Szambo ekologiczne,oczyszczalnia - co wybrać?
- agaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Szambo ekologiczne,oczyszczalnia - co wybrać?
zastanawiam się czy zamiast podłączenia do sieci nie zafundować sobie szamba ekologicznego.
macie może jakieś doświadczenia w tym temacie, co polecacie, może jakieś rady? dziękuję za wszystkie
nie wiem czy u mnie będzie można takie coś zrobić bo woda wysoko w gruncie i do tego jeszcze glina. Ale widziałam gdzieś w opisie że podobno można...
macie może jakieś doświadczenia w tym temacie, co polecacie, może jakieś rady? dziękuję za wszystkie
nie wiem czy u mnie będzie można takie coś zrobić bo woda wysoko w gruncie i do tego jeszcze glina. Ale widziałam gdzieś w opisie że podobno można...
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Kontakt:
Są 2 rodzaje przydomowych oczyszczalni
takie z rozsącznikami i nie nadają się do wysokich wód gruntowych .
i jeszcze są jakieś biologiczne z odpływem prawie czystej wody do rzeczki lub cieku wodnego.
Ale poszukaj dokładnie bo nie zgłębiałem tematu.
Wpisz w google " przydomowa oczyszczalnia scieków "
takie z rozsącznikami i nie nadają się do wysokich wód gruntowych .
i jeszcze są jakieś biologiczne z odpływem prawie czystej wody do rzeczki lub cieku wodnego.
Ale poszukaj dokładnie bo nie zgłębiałem tematu.
Wpisz w google " przydomowa oczyszczalnia scieków "
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
Jest o wiele więcej rodzajów oczyszczalni niż 2 trzeba troszke pozglebiac temat ale w sierpniowym lub wrzesniowym muratorze porownanych jest kilkanascie.
Ja u siebie na działce mam przydomowa oczyszczalnie z filtrem korzeniowo roślinnym 40m2. A działke mam taką jak Ty tzn z wysokim poziomem wód i gline :P Ale zrobienie oczyszczalni w takim terenie jest sporo drozsze niz bez. Latem rośliny odparowują wodę wiec nie ma problemu zima woda zbiera sie w studni i jest do wykorzystania w ogrodzie.
Gdybym mial jednak mozliwosc wyboru wybral bym jednak kanalizacje.
Istnieje możliwosc ze nie potrzebnie rozwazasz co zrobic bo w planie zagospodarowania nie dopuszcza sie budowy przydomowych oczyszczalni sciekow i bedziesz musiala sie podlaczyc do kanalizacji.
Ja u siebie na działce mam przydomowa oczyszczalnie z filtrem korzeniowo roślinnym 40m2. A działke mam taką jak Ty tzn z wysokim poziomem wód i gline :P Ale zrobienie oczyszczalni w takim terenie jest sporo drozsze niz bez. Latem rośliny odparowują wodę wiec nie ma problemu zima woda zbiera sie w studni i jest do wykorzystania w ogrodzie.
Gdybym mial jednak mozliwosc wyboru wybral bym jednak kanalizacje.
Istnieje możliwosc ze nie potrzebnie rozwazasz co zrobic bo w planie zagospodarowania nie dopuszcza sie budowy przydomowych oczyszczalni sciekow i bedziesz musiala sie podlaczyc do kanalizacji.
- agaM
dzięki wszystkim,
coraz bardziej skłaniam się jednak ku kanalizacji. Na razie tymczasowo ze dwa trzy kręgi zrobimy a potem gdy będą robić drogę z tej strony to się przyłączymy. Z drugiej strony niby możemy, ale 4000 zł na drodze nie leży, wole poczekać..
Darek od tej strony z której mogłaby być rozłożona sąsiedzi są za drogą więc byłoby te 30m
Robsen mimo wszystko poszukam tego muratora, może akurat trafię i poczytam. W necie też sporo tego jest, ale i tak wolę popytać ludzi którzy mają i poznać ich opinie i doświadczenia
Space dzięki za info i radę, oczywiście już dawno tak zrobiłam
Nalewka i Tobie dziękuję
coraz bardziej skłaniam się jednak ku kanalizacji. Na razie tymczasowo ze dwa trzy kręgi zrobimy a potem gdy będą robić drogę z tej strony to się przyłączymy. Z drugiej strony niby możemy, ale 4000 zł na drodze nie leży, wole poczekać..
Darek od tej strony z której mogłaby być rozłożona sąsiedzi są za drogą więc byłoby te 30m
Robsen mimo wszystko poszukam tego muratora, może akurat trafię i poczytam. W necie też sporo tego jest, ale i tak wolę popytać ludzi którzy mają i poznać ich opinie i doświadczenia
Space dzięki za info i radę, oczywiście już dawno tak zrobiłam
Nalewka i Tobie dziękuję
- agaM
Re: Ekologiczne szambo
Darek niestety po dokładniejszym zerknięciu w plany, okazało się że ten przepis o zachowaniu odległości min. 30 m od studni dyskwalifikuje nas i nie możemy mieć sz.eko. niestety
byłam w starostwie i potwierdzili Twoje słowa
zdziwiłam sie tylko czemu tak, skoro to przecież nie te sączkowe, ale niestety nie ważne podbno to jest jakie, przepisy to przepisy
trzeba będzie wybulić więc te 4 tysiaki i przyłączać do sieci
byłam w starostwie i potwierdzili Twoje słowa
zdziwiłam sie tylko czemu tak, skoro to przecież nie te sączkowe, ale niestety nie ważne podbno to jest jakie, przepisy to przepisy
trzeba będzie wybulić więc te 4 tysiaki i przyłączać do sieci
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 maja 2012, o 15:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szkoda... bo szambo ekologiczne to fajna sprawa. W takim wypadku warto jeszcze rozważyć możliwość budowy przydomowej oczyszczalni ścieków. Drożej, ale kiedyś się na pewno wróci. Sam niby nie mam oczyszczalni, ale z tego co wiem to wiele osób sobie chwali. Główną zaletą jest to, że nie trzeba jej opróżniać regularnie, tak jak szamba. O ekologicznych zaletach pisał nie będę, bo o tym można sobie w necie poczytać. W moim regionie (w Wielkopolsce) jest fajna firma, która zajmuje się tego typu budowami (szamba, oczyszczalnie, różne zbiorniki). Także jeśli ktoś jest z Wielkopolski i planuje taką budowę to może się zwrócić do nich. Chociażby po same informacje.
-
- 200p
- Od: 19 lis 2010, o 15:36
Kiedyś też był u nas podobny temat, ale liczne opinie, że z takimi wynalazkami więcej zachodu (smrodu), niż pożytku sprawę uznaliśmy za zakończoną i poczekaliśmy na budowę kanalizacji, płacąc dalej za wywóz typowego szamba. Teraz już kanalizacja jest. Co prawda podpięcie nie było tanie, ale wygoda wielka.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Mój ogródek
Przydomowe oczyszczalnie potaniały,czego nie można powiedzieć o kanalizacji
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
wybor
Witam, wiem, że to troche nietypowy temat, dlatego piszę w oftopiku..Niedawno odziedziczylam po dziadkach dom.Trzeba go wyremontować.Prace już ruszyły a u mnie pojawił sie jeden temat.Zastanawiam się co wybrać oczyszczalnie ścieków czy takie zwykle szambo?U mnie teren jest bardzo podmokły i nie wiem co w takim przypadku będzie lepsze.Może macie z tym jakieś doświadczenia?
Re: Szambo ekologiczne,oczyszczalnia - co wybrać?
Gdy jest kanalizacja - to jest obowiązek się do niej podłączyć.
Przydomowa oczyszczalnia ścieków to INSTALACJA za którą jesteście odpowiedzialni - gdy urzędnikowi przyjdzie sprawdzić jej działanie - odpowiedzialność jest po waszej stronie i żadne "nie wiedziałem" nie znosi tej odpowiedzialności. To urządzenie o które należy dbać by dobrze działało.
Gdy grunt jest podmokły, to albo kanalizacja, albo szambo. Przydomowa oczyszczalnia - tylko taka z reaktorem biologicznym odprowadzające oczyszczone ścieki do tego stopnia, że można by bezpośrednio wprowadzać do wód płynących.
Przydomowa oczyszczalnia ścieków to INSTALACJA za którą jesteście odpowiedzialni - gdy urzędnikowi przyjdzie sprawdzić jej działanie - odpowiedzialność jest po waszej stronie i żadne "nie wiedziałem" nie znosi tej odpowiedzialności. To urządzenie o które należy dbać by dobrze działało.
Gdy grunt jest podmokły, to albo kanalizacja, albo szambo. Przydomowa oczyszczalnia - tylko taka z reaktorem biologicznym odprowadzające oczyszczone ścieki do tego stopnia, że można by bezpośrednio wprowadzać do wód płynących.
- asprokol
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
Na początek zadaj sobie co to jest oczyszczalnia i czym się różni od szamba.
Najprostsze konstrukcje to w zasadzie szambo poprzedzone zbiornikiem wstępnym i zamontowanym systemem drenarskim.
Nie będę polemizował o obowiązkach co muszę jak jest doprowadzona kanalizacja - u mnie jest a ja mam oczyszczalnię.
Nie będę się rozpisywał o konserwacji czyszczeniach płukaniach itp. Napiszę tylko że raz na 5 lat kosztuje to parę złotych.
Jednak moja oczyszczalnia na 100% nie sprawdziła by się na podmokłym terenie.
System drenów musi być sprawny i latem i zimą aby rozprowadzić około 1 kubika wody dziennie po ogrodzie. ( wyliczone dal 4 osób)
Najprostsze konstrukcje to w zasadzie szambo poprzedzone zbiornikiem wstępnym i zamontowanym systemem drenarskim.
Nie będę polemizował o obowiązkach co muszę jak jest doprowadzona kanalizacja - u mnie jest a ja mam oczyszczalnię.
Nie będę się rozpisywał o konserwacji czyszczeniach płukaniach itp. Napiszę tylko że raz na 5 lat kosztuje to parę złotych.
Jednak moja oczyszczalnia na 100% nie sprawdziła by się na podmokłym terenie.
System drenów musi być sprawny i latem i zimą aby rozprowadzić około 1 kubika wody dziennie po ogrodzie. ( wyliczone dal 4 osób)
Najprostsza oczyszczalnia to oczyszczanie ścieków w gruncie. To wymaga min 1,5 m od DNA rury rozsączajacej do poziomu wód gruntowych (przy najwyższym stanie). Stąd najtrudniej ją prawidłowo osadzić, bo wymaga sporo właściwego terenu.