Identyfikacja larw, chrząszczy i... innych
Re: Identyfikacja owadów,chrząszczy,larw i... innych
Witam czy ktoś wie co to jest? Nie jestem wstanie tego wytempić od 2 lat zawsze liście hortensji usychają .. zauważyłam dziś trwałego robaka wcześniej myślałam za to przedziorek. . Ale to chyba nie to proszę pomóżcie
Ostatnio zmieniony 6 sie 2016, o 16:03 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o rozpoczynanie wypowiedzi wielką literą.
Powód: Proszę o rozpoczynanie wypowiedzi wielką literą.
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Identyfikacja owadów,chrząszczy,larw i... innych
Pluskwiak jakiś, ale słabo widzę.
- Osmunda
- 500p
- Od: 18 maja 2016, o 08:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co z tego wyrośnie ?
-
- 100p
- Od: 3 cze 2013, o 20:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szkodniki - identyfikacja
Cześć, mam taki problem :
Do tego jeszcze przybłąkało się coś takiego (rok temu zadziałoło calypso i temat odszedł w niepamięć) :
W zeszłym roku moje winogrono wyglądało podobnie jak w tym, ale chyba jednak coś z nim jest nie tak (ma zdecydowanie mało owoców) :
Mam na składzie AMISTAR , CONFIDOR i PROMANAL
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
Jarek
Do tego jeszcze przybłąkało się coś takiego (rok temu zadziałoło calypso i temat odszedł w niepamięć) :
W zeszłym roku moje winogrono wyglądało podobnie jak w tym, ale chyba jednak coś z nim jest nie tak (ma zdecydowanie mało owoców) :
Mam na składzie AMISTAR , CONFIDOR i PROMANAL
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
Jarek
Re: Szkodniki
Na drugiej fotce mszyce . Na winogronie prawdopodobnie mączniak rzekomy.
-
- 100p
- Od: 3 cze 2013, o 20:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Szkodniki
Trudno mi powiedzieć jak jest ze skutecznością tych srodków bo nigdy z nich nie korzystalam. Teoretycznie według ulotki confidor powinien zlikwidować mszyce, a amistar mączniaka.
- Osmunda
- 500p
Małe muszki
Co to za muszki?
W trochę niestety zapuszczonym mieszkaniu dziadków jest pełno maleńkich muszek.Nie owocówki bo niedaleko są owoce a tam ich nie ma i te są większe , nieco"grubsze" i nie takie ruchliwe jak owocówki.
Lokują się tylko na parapecie i przy ramach okiennych.Okna nieszczelne drewniane, bardzo zimno na parapecie ale to ich siedziba.Po dokładnym wysprzątanie parapetu i okolicy , na pewno dziesiątki a może setki, po kilku dniach znowu pełno.
Nie zrobię zdjęcia bo to malizna a mam tu tylko iPada.Dzisiaj cieplej , spróbuję wymyć okno i ramy ale może przy tej okazji potraktować wszystko jakimś środkiem ? Ale nie może to być nic trującego bardzo bo to kuchnia w końcu.
W trochę niestety zapuszczonym mieszkaniu dziadków jest pełno maleńkich muszek.Nie owocówki bo niedaleko są owoce a tam ich nie ma i te są większe , nieco"grubsze" i nie takie ruchliwe jak owocówki.
Lokują się tylko na parapecie i przy ramach okiennych.Okna nieszczelne drewniane, bardzo zimno na parapecie ale to ich siedziba.Po dokładnym wysprzątanie parapetu i okolicy , na pewno dziesiątki a może setki, po kilku dniach znowu pełno.
Nie zrobię zdjęcia bo to malizna a mam tu tylko iPada.Dzisiaj cieplej , spróbuję wymyć okno i ramy ale może przy tej okazji potraktować wszystko jakimś środkiem ? Ale nie może to być nic trującego bardzo bo to kuchnia w końcu.
Re: Małe muszki
Kup w sklepie ogrodniczym lep na muchy.
Ja używam dwu.
Żółte formatu 5x9 cm wciskane w plastikowy widelczyk wbijany w doniczki oraz lep w kwiatuszki 5x19 cm wiszący na lampie pod sufitem.
Po latach mogę stwierdzić, że jest to bardziej zdrowe i skuteczne niż płytki i rozpylane środki owadobójcze.
Oczywiście jeszcze skuteczniejsze i zdrowsze jest utrzymywanie mieszkania w idealnej czystości, ale jeżeli ma się w mieszkaniu rośliny, przygotowuje rozsadę, trzyma własne nasiona to owady są nieuniknione.
Ja używam dwu.
Żółte formatu 5x9 cm wciskane w plastikowy widelczyk wbijany w doniczki oraz lep w kwiatuszki 5x19 cm wiszący na lampie pod sufitem.
Po latach mogę stwierdzić, że jest to bardziej zdrowe i skuteczne niż płytki i rozpylane środki owadobójcze.
Oczywiście jeszcze skuteczniejsze i zdrowsze jest utrzymywanie mieszkania w idealnej czystości, ale jeżeli ma się w mieszkaniu rośliny, przygotowuje rozsadę, trzyma własne nasiona to owady są nieuniknione.
Larwy niektórych much żyją w spróchniałym drewnie, może więc stare ramy okienne są źródłem nowych osobników.
- Osmunda
- 500p
Nie ma tam doniczek i kwiatków.Wygląda na to , że mieszkają w ramach okiennych.W sumie są tylko na parapecie , nieczęsto ruszają się dalej.Nie przeszkadzają specjalnie mimo , że są w dużych ilościach.
Boję się , że wyrosną na większe albo skolonizują inne miejsca w kuchni a potem w mieszkaniu.
Kupię lepy w takim razie też.
Boję się , że wyrosną na większe albo skolonizują inne miejsca w kuchni a potem w mieszkaniu.
Kupię lepy w takim razie też.