Aksamitka - królowa jednorocznych cz.3
-
- 200p
- Od: 25 kwie 2014, o 18:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Aksamitka - królowa jednorocznych cz.3
Ja zawsze zbieram i na wiosnę sieję do pojemniczków (kuweta) a potem wysadzam na grządki. Można też wysiać bezpośrednio do ziemi, ale te mi się nie udają - zawsze jakiś ślimak mnie przechytrzy. Aktualnie jeśli na klombach widzę jakieś ładne, które mi się podobają to zrywam po 3-5 zasuszonych kwiatków i mam nasionka jak znalazł.
Pozdrawiam Ola Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli nasionka opadną na ziemię to wiosną pojawią się siewki. O ile nie spotka je jakaś zła przygoda np przymrozek, to wyrosną i zakwitną.
Ale chyba pewniej jest zebrać nasiona albo kupić i wysiać na wiosnę.
Ale chyba pewniej jest zebrać nasiona albo kupić i wysiać na wiosnę.
Pozdrawiam. Sławka
Dziękuje za odpowiedzi, dziś im się przyjrzę i może już będą jakieś z nasionami, to zerwę. A te nasionka wysiewacie z końcem marca ? Robicie to najpierw w kuwecie, a potem pikujecie do małych doniczek ?
Pochwalę się i ja moimi aksamitkami Pamiętam, że na opakowaniu było napisane, że rośnie do 50 cm.. ale że moja działka jest zwariowana, to urosły niektóre po 150 cm Niektóre ostatnio przesadzałam sobie i pięknie takie ogromnie się poprzyjmowały
Zdjęcia są dość słabe, bo robione późną porą przez 5 latkę
URL=http://www.fotosik.pl/zdjecie/a604ed056a11fffe][/URL]
Zdjęcia są dość słabe, bo robione późną porą przez 5 latkę
URL=http://www.fotosik.pl/zdjecie/a604ed056a11fffe][/URL]
-
- 200p
- Od: 25 kwie 2014, o 18:01
Nelka ja nie pikuję, sieję potem jak są większe ro "rozrywam" korzonki i wysadzam. Ale jak masz czas to lepiej popikować. U mnie się to sprawdza więc nie cuduję (brak czasu).
Muncia toż to krzaki prawie na żywopłot
Muncia toż to krzaki prawie na żywopłot
Pozdrawiam Ola Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł.
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
Nelka, ja część sieję do folii w marcu i po przymrozkach sadzę w miejsce docelowe. A część sieję od razu do gruntu, też w takim terminie żeby nie zmarzły.
Sieję też nasionka dość wcześnie pomiędzy tulipany botaniczne. Kiedy liście tulipanów są już żółte to je delikatnie usuwam i aksamitki szybko zarastają puste miejsce.
Aksamitki są bardzo wdzięczne w uprawie i dróg do sukcesu jest wiele.
Sieję też nasionka dość wcześnie pomiędzy tulipany botaniczne. Kiedy liście tulipanów są już żółte to je delikatnie usuwam i aksamitki szybko zarastają puste miejsce.
Aksamitki są bardzo wdzięczne w uprawie i dróg do sukcesu jest wiele.
Pozdrawiam. Sławka
Muncia takich gigantów to ja jeszcze na żywo nigdy nie widziałam gratuluję .
Zerwałam parę zasuszonych kwiatków, wysieję w marcu, jak zejdą to się Wam pochwalę. Nigdy bym nie przypuszczała, że te pospolite kwiatki ( wybaczcie, że tak piszę, ale zawsze ja za takie uważałam ) tak mi się spodobają, a do tego jeszcze poczytałam o nich i wiem, że są bardzo pożyteczne, a to też bardzo ważna.
Zerwałam parę zasuszonych kwiatków, wysieję w marcu, jak zejdą to się Wam pochwalę. Nigdy bym nie przypuszczała, że te pospolite kwiatki ( wybaczcie, że tak piszę, ale zawsze ja za takie uważałam ) tak mi się spodobają, a do tego jeszcze poczytałam o nich i wiem, że są bardzo pożyteczne, a to też bardzo ważna.
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
O matko i córko toż to dosłownie aksamitka wyniosła, bo w rozpierzchłą nie uwierzę
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- 200p
- Od: 9 maja 2013, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Muncia Czy ty ich przypadkiem nie podlałaś roztworem z drożdży? To niemożliwe, żeby takie wysokie urosły same od siebie
-- 8 wrz 2016, o 11:57 --
Muncia koniecznie zbierz nasionka i wyślij na AWN jako aksamitkus gigantus
-- 8 wrz 2016, o 11:57 --
Muncia koniecznie zbierz nasionka i wyślij na AWN jako aksamitkus gigantus
Sadzonek wysiało mi się kilkadziesiąt, część rozdałam po okolicznych ogródkach działkowych i wszędzie tam urosły normalnie malutkie Mam ogródek działkowy, który był wysypiskiem i kompostownikiem dla reszty działkowców przez 30 parę lat i siłą rzeczy nikt tej działki nie chciał wziąć ( możecie sobie poczytać o tym na moim wątku - zaniedbanym ) Ale jak się z małżonkiem dowiedzieliśmy, że możemy mieć kilkuarowy ogródek za darmo, tylko własną pracą fizyczną wykupiony, to nawet się nie zastanawialiśmy i tak o to mamy działkę, która jest jednym wielkim kompostownikiem Wszystko rośnie tu niesamowicie. Dla przykładu kosmos
Objaśniam, że ja mam 160 parę centymetrów wzrostu
Objaśniam, że ja mam 160 parę centymetrów wzrostu
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
No na takim czarnoziemie pokompostowym to musi rosnąć do nieba Aksamitka to u Ciebie fajne drzewko
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Jedne z nielicznych kwiatów, które ciągle kwitną obficie... Oj jesiennie się zrobiło w moim ogródku...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI