , chociaż na pomidory wlazła zaraza,
ale część zdążyłam uratować . Porobiłam trochę przecieru , a reszta zerwana w skrzyneczkach
dojrzewa po troszku w piwnicy. Z cukinii robiłam też przetwory
Tyle miałam wiśni do przerobienia
troszkę kwiatków
mnie też nie było długo na forum , bo byłam całe lato na działce.
Od czasu do czasu wpadałam na krótko do domu , czasami zaglądałam na forum tak prawie jak Ty .
Teraz zaczął się rok szkolny to i babcia wróciła do szkoły będzie więcej czasu na forum ( tak myślę )
Janeczko mam taką nadzieję, że zdążymy do zimy wszystko ogarnąć .
Ja jeszcze w tym tygodniu chcę posadzić truskawki na nowe miejsce i posiać poplon
po ogórkach i pomidorach . W tym roku obrodziły , chociaż na pomidory wlazła zaraza,
ale część zdążyłam uratować . Porobiłam trochę przecieru , a reszta zerwana w skrzyneczkach
dojrzewa po troszku w piwnicy. Z cukinii robiłam też przetwory
Tyle miałam wiśni do przerobienia
troszkę kwiatków
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bożenko pracowita kobieto wciąż na obrotach .U mnie też część pomidorów poszła na marne, lecz sporo się zjadło z tych paru krzaczków jakie miałam .Niektóre dopiero dojrzewają w kartoniku
- bodzia3012
Jadziu jak urosło to trzeba przetworzyć
trochę martwią mnie moje róże tz. liście podostawały takich plam na liściach i liście opadają
nigdy takiego przypadku nie miałam chociaż róże powtarzają kwitnienie , ale liście są brzydkie.
popryskałam je topsinem , ale nie wiem czy to coś da
poproszę o porady
trochę martwią mnie moje róże tz. liście podostawały takich plam na liściach i liście opadają
nigdy takiego przypadku nie miałam chociaż róże powtarzają kwitnienie , ale liście są brzydkie.
popryskałam je topsinem , ale nie wiem czy to coś da
poproszę o porady
- JAKUCH
Bożenko ja już niczym nie pryskam niech tam chorują to szybciej je wyzbieram .U mnie też sporo zaczęło chorować to te zmiany temperatur tak działają chłodne noce i rosa osiadająca na liściach, a w dzień upał to wylęgarnia grzybów.No pewnie ja obrodziło to trzeba to przetworzyć .Ty masz ogrodowe skarby a ja muszę kupować ,zeby narobić kompotów na zimę
- bodzia3012
Jadziu ogromne dzięki
znaczy , że te liście mam wyzbierać i spalić tak
Odnośnie przetworów to cały czas coś przerabiam teraz dziki ogórek , cukinię , pomidorki i ciągle coś .
za to w zimę będzie co chrupać
Dziewczyny dostałam od koleżanki nasiona piwonii drzewiastej i wiałam je do doniczki .
czytam w necie , że to może potrwać klika lat , czy udało się komuś wyhodować ją z nasion
liczę jak zawsze na Waszą podpowiedź , dzięki
znaczy , że te liście mam wyzbierać i spalić tak
Odnośnie przetworów to cały czas coś przerabiam teraz dziki ogórek , cukinię , pomidorki i ciągle coś .
za to w zimę będzie co chrupać
Dziewczyny dostałam od koleżanki nasiona piwonii drzewiastej i wiałam je do doniczki .
czytam w necie , że to może potrwać klika lat , czy udało się komuś wyhodować ją z nasion
liczę jak zawsze na Waszą podpowiedź , dzięki
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Witaj Bożenko Ale miałaś wiśni
Masz piękne hortensje a ta ostatnia to cudo znasz jej imię ??
Co robisz z dzikiego ogórka i cukinii bo tez mam i nie wiem co z tym zrobić - podeślij jakiś przepis
Też miałam nasionka piwonii drzewiastej - wysiałam do doniczki i stoi na dworze i tak ją chyba zostawię - może coś kiedy wykiełkuje
Pozdrawiam i życzę powodzenia .
Masz piękne hortensje a ta ostatnia to cudo znasz jej imię ??
Co robisz z dzikiego ogórka i cukinii bo tez mam i nie wiem co z tym zrobić - podeślij jakiś przepis
Też miałam nasionka piwonii drzewiastej - wysiałam do doniczki i stoi na dworze i tak ją chyba zostawię - może coś kiedy wykiełkuje
Pozdrawiam i życzę powodzenia .
- JAKUCH
Bożenko podpinam się do zapytania Tereni odnośnie dzikiego ogórka .Z tego co widzę u mnie będzie klęska urodzaju. Krysia [Christinkrysia] suszy liście i owoce i chyba dodaje do herbat lecz głowy nie dam. Tu na blogu wszystko opisuje http://mojaapteka.blogspot.com/2014/02/ ... i-lek.html Na naszym forum też jest sporo o Cyklanterze http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=28