Powiem tak ogólnie metoda się sprawdza częściowo.
Większość zrębków jakie wysypałem kilka lat temu już się przekompostowało i ma bardzo fajną strukturę.
Na pewno zalecałbym rozłożenie tektury na ziemię przed rozłożeniem zrębków - znacznie ograniczy to wzrost chwastów które są w ziemi.
1. Plewienie to sama przyjemność chwaściory wychodzą bez problemu.
2. Podlewanie w zasadzie nie wymagane ale ja mieszkam w UK
3. Ja nie nawożę niczym na tej części i w zasadzie jest OK tzn:
a) truskawki mają ładne ciemne liście i dobrze owocowały w porównaniu do tych w ziemi,
b) kalarepa prawie wcale nie wyrosła (jest wielkości piłeczki do tenisa (stołowego

)
c) zrobiłem sadzonki winogrona po prostu powsadzałem poprzycinane kawałki do zrębków i wszystkie 6 ładnie się ukorzeniło i rozrosło - liście duże ciemne bez chorób
d) cebula się nie udała -
e) cukinia - średnio
f) porzeczka, rozmaryn super
g) pory, fasolka zielona rewelacja
Pomidory z samosiewek

były i nie chorowały a nawet ich nie podpierałem rosły jak w naturze
Jest to poletko testowe i co roku jest coraz lepiej ale tak jak pisałem wcale nie nawoziłem ani nie dodawałem żadnego kompostu etc co na pewno poprawiło by efekty.
Na pewno warto spróbować na jakimś kawałku i samemu sie przekonać - ja polecam
Wazne jest aby była to mieszanka drewna z liśćmi chodzi o stosunek węgla do azotu same wióry czy trociny raczej się nie sprawdzą jakkolwiek pomieszane z np skoszoną trawą bez nasion chwastów powinno być OK.
Na początku po rozsypaniu zrębków rozgarniamy i sadzimy do ziemi pilnując aby zrębki nie miały styczności z rośliną a w miarę wzrostu roślin podgarniamy bliżej aby przysłonić gołą ziemię.
Jeśli chodzi o jakieś szkodniki myszy nornice itp - u mnie nic się takiego nie pojawiło.
Rozłożenie kompostu pomiędzy ziemię a zrębki to na pewno dobry pomysł który przyspieszy cały proces i poprawi efekty.
Jeśli macie jakieś dodatkowe pytania postaram się na nie odpowiedzieć
Pozdrawiam
PS W żadnym wypadku nie wolno mieszać sćiółki z ziemią
Paul w filmie powiedział że ten sposób jest zbliżony do tego co daje nam natura w lasach, dżungli itd nikt nic nie nawozi, nie plewi, nie przekopuje a wszystko pięknie rośnie

i jak by nie patrzeć to prawda