vikii pisze:
kaLo - Ty o niej napisałeś że "nadaje się też do trenowania przed próbami z czymś na prawdę mocnym" to ja sobie nie wyobrażam czegoś "mocniejszego" .... ja jak ja - kobieta.. ale mój mąż też "poległ" przy spróbowaniu
vikii pisze:
Moja malutka czerwona "wścieklizna" NN nadal kwitnie jak oszalała, a noce coraz bardziej chłodne.... rośnie w donicy - dlatego chciałabym ją przechować do następnego sezonu.
Doradźcie jak się nią zaopiekować żeby przeżyła zimę
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Witam mam dwie papryki podobno malezyjski goronong jedna w domu ma kolor żółty-pomarańczowy tak jak powinna mieć a druga sadzonka, która poszła do gruntu ma białe owoce co ciekawe nie sadziłem żadnej białej z tego typu. Czy ktoś wie o co chodzi bo mam klika pomysłów 1.kundel 2.jakas mutacja 3.inna odmiana ale nie wiem jaka 4.poparzenie słoneczne widziałem gdzieś na innych forach białe papryki, które podobno poparzyło słonce i tak zmieniły kolor.
Co prawda z góry kompletnie nie widać pokroju krzaka, przypuszczam, że jest parasolowaty. O poparzeniu słonecznym nie może być mowy w takim gąszczu liści, zresztą widać by było zmiany w strukturze miąższu i kolor nie byłby taki idealnie jednakowy.
Fajne te białe papryczki, nawet jeśli są kundelkami to są unikatami, nigdy takich nie widziałam. Najbardziej przypominają BJ White (Bhut Jolokia).
Skąd miałeś nasiona? Bo ta żółta też mało powykręcana jak Goronong. Jak smakują?
Beata Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Ta żółta rośnie na parapecie w doniczce 1L wiec trzeba brać poprawkę na jej wygląd.
Nasiona mam z alledrogo od użytkownika polecanego na innym forum od chili(nie wiem czy można tu podawać) kupiłem około 20 odmian i wszystkie się zgadzają oprócz tej. Nie wiem jakie są w smaku boje się spróbować bo ostrością jestem dopiero na lemon dropach. Ogólnie część owoców ma podobnych do giant white habanero a część do white bhut jolokia jak porównuje z grafikami z googla. Spróbuje jeszcze zrobić zdjęcia owocu przekrojonego i kwiatów o ile jakieś są.
No tak, jeśli rośnie w zbyt małej doniczce to może mieć owoce zniekształcone.
Ciekawe co to będzie ta biała, gdybyś dawał nasionka na AWN to ja chętnie przyjmę.
Beata Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Chyba udało mi się rozwikłać zagadkę, zebrałem jedna sztukę i po przekrojeniu poczułem znajomy zapach, spróbowałem i powiem ze ta papryka smakuje jak aribibi gusano nie widzę różnicy. Pewnie sprzedawcy się skrzyżowała bo aribibi też od niego kupowałem. Co do AWN to nie mam dostępu do tej części forum bo mało tu pisze.