Na parapecie DAK

Zablokowany
Awatar użytkownika
gracesz
500p
500p
Od: 28 sie 2013, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na parapecie DAK

Post »

Pięknie i kolorowo u Ciebie :-) i jakoś mnie nie dziwi, że robią sobie zdjęcia z kwitnącymi kaktusami... moi znajomi kwiaty kaktusów do niedawna kojarzyli tylko z tymi suszka mi przyklejanymi, które można w marketach oglądać. A tam kwiatów echinopsisów, jak wiadomo nie ma ... Są zaskoczeni, że kaktusy kwitną i to tak różnorodnie... Jak całe dni spędzają w pracy, to nie mają czasu na hobby...
Pozdrawiam, Grażyna

Moje kaktusy
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pogoda ostatnio wspaniała więc kaktusy chętnie prezentują swoje kwiaty.
U Ciebie Danusiu to prawie tak jak wygląda jakby to nie był już wrzesień.
Kwiaty wspaniałe i pąków widać jeszcze sporo.
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
Awatar użytkownika
Aileen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2015, o 17:54

Post »

Danusiu Twoje rośliny zachwycają. Lubię tu zaglądać ;:215
Świetne fotki, świetne ?starszaki?, w tak dobrej kondycji, podziwiam, szczególnie wrażenie z tej zbioróweczki zrobił na mnie Cereus peruvianus monstrose, Ferocactus stainessi i piękne ciernie Stenocereus pruinosus.
Gymlaki są przeurocze i pięknie je tu pokazujesz, oby mogły poszaleć jak najdłużej, nie ma innej opcji niż ?gymnokultura? ;:167
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dokładnie tak, Grażynko. Moja dyrekcja ostatnio poszła oglądać kwiatki i stwierdziła, że ona myślała, że w kwiaciarniach to ktoś poprzyklejał suche kwiatki do kaktusów, bo przecież one nie kwitną. Musiałam ją jednak wyprowadzić z chwilowego błędu rozumowania, bo te co widziała w marketach to faktycznie poprzyklejane.

Małgosiu, kaktusy mają już na miejscu wybraną piwnicę i jeśli warunki się sprawdzą, to docelowo w przyszłości będę mogła dwa razy w roku robić taki transport skrzynek za 30zł (tyle kosztowała taksówka bagażowa przy wiosennej wywózce kolumnowców). W każdym razie nie mam już nad głową czarnej wizji wypowiedzenia mi z użytkowania lokalu piętro wyżej.

Henryku, reklamę naszej pasji to ja już mam zaplanowaną na przyszłość - Właśnie zrobiłam przedwczoraj 50 sadzonek grubosza - ucięte wiosną pędy w czasie prześwietlania powtykałam do piasku na podwórku i okazało się, że wszystkie dostały ogromnych korzeni. Zaśmiałam się, że otworzę sklepik. I tak zrodził się pomysł zorganizowania aukcji roślinek na wiosnę z przeznaczeniem dochodu na cele dobroczynne. Młodzież lubi takie akcje :tan . A ja już myślę o dodaniu do tego maluchów, które mi się rozmnożyły i o zorganizowaniu wystawy zdjęć kaktusów. Jestem pewna, że paru kaktusiarzy z tego wyrośnie. ;:4 W tej szkole uczy się też młodzież o kierunku architektura krajobrazu, myślę, że mogą wkomponować parę pomysłów z cierniami.

Marianie, to wyjątkowy wrzesień. Zwykle o tej porze zakładałam już osłony z poliwęglanu, a tu zapowiedzi do końca miesiąca są niemal jak w lato. Oby się sprawdziły.

Lidio, właściwie to chciałabym przejść na gymnokulturę, ale tak trudno pożegnać się z dzieciakami hodowanymi od noworodka. Jeśli uda się sensownie zagospodarować patio (ma być remontowane i od nowa zaprojektowane) z miejscem dla cierniaków, to byłoby najlepsze wyjście, bo nie musiałabym żegnać się z nimi.
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aż trudno uwierzyć, że to wrzesień

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jednak znaleziony na storczyku gad przypomniał, że trzeba podlać przed snem przeciwgadzim jadem.
Obrazek
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07

Post »

Piękne słoneczne kwiaty ;:3 ale mnie najbardziej spodobał się echinopsis ;:215 Fantastyczny ;:215
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Echinopsis hybryda - bajka. Śliczny kolorek, od razu rzuca się w oczy ;:167 A robal...o matko, ohyda!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Faktycznie, echinopsis zwraca na siebie uwagę. Jak wszystkie one. :wink:

Jednak pozostałe też śliczne, aż miło na nie patrzeć - kolory kwiatuszków urzekające. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Kwiaty echinopsisów mają w sobie 'coś', że bardzo przyciągają uwagę, a jeszcze do tego fiolecik ;:oj , cudny jest.
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57

Post »

Kolejne piękne kwiaty u Ciebie Danusiu.
Mnie jednak najbardziej spodobał się kwiat astro.
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Kwiaty co jeden, to piękniejszy ;:215
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo dziękuję za odwiedziny, a w imieniu ciernistych za komplementy.
Marianie, przyznaję, że astro jest niczego sobie, ale to chyba nie będzie moja bajka> u Echinopsisów nie denerwuje mnie to, że żywot kwiatów jest tak krótki, bo wieczorem lub rankiem mogę nacieszyć oczy, a z astrakami to jest tak, że ślęczę, wypatruję, potem muszę wyjść, a jak wracam to już jest po nim. Dziś znów nagle otworzył się następny astrak i tylko przez przypadek udało mi się go zobaczyć: Obrazek
Gymnole są wdzięczniejsze - jak nie dziś, to jutro da się je pooglądać, a do tego w różnych porach roku są różne. Dzisiejsze dwa baldianki pokazały się jako całkiem inne niż latem: Obrazek Obrazek - ten biały był już w tym roku różowawy, zielonkawy, a dziś objawił się jako duży perłowy.

Dziś chciałam pokazać "michasiowe korytko". Te gymnole jesienią kwitną obficie i do samej zimy, a ta jesień jest dla nich szczególnie łaskawa. Nie udało mi się wszystkich uchwycić w pełnym rozkwicie, bo musiałam wyjść do pracy (taki los kaktusiarza), ale one kwitną wiele dni i jutro zobaczę w pełni :) :
Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »