kacona pisze:Ewa, a jak Kama się sprawdza.Tez sobie zamówiłam.
Kama owocuje u mnie jako pierwsza (potem Elkat, Polka i Pandora). Krzaczki nie są za duże. Truskawki też niestety są niewielkie (pierwsze są zawsze trochę większe). Ale smak mają rewelacyjny - słodziutkie i pyszne.
Elkat ma duże krzaki, spore truskawki, ale owoce są trochę mniej smaczne niż Kama.
Polka ma nieduże krzaczki, owoce średniej wielkości. W smaku bardzo dobre.
Jako ciekawostka - w zeszłym roku, po ścięciu liści po owocowaniu, po wypuszczeniu nowych liści zaczęła kwitnąć i owoce miałam aż do przymrozków (nie tak dużo jak w czerwcu, ale były). W tym roku nie zdążyłam ściąć liści (bo wyjechałam) i powtórnego owocowania nie ma.
Niestety, mam z nimi najwięcej problemu - są najbardziej chorowite z moich truskawek. Tak więc w przyszłości chyba z nich zrezygnuję.
Pandora ma duże krzaki, duże owoce i bardzo smaczne. Stosunkowo zdrowo rosną. No i najpóźniej owocują (u mnie koniec czerwca - początek lipca). Jestem z nich bardzo zadowolona i na pewno będę je w przyszłości mieć.
Generalnie polecam kupno sadzonek tzw. frigo (z chłodni - w stanie bezlistnym). Sadzi się je na wiosnę lub w lecie. Owocują po 6 - 8 tygodniach od posadzenia. Po wysadzeniu do ziemi rosną niesamowicie szybko (lepiej niż sadzonki zielone z liśćmi). Wiem co piszę, bo miałam i frigo i zielone.