Kawon ( arbuz ) - część 7
- Misiek98
- 100p
- Od: 6 lip 2016, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 7
Jeszcze chyba w poprzedniej części wątku toczyła się dyskusja na temat korzeni czepnych u arbuzów i o ile dobrze pamiętam to nie została do końca rozstrzygnięta. Tu mam dowody:
Widać trochę korzenie czepne (nie za bogate ale jednak) tylko żeby powstały muszą mieć kontakt z wilgotnym podłożem (dość wilgotny rok i trochę zamuliło mi pęda po którejś letniej burzy tak że był częściowo w ziemi). Przez to takie zjawisko rzadko występuje a gdy ktoś uprawia arbuzy np. na agrotkaninie to w ogóle nie ma korzeni czepnych. Pewnie gdyby odciął kawałek takiego pędu to można by rozmnożyć arbuza wegetatywnie (gdyby komuś było to do czegokolwiek potrzebne)
Widać trochę korzenie czepne (nie za bogate ale jednak) tylko żeby powstały muszą mieć kontakt z wilgotnym podłożem (dość wilgotny rok i trochę zamuliło mi pęda po którejś letniej burzy tak że był częściowo w ziemi). Przez to takie zjawisko rzadko występuje a gdy ktoś uprawia arbuzy np. na agrotkaninie to w ogóle nie ma korzeni czepnych. Pewnie gdyby odciął kawałek takiego pędu to można by rozmnożyć arbuza wegetatywnie (gdyby komuś było to do czegokolwiek potrzebne)
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Misiek98 u mnie Carolina Cross jak miała pędy za włókniną też puszczała korzenie czepne
- Mandolina95
- 100p
- Od: 13 lip 2016, o 22:00
A ja się tak zastanawiam, czy jeśli mam 4 odmiany arbuzów i posadziłabym na przyszły rok po jednej odmianie w każdym rogu ( 35 - arów ) pola to czy w ten sposób zapobiegnę krzyżowaniu się? Czy taka odległość jest za mała?
Pozdrawiam!
Arbuzy smakują najlepiej podczas letnich upałów z tego powodu zastanawiam się nad wcześniejszymi odmianami chodź Crimson sweet jest dla mnie idealne to dojrzewa trochę później niż Rosario F1 ;( szkoda że nie mam szklarni. Rodzinka docenia moje hobby ok lipca tylko że w tedy arbuzki nie są jeszcze dojrzałe ;\
- seba1999
Violu Twoje arbuzy chyba mają grubo ponad 40 dni ? Chyba trzeba będzie je szybciej zerwać
- seba1999
Zielony ogonek nie oznacza, że arbuz jest niedojrzały
- Viola K
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
Taką wiedzę mam z forum ,że ogonek suchy .. arbuz dojrzały ale Seba skoro mówisz ,że pora zjadać to jutro obrywam pierwszego .
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Najpierw je opukaj czy wydają dźwięki jak dojrzały okaz, czy mają żółtą plamkę w miejscu gdzie stykały się z ziemią i czy pędy czepne są uschnięte.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- Viola K
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
Ginka wiem o tej plamce i nie ma jej jeszcze, oraz pędy nie są uschnięte
- seba1999
Ja zrywałem jak krzaki były zielone, arbuzy nie miały żółtych plamek a były dojrzałe Najlepiej liczyć dni od zapylenia. W Violi przypadku odpowiedni czas osiągnęły
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje sugar baby trochę podrosło (może będzie mieć ok 1kg, jutro z ciekawości zważę), nie będzie mieć plamki bo co chwilę go ruszam sprawdzając czy jest cały i zdrowy bo ślimaki mi dwa arbuziki podziurawiły
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.