Witam miłych gości
Dawno mnie tu nie bylo, bo choć jestem na miejscu, to po wizycie w pewnym ogrodzie pod Annabergiem ... stale przesiaduję na ogrodzie, patrząc co i gdzie wyciąć, by posadzić jarzębinę i pigwę - lub jak je zmieścić.
Zauważyłem na jabłoni dużo kolorowych wstążeczek - okazało się że każda z nich oznacza gałązki zaszczepione z innego drzewa. na jednej jabłoni było kilka różnych gatunków jabłek.
Krysia pokazała mi jarzębinę, a na niej ... rosła aronia

Piękne korale czerwono czarne na jednym drzewie.
Na innym - na pigwie rosły oprócz wielkich pigw ... równie wielkie gruszki.
Na śliwach też miała szczepione różne odmiany - jeszcze tylko nie ma gruszek na wierzbie, ale ... kto wie, czy tego nie zrobi
Dziękuję
Basiu za pochwałę ogrodu
Niedawno spojrzeliśmy na ogród ze środka - teraz popatrzmy z alejki i jeszcze raz od środka.
Karolino - róże to ja mógłbym mieć w całym ogrodzie - właśnie dzisiaj zauważyłem w markecie, że ... dostarczono już róże
A oto jeszcze jedna rabatka z różami okrywowymi - w ub.r. powtykałem gołe patyczki

(w środku hortensja - na razie mała, bo też z patyczka)
A to róża posadzona wiosną - co miała być New Dawn - już zwiesza głowy spod dachu.
Dla
Jadzi też róże
U
Bogumiłki byłem i jej prezent zauważyłem
Postanowiłem wyciąć dwie 30 letnie jabłonie, ale takiej piły u mnie nie ma
Zacząłem więc pomału obcinać gałęzie z jednej z nich i tak pomału, od góry do dołu został tylko pień. Potem zacząłem go ścinać od góry - aha! Najważniejsze - to była mała piłka od podcinania gałęzi
Gdy został tylko pień ok 1,5 m wys. ... to tego też przeciąłem przy samej ziemi ową piłką - średnica pnia była o 5 cm mniejsza od długości brzeszczota i tak w te i we wte ... dokonałem przecięcia

Musiałem podczas ostatniego spotkania towarzyskiego zrobić nowy gadżet - ważny i potrzebny by spotkania przebiegały w miłej atmosferze.
To ten wiszący na słupku.
No to przy okazji kolejne spojrzenie na ogród.
Teraz Wam powiem - ogrodnik cierpliwym musi być.
Dwa lata temu, jesienią dostałem ukorzeniony patyczek
Sombreuil - przezimował, wiosną wypuścił pęd z jednym listkiem i tak stał do jesieni. Kolejną zimę przeżył - wiosną pokazał pęd już z trzema listkami i tak sobie stał, a wczoraj ... zobaczyłem nowy pęd
Pokażę jeszcze wspomnianą wcześniej drzewkową fuksję - tez z patyczka od
Neli - Alionuszki
I jesienne obrazki dla gości