Kłopoty z trawnikiem
Re: Kłopoty z trawnikiem!
Na moje oko nie wygląda to na chorobę, chociaż w zbliżeniu to tak może wyglądać.Spokojnie odrodzi się gdy nadejdą wilgotniejsze dni, a tymczasem podlewaj z umiarem, by nie wyschła nadmiernie.Na wiosnę radzę posypać trochę suchego kurzeńca w czasie deszczowych dni, a nie tylko sypać chemię.Również wiosną rolnicza polifoska dobrze działa, można dać też dawkę polifoski jesienią, trawa lepiej zimuje.
-
- 500p
- Od: 6 lip 2014, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
^^ Może raczej turkuć?
Coś co wygląda jak koniczyna w trawie też zwalczy ten pierwszy środek?leszeg pisze:Nie chcę reklamować konkretnego produktu na chwasty dwuliścienne, więc podam listę oprysków, które ja używałem (kolejność od najdroższego do najtańszego): Starane, Fernando, Mniszek, Aminopielik.
Dodam jeszcze, że cena produktu ma duży wpływ na spektrum działania (im taniej tym gorzej), ale warto spróbować samemu i znaleźć produkt, który sprosta chwastom występującym na twoim trawniku.
-
- 200p
- Od: 5 cze 2013, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie za bardzo wiem o jaki chwast chodzi, ale te dwa pierwsze środki, które wymieniłem wyżej, powinny sobie poradzić z większością chwastów dwuliściennych (nieraz wymaga to 2 oprysków w odstępie 1-2 tygodni).
-
- 200p
Mi też to wygląda na koniczynę.
-
- 500p
- Kontakt:
Wczoraj przyłapałam winowajcę dziur to jeż wyciąga z ziemi pędraki
Cieszę się bo jest ich bardzo dużo w trawie

-
- 200p
Ja też chcę jeża u siebie na działce, ale one chyba nie lubią mojego psa i kotów.
-
- 500p
- Kontakt:
leszegJa miałam psa to jeż też był .Lubił denerwować psa bo na noc pies stał na łańcuchu(robił wykopki na ogrodzie),kotów u nas jest sporo wiec to nie ma wpływu.Teraz jeżyk wsuwa pędraki i karmę dla kota.Miejmy nadzieję że trochę zmniejszy populacje pędraków bo jest masakra.Są jakieś środki na pędraki?
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Gleba pH co najmniej 8, a trawnik
Twierdzenie. Brak odwodnienia prawidłowego też może być powodem.
Dwa miesiąc temu nawoziłeś jeszcze trawnik nawozem, który zawiera 36% azotu ? Jeżeli tak to nie obawiałeś się, że po prostu go spalisz/spaliłeś?
Dwa miesiąc temu nawoziłeś jeszcze trawnik nawozem, który zawiera 36% azotu ? Jeżeli tak to nie obawiałeś się, że po prostu go spalisz/spaliłeś?
Witam, moj młody trawnik nie daje mi spokoju. Mój trawnik ma 5 tygodni. Sypnąłem trawnik jesiennym nawozem 5 dni temu z zawartością 4% azotu. Zostało mi jeszcze może drugie tyle nawozu. Trawnik przedstawia się jak na zdjęciach. Widzę, że chyba trawa nie jest równomiernie dożywiona, bo nie jest soczyście zielona. Są dwa/trzy miejsca widoczne na zdjęciu, gdzie jest soczyście zielono i trawa rośnie szybko, jest gesta i bujna. Pozostala część trawnika jest jakby niedozywiona.Trawa jest rzadsza i wolniej rośnie. Tak też było przed nawiezieniem jesiennym nawozem. Podlewam automatycznie codziennie po 15 minut na sekcję. Sypać resztką jesiennego? Czy odpuścić do wiosny? Wówczas wertykulacja i saletra amonową. Trawnik chyba przetrwa zimę w takim stanie....?

Najrzadsze miejsce:

Proszę o rady.

Najrzadsze miejsce:

Proszę o rady.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 lip 2015, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
Trawa dosiałem miesiąc temu i ładnie wzrosła. Chciałbym zapytać o wertykulacje na jesień czy ja przeprowadzić czy nie. Nie wiem czy nie zaszkodzi nowo dosianej trawie stąd pytanie. Proszę o odpowiedź za co z góry dziękuję
Trawa dosiałem miesiąc temu i ładnie wzrosła. Chciałbym zapytać o wertykulacje na jesień czy ja przeprowadzić czy nie. Nie wiem czy nie zaszkodzi nowo dosianej trawie stąd pytanie. Proszę o odpowiedź za co z góry dziękuję
-
- 200p
Nie polecam wertykulacji na tak młodą trawę, bo ma słaby system korzeniowy i po prostu zniknie. Ja dosiewki robię przeważnie zaraz po wertykulacji.
Około miesiąc temu zasiałem mały fragment nowego trawnika, do tej pory nic nie wzeszło. Przykryć na jakiś czas folią?