Róże i bajkowy świat ogrodów 2016r

Zablokowany
x-al-ia

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2016r

Post »

Daysy, patrząc na Twojego kociaka, wiem czego brakuje w Twoim ogrodzie... Kocimiętki! ;:173 Poza tym, niczego się nie czepiam, bo i jak byłoby można skoro róże ciągle pięknie kwitną i na dodatek wrzosy weszły na scenę. Wrzosowisko w wersji mini, a jestem pewna, że nikt nie przeoczyłby tak pięknego widoku. ;:167
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daysy Novalis ;:215 , a moje nie wyrobiły po ostatniej zimie ;:145 , a może zimnej wiośnie. :wink:
Gasparek jest uroczy. ;:168 Też jestem przeciwna chemii w ogrodzie, ale rozsądnie jest zastosować choć raz profilaktyczny oprysk.
Sporo masz kwitnących róż, co to jest za odmian, ten żółty kwiat?
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Daysy twoje Novalisy są cudne ;:167 mój coś tam sobie kwitnie ,ale do twoich to mu baardzo daleko.Gasparek miziak przecudny ,czy on zmienia sierść na zimę?Moja Tosia to teraz taka bieda wyliniała chodzi ;:219
Ja się zarzekałam ,ale coś tam na jesień zamówiłam,to już chyba choroba ;:306 Ale zwolniło się miejsce no to trzeba przecież coś posadzić :lol:
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

daysy pisze:... Różyczek jesienią nie przewiduję kupować, ale się nie zarzekam ;:333. muszę się uporać ze swym "przedszkolem" oraz znaleźć miejsce dla Rhapsody in Blue,która zduszona została przez Reine des Violettes. Poza tym mam jeszcze kilka róż w doniczkach, które też muszę gdzieś ulokować na rabatach. Jak już wszystko ogarnę, dopiero będę rozglądać się za nowościami.

...Alexio muszę przyznać, że chociaż kolor nie jest moim ulubionym, to nie mogę nie pochwalić Novalisa - zobacz jak wygląda obecnie.
Zmartwiłaś mnie, tym brakiem miejsca, jak duże przedszkole, ile donic..., przecież ja knuje...
;:180 za Novalisa, tę odmianę bardzo lubię... ;:196

Majeczko, już rozmawiałyśmy o tym, Kordersówki nie przepadają za klimatem Twojego ogrodu..., a szkoda ;:174
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Witam wszystkich bardzo cieplutko

Pokazać tak naprawdę nie mam co, bo ile można pokazywać te same róże, więc od razu przejdę do odpowiedzi.

Jadziu Gaspar to przemiłe kocię, im starszy, tym więcej potrzebuje pieszczot, a umie się o nie skutecznie dopominać. Twoja Rhapsody zdominowała Alpenfee a moja stała się ofiarą bardzo ekspansywnej Reine des Violettes. Czeka teraz na przeprowadzkę, gdyż aktualne sąsiedztwo zupełnie jej nie odpowiada. Swoją Cream Abundance może przesadź w bardziej słoneczne miejsce, moja rośnie w słońcu i chyba to lubi bo ładnie kwitnie.

Alegoria
i tu Cie zaskoczę - dzięki Tolince ;:196 , od ubiegłego roku mam również kocimiętkę. Najbardziej cieszy się z niej Daysy, bo Gaspar raczej mało nią zainteresowany.
Wrzosowisko, to jedna z bardziej udanych kompozycji w moim ogrodzie. Co ważne mało pracochłonna a ładnie wygląda o każdej porze roku, no może z wyjątkiem wczesnej wiosny, przed przycięciem. Jednak o tej porze roku cały ogród traci na urodzie.
Myślę o jej powiększeniu, bo coraz mniej czasu i sił, a lat nie ubywa tylko przybywa.

Maju Novalisy faktycznie rosną bardzo ładnie, chyba spasowała im moja ciężka, gliniasta ziemia. U Ciebie za to inne panny pięknie rosną. Chemię owszem, ale tylko wczesna wiosną, kiedy moje pluszaki siedzą jeszcze w domu. Póżniej już nie chcę by miały kontakt z wątpliwymi "używkami".
Róża o która pytasz, to My Girl, w tym roku mocno ucierpiała ;:222

Obrazek

Tolinko
, Gaspar ma futro jak owca, gruby podszerstek ciężko rozczesać, po nim nie poznasz czy lato, czy zima. Na zimę staje się po prostu bardziej puchaty i objętościowo większy ;:306 . Daysy ma zupełnie inne futro, chociaż to ta sama rasa.
Trafił się taki "puchacz" ;:306
Novalisy ładnie się rozrosły, żadna susza im nie straszna, z tego co pamiętam , w ubiegłym roku kwitły do samych przymrozków.
Co do kupna róż, to też się nie zarzekam, ale to chyba będą zakupy impulsywne, jeśli w ogóle. Wydaje mi się, że lepiej rosną róże sadzone wiosną. Kupione jesienią zeszłego roku nadal są mikre, chyba, że takie trafiły mi się sadzonki.

Alexio, miejsce mam, ale chcę najpierw uporać się z tymi co już czekają na swoje miejsce. Jak je posadzę, przemyślę co i gdzie jeszcze dosadzić, wówczas i lista będzie bardziej realna, bo na razie mam na niej wszystko, co tylko wpadnie mi w oczy.
Nie mogę mieć wszystkiego, więc muszę wybierać to co będzie pasowało do tego co już mam w ogrodzie. Podobno życie to sztuka wyboru ;:218 .
Poza tym jakoś nie pasuje mi jesienne sadzenie. Mokro, zimno, jak wracam do domu już jest ciemno, więc podobnie jak borsuk lub suseł zapadam wówczas w letarg i czekam, byle do wiosny. ;:306 Nabieram przez zimę siły i wiosną pracuje mi się znacznie lepiej, a róże chyba to czują :D
Alexio Ty nic nie knuj, tylko przyjeżdżaj po swoją Princessę, powiem Ci w sekrecie, że powtykałam do donicy jeszcze kilka patyczków i wiesz, że chyba wszystkie się przyjęły. Mam nadzieję, że pod Twoją czarodziejską ;:15 opieką, będą rosły jak na drożdżach.

Novalis rano i późnym popołudniem
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit ale śliczne zdjęcie Novalisa w słonku, czuję to ciepełko jak bym widział na własne oczy. ;:168
Alexia potrafi czynić cuda ;:108 jednak się ukorzeniła ;:136 :heja :heja
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakimś cudem udało się uruchomić mojego grata, więc korzystam i szybciutko pokażę nieliczne, ale pięknie kwitnące niektóre moje pannice. Zatem szybciutko, aby mój komputer nie odmówił posłuszeństwa.

Maju, Novalis faktycznie pięknie kwitnie, ma mnóstwo zawiązanych pąków, więc myślę, że jego kwitnienie szybko się nie skończy i tak jak w roku ubiegłym, będzie kwitł do pierwszych przymrozków.

No to skoro podoba Ci się Novalis to zacznę od niego ;:173

Obrazek

Obrazek

Stephanie Baronin zu Guttenberg nie chce być gorsza od swego sąsiada, chociaż wzrostem nie dogoni, to zdecydowanie obfitością kwiatów dorównuje mu w zupełności. Wszystkie trzy krzaczki pięknie kwitną.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

La Villa Cotta, chyba ja polubię, krzaczek zbudowała dość wysoki, ok 140, czyli jest nadzieja, że jeszcze pokaże więcej kwiatuszków, na razie zaczęła czarować jednym
Obrazek

Obrazek

Terra Limburia maleńki krzaczek i jeden uroczy kwiatuszek, bardzo podobna do Diorescense. Czekam aby obie zakwitły w jednym czasie, by je porównać.

Obrazek

Bremer nadal czaruje swoimi pięknymi kwiatami

Obrazek

Chandos Beauty ma wieeelkie kwiaty, średnicy 14cm ;:oj piękna i dość ładnie trzyma kwiat

Obrazek

Obrazek

Wildeve też zakwitła powtórnie, ale kwiaty znacznie mniejsze i musiałabym sie chyba połozyć, żeby pokazać urodę kwiatów ;:333

Obrazek

Resztę postaram się później pokazać, bo nie wiem czy nie stracę tego co dotychczas pokazałam ;:202
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

La Villa Cotta ;:167 uwielbiam takie kolorki ,Gasparek do zacałowania, mojego jak przychodzą upały golę , mam świetna panią weterynarz która ma też golenie strzyżenie w usługach, mój Franek staje się się wtedy taki ruchliwy, że wszędzie go pełno, lżejszy w końcu :D
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Reniu, ja też już dojrzałam do golenia swojego łobuziaka, nie daje radę sobie z wyczesywaniem. Powinna to robić systematycznie, ale wiesz jak jest krucho z czasem, to pewne rzeczy spychane są na drugi plan :oops:
Właśnie jestem na etapie szukania fryzjera u siebie, bo do Łodzi nie będę jeździła ;:185

Właśnie dzisiaj zmierzyłam się z La Villa Cotta i okazało się, że już mnie przerosła i chyba osiągnęła już 170cm. Ciekawa jestem jak zachowa się kiedy zakwitnie, na razie gałązki trzyma dumnie w górze. Przerosła już Bremer Stadtmusikanten a Claude Monet to przy niej karzełek.
Mam wrażenie, że ściga się z sąsiadującą Golden Celebration, ale ta dumnie odwróciła swoje główki i przytuliła się do jodły koreańskiej. ;:224

La Villa Cotta z kwiatuszkiem na parterze ;:333

Obrazek

Mniej więcej na tej samej wysokości Claude Monet i tez z jednym kwiatuszkiem

Obrazek

Obrażalska Golden Celebration, chyba niezbyt zadowolona z nowego sąsiedztwa. No cóż, niech zobaczy u sąsiada jak powinna trzymać ;:224 pion

Obrazek

Lustige po dłuuugiej przerwie zakwitła jednym kwiatuszkiem

Obrazek

Ponownie kwiatuszki pokazała Grace

Obrazek

Obrazek

Lawender Blue

Obrazek

Fisherman's Friend?

Obrazek

Obrazek

I na koniec Novalis przed zerwaniem przypalonych kwiatuszków ;:131 , swoją drogą kto powiedział, że ona rabatowa ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Daysy widocznie dobrze karmisz Novalisa ,ze wyrosła na takie wielkie panisko .Lubię ten kolor kwiatów no i w sumie calutka mi się podoba lecz jak wiesz miejsca brak więc zawsze podziwiam ja u innych
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Piękne róże a zwłaszcza Novalis, Lawender, ostatnio podobają mi się fioletowe. Cudne wrzosowisko ;:138 Ale najpiękniejszy kotek , cudny puchatek ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

La Villa Cotta cudowna! I kawał róży z niej! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Od kilku dni mój komputer sobie odpuścił płatanie figli, chyba się przestraszył, że pójdzie na złom ;:108 . Niestety wyrok już zapadł, ale co będę chłopaka straszyła :wink: ;:108 Korzystam więc z okazji i mogę troszkę popisać.
Czytam tu i ówdzie, że pada deszcz, u mnie sucho, ale póki woda w studni jest to ratuję co mogę. Róże chyba po ostatnim deszczu/dwa tygodnie temu/ i chłodnych nocach, troszkę doszły do siebie i zawiązały sporo pąków, niektóre mocno podrosły, wypuściły nowe pędy i tylko nóżki mają gołe.
Teraz mam 29 stopni w cieniu, wieczorem po pieleniu róże dostały sporą porcję wody i chyba są zadowolone ;:333 .
Z takiej pogody tylko heliotrop jest zadowolony, kwitnie jak oszalały i rozsiewa wokół niesamowity zapach ;:173 . Widać, że taka pogoda służy również niektórym różom.
Stephanie Baronin zu Guttenberg należy do nich na pewno, kwitnie jak oszalała

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oczywiście Novalis, wszystkie 4 krzaczki zdrowe ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miss Fine

Obrazek

Graham Thomas, chociaż bez portek, to kwiatów nawiązał przyzwoicie. Wzrostem w tym roku już mnie też przegonił.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Golden Celebration, no cóż wyrosła wielka, ale kwiatów ma bardzo skromnie, do tego woli korzystać z podpory sąsiadów/jodła koreańska/ niż stać sztywno i chwalić się pięknymi kwiatami. Jeden plus to, że już nie muszę kucać by zrobić jej fotkę. Tak się zastanawiam, może ona się wstydzi swojego wzrostu? ;:224

Obrazek

Claude Monet malutki krzaczek, ale już rozwija drugi kwiatuszek. Mam nadzieję, że weźmie się do roboty i chociaż sięgnie La Villa Cottcie do pasa ;:306 , bo jak nie czeka go przeprowadzka.

Obrazek

Obrazek

Wspomiana La Villa Cotta

Obrazek

W.Shakespeare zrzucił wszystkie pokraczne kwiaty i zostawił tylko te właściwe, którymi teraz czaruje.

Obrazek

Obrazek

Geisha ciężko doświadczona w tym roku też chciałaby jeszcze zabłysnąć, niestety może nie zdążyć. Wspiera ją w dążeniach Thomas,ale bidulka zbyt mocno ucierpiała ;:185

Obrazek

Moja piękna wielkokwiatowa nn-ka ;:167
Obrazek

Obrazek

Wreszcie rozkwitły moje Kobee, na razie pojedynczymi kwiatami, ale jest nadzieja na ładniejsze widoki. Późno mi w tym roku powschodziły więc szkoda było mi je uszczknąć, żeby się rozkrzewiły i powypuszczały długaśne pojedyncze pędy, które powędrowały i na dół i wysoko hen do nieba ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Basiu, L.V.Cotta ma cudne kwiaty, a do tego wielka ;:224, patrzyłam dzisiaj,że pąki na końcach pędów ma, czyli grzeczna z niej panienka. Jeszcze pokaże kwiatuszki. Lubię takie wypasione kwiaty.

,

Karolinko pytałaś mnie w swoim wątku o Mushimarę, pokażę Ci dla porównania swoje, aktualnie kwitną, ale chyba to jest ona

Obrazek

Obrazek

Jeśli lubisz fiolety, to ta też Ci się spodoba

Obrazek

Gasparek, dziękuje ;:196 a to wypoczywająca Daysy ;:173

Obrazek

Jadziu, ja nie wiem, on chyba obżera ;:202 wszystkie róże dookoła siebie ;:202 Najniższy ma 140 cm a najwyższy ponad 160cm i nie zamierza przestać rosnąć. Na swoje nieszczęście wsadziłam je na początek rabaty, jedyne co pocieszające, że rosną jako "przerywniki" między niższymi a nie razem ;:224 To byłaby już totalna klapa.

Patrzcie wytrzymał tyle godzin, ale klawiaturka już parzy w paluszki, więc kończę szczęśliwa, że zdążyłam ;:63
Do miłego :wit
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”