W przypadki posadzenia w 2010 malin owocujących na pędach dwuletnich, to częściowe owocowanie było w 2012, a pełne owocowanie było w 2013 r. Rok straty w stosunku do powtarzających.
Gdy zakładałam maliniak, to część teoretyczna zabrała mi sporo czasu i wybrałam Polesie. Niestety część praktyczną mam przed sobą, ponieważ kwalifikowana szkółka wysłała mi sadzonki malin i truskawek zapakowane w foliowe torby, które były zawiązane i w czasie transportu się zaparzyły w upalny majowy dzień. Z truskawek padło 60% sadzonek, a z malin prawie 100%. W drugim roku w wielkiej donicy właśnie Polesie odbiło dwoma pędami, w tym roku wysadziłam na miejsce stałe tzn. w 2019, może w tym roku skosztuję. Przy wyborze kierowałam się informacją zaczerpniętą stąd: https://www.rynek-rolny.pl/artykul/mali ... malin.html . Z malin owoc. na tegorocznych pędach wybrałam: Polesie, Polkę i Delniwę. Delniwa była zakupiona w innej szkółce, jechała w innym terminie, w doniczkach i nie w workach foliowych, więc w 2019 już owocowała i chwaliliśmy ją sobie. Mam nadzieję, że coś pomogłam.Adas11 pisze:Nie wiem czy dokupić odmianę Delniwa czy inną odmianę z dużymi owocami takie jak Pokusa czy Polesie która lepsza ?